Strak en fit het voorjaar in

Strak en fit het voorjaar in Alsof je in de winter niets aan jezelf hoeft te doen, pakken we onszelf in het vroege voorjaar gemakkelijker op om iets te ondernemen dan we dit in de donkere koude maanden doen. We kunnen ons dan verhullen in dikke kleding en in het voorjaar kan dat niet meer. Maar het voorjaar is ook meer uitnodigend om aan de slag te gaan met jezelf en het voor eens en altijd een tweede natuur te maken.

Niet meer tellen maar voelen

Het begint bij stoppen calorieën te tellen. Hoewel calorieën tellen allang achterhaald is, geeft het sommige mensen nog enige vorm van zekerheid. Uiteraard is dit een vorm van schijnzekerheid, want je moet je goed voelen en jezelf ervaren. Hoe goed voel je je werkelijk, zitten er wat kilo’s dwars, vindt je het gewoon niet mooi of wil je weer een betere conditie. Er kunnen allerlei redenen voor zijn, maar waar het begint is dat je iets wilt ondernemen en je snapt dat het beter is om daar een mindset voor te laten plaatsvinden. Want de kans is immers een stuk groter als je een gedragsverandering plaats laat vinden, dat je volgend jaar niet weer voor hetzelfde staat.

Wat wil dat in de praktijk zeggen?

Energie

Het is niet meer of minder dan te stoppen met (crash)diëten, maar gewoon te gaan eten naar wat je lichaam gebruikt. Veel koolhydraten wil zeggen veel energie, maar als je maar een matige beweger bent, weet je dat je deze energie niet zult gebruiken en dus sla je hem op in de vorm van kilo’s en dus een gewichtstoename. Het lichaam denkt dat je het nog een keer nodig kunt hebben in voedsel schaarse tijden, maar ja … die kennen we niet meer en dus neemt je gewicht toe.
Niet meer eten dan je verbruikt, het klinkt zo simpel. Pas als je bewust gaat eten, realiseer je je dat het een normaal proces is. Actie geeft reactie en eten geeft energie…

Suikers

Geraffineerde suikers zijn gif, maar natuurlijke suikers niet. Die zijn prima voor het lichaam. Dus de suikers in vruchten zijn prima. Echter, ieder gewoon koekje, snoepje, glas frisdrank en zelfs onze ketchup bevat geraffineerde suikers.
Wees dus alert met geprepareerde producten, je beseft je vaak niet half wat daarin zit en dus is het beste om natuurlijke producten te nemen. Wil je toch een sausje, maak het dan zelf (met een van de vele recepten op internet). Weet je precies wat erin zit en dus wat je lichaam binnenkomt.

Mindful

Het klinkt nogal populair, maar dat is het niet. Mindful is niet meer of minder dan heel bewust met het voedingsproces bezig zijn. Bewust zijn wat je voor eten je aan het bereiden bent, wat voor stoffen er in zitten en wat het met je lichaam doet zodra het je mond passeert.
De praktijk wijst uit dat als je op deze manier met voeding om gaat, je meer gaat genieten en per saldo minder gaat eten.

Hormonen

De hormonen in je lichaam zijn alles bepalend, dus als je lichaam niet functioneert zoals het zou moeten functioneren – dus ook niet afvallen als je gezond eet en meer dan voldoende beweegt – dan moet je tot actie overgaan. Denk aan oestrogeen en progesteron, wat afneemt als je ouder wordt. Maar ook als je jonger bent, kan het een disbalans opleveren. Maar met name ook cortisol, dit wordt aangemaakt bij een constante stressfactor. Allemaal hormonen die invloed kunnen hebben op ons lichaam. Onderneem actie als je het vermoeden hebt, dat het een rol speelt.

Bewegen

Bewegen is belangrijk, dat is niets nieuws. Maar bewegen zit in alles, zolang je lichaam maar in beweging is. Dat wil zeggen beweging, omdat je lichaam het nodig heeft en beweging, omdat je mogelijk wat kilo’s kwijt wilt.

Doe niets wat je niet langer vol kunt houden of als tweede natuur in je dagelijks patroon op kunt en wilt nemen. Het is op voorhand gedoemd te mislukken als je iets doet wat je maar kort vol kunt en wilt houden. Je eventuele kilo’s komen er dubbel zo snel aan. Ga dus bewust om met je bewegingspatroon. Soms helpen enkele kleine aanpassingen al door wat vaker de fiets te nemen in plaats van de auto … of maak wat langere wandelingen met de hond. Allerlei manieren om spelenderwijs meer te bewegen.

Conclusie

Ga bewust om met je eet- en leefpatroon om. Dat geeft de grootste kans op blijvend succes, want als je iets tot je tweede natuur maakt, weet je op een gegeven moment niet beter.

Je lichaam went aan deze “nieuwe” manier van leven en als je er goed bij voelt – wat wel de bedoeling is – dan werkt de geest ook gemakkelijker mee in het proces. Strak en fit het voorjaar in doe je op deze manier éénmalig, want je gaat er automatisch naar leven. Succes!
© 2015 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leycesteria, een aanwinst voor iedere tuinLeycesteria, een aanwinst voor iedere tuinLeycesteria is een vaste plant, die veel te bieden heeft.Vaste planten zijn een aanwinst in de tuin. Vaak sterven ze af…
Je huis winterklaar makenHet is belangrijk je huis en tuin voor de winter winterklaar te maken. Hiermee voorkom je onaangename verrassingen in de…
Rode Ribes – Ribes sanguineum; roze bloeiende sierheesterRode Ribes – Ribes sanguineum; roze bloeiende sierheesterRode Ribes of ook Ribes sanguineum genaamd is een sierheester die vooral in het voorjaar veel wordt aangeboden bij tuinc…
Koud voorjaar én de tuin gereed makenKoud voorjaar én de tuin gereed makenDe tuin in het voorjaar is het veelal bekijken van de ontluikende natuur. De bollen die opkomen en het mooie groen wat a…

De stress voorbijDe stress voorbijStress is een enorme boosdoener als het gaat om allerlei kwalen - waarbij hartproblemen de bekendste zijn - en hoewel we…
Op zoek naar gelukOp zoek naar gelukHoewel er altijd mensen zijn die het niet nastreven, geldt voor de meeste mensen dat ze een prettig leven kunnen leiden…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.