Aloë vera, een natuurlijke geneeskrachtige plant

Aloë vera, een natuurlijke geneeskrachtige plant Deze plant wordt al sinds eeuwen gebruikt in de geneeskunde om zijn krachtige werking. Tegenwoordig gebruiken veel mensen deze heldere gel en is het een populair huismiddel geworden en bovendien is het een van de beste natuurlijk remedies aller tijden voor diverse huidproblemen. Ook werkt Aloë vera ontstekingsremmend, zowel van binnenuit als van buitenaf. Eigenlijk moet in elke keuken een paar Aloë vera planten staan.Je kunt er voor kiezen om een echte Aloë vera plant aan te schaffen en die in je keuken neer te zetten. Als je dan wat gel nodig hebt, knip je een stukje van het blad af en komt de gel vrij. Deze gel kun je direct gebruiken. Maar je kunt ook Aloë vera gel kopen in een potje of tube.

Aloë vera

Aloë vera is een plant die je vaak tegenkomt, als je op zoek gaat naar een geneesmiddel binnen de kruidengeneeskunde en binnen de homeopathie. Het is een plant met een veelzijdigheid aan geneeskracht voor heel veel ziekten, kwalen en huidproblemen. Hij wordt ook wel een ‘wonderplant’ genoemd. De Aloë vera plant wordt voornamelijk in de Caraïben en Afrika gekweekt, maar gelukkig kun je ze ook in Nederland als kamerplant verkrijgen.

Aloë vera als plant verzorgen

De Aloë vera plant heeft dikke, grijsgroene bladeren en een paar korte stekels en is heel makkelijk te verzorgen als kamerplant. Hij heeft geen intensieve verzorging nodig. Je kunt deze plant het beste op de vensterbank in de volle zon zetten en anders een plek waar lichte schaduw is. De grond moet korrelig en goed bevochtigd zijn. Om de Aloë vera plant te vermeerderen kun je aan het onderste gedeelte van de plant de uitlopers eraf trekken. Deze laat je dan twee dagen drogen. Geef ze daarna een vaste stek in goede aarde, wat bestaat uit twee delen compost en één deel scherp zand en op deze manier heb je zo weer een nieuwe Aloë vera plant.

De geneeskrachtige natuurlijke werking van Aloë Vera

De genezende kracht zit in de bladeren van de plant. In het sap zitten veel actieve bestanddelen. De gel bevat gomachtige stoffen die als een natuurlijke verzachter werken. Ook zitten er veel ontstekingsremmende stoffen in de gel en bestanddelen die als plaatselijke pijnstiller werken. Bovendien verlicht het jeuk en bevorderen deze stoffen de genezing van de huid, doordat ze de bloedvaten verwijden en de bloedtoevoer naar de getroffen lichaamsdelen stimuleren. Het plantensap krijg je door de bladeren af te snijden en dan het druppelende sap bij elkaar te verzamelen en in de lucht te laten drogen. De bladeren van de plant kunnen niet gedroogd worden. Als je iets nodig hebt, snij je gewoon een blad af. Vanwege zijn veelzijdige geneeskracht wordt Aloë vera veel gebruikt bij diverse huidproblemen zoals kleine wondjes en zonnebrand, aambeien en insectenbeten, maar het helpt ook bij andere huidproblemen:
 • Acne
 • Blaren
 • Droge huid
 • Droog haar
 • Ouderdomsvlekken
 • Psoriasis
 • Rimpels
 • Uitslag door het scheren
 • Voetschimmel
 • Warmte uitslag
 • Wratten

Kleine brandwonden en zonnebrand

Bij kleine brandwonden moet je snel Aloë vera gel aanbrengen op de plek, de pijn zal dan snel verdwijnen. De huid wordt vochtig en zal zich afsluiten voor ziektekiemen in de lucht. Snij een blad van de Aloë vera open en leg dat op de kleine brandwonden of op pijnlijke zonnebrandplekken. Je zult zien dat er in de plant een dik sap zit. Als er grote delen van de huid verbrand zijn door de zon, voeg dan een of twee koppen Aloë vera sap toe aan lauw badwater en neem een verkoelend bad.
Je kunt in de winkel o.a. bij ‘De Tuinen’ verzachtende Aloë vera lotions kopen om je pijnlijke, verbrande huid mee te behandelen. Er is zelfs een Aloë vera gel te koop waarin 99,9 procent van deze plant verwerkt is.

Snij en schaafwonden

Aloë vera gel kan als een natuurlijk verband gebruikt worden, doordat de gel snel opdroogt en het een laagje geeft op de huid wat de genezing bevordert.

Psoriasis

De Aloë vera gel gaat ontstekingen tegen van de huid en verzacht de jeukende huidschilfers die vaak voorkomen bij deze vorm van huidziekte. Scheur een blad en smeer de de gel op de huid.

Acne en andere kleine puistjes

Acne is een ernstig vorm van puistjes met een overproductie aan talg en kunnen soms gepaard gaan met een pijnaanval. Bij een pijnaanval van acne breng je Aloë vera gel direct aan op de huid. Dit verzacht de huid en gaat de pijnaanval ten lijf. Ook verbetert de gel de huid en geneest het binnen enkele dagen. Het dikke plantensap van deze plant verzacht en reinigt de huid en gaat puistjes te lijf. In elk blad zit een helder, geleiachtig sap, gewoon een stukje van zo’n blad open snijden en op de huid leggen.

Gordelroos

De nadelen van een infectie met het herpesvirus zijn soms pijnlijk en kunnen snel genezen als er Aloë vera gel op de huid wordt gesmeerd. De gel heeft antivirale eigenschappen en bovendien verwijdt Aloë vera gel de kleine bloed- of haarvaten, zodat er meer bloed naar het getroffen lichaamsdeel gaat en de genezing versneld wordt.

Oraal innemen

Aloë vera is tegenwoordig ook de verkrijgen als drank. De actieve stoffen in Aloë vera remmen o.a. de vorming van maagzuur af en gaat het ontstaan van maagzweren. Andere eigenschappen zijn:
 • Het bevordert de vetverbranding, stofwisseling en de spijsvertering.
 • Stimuleert mentaal en geeft meer energie.
 • Het heeft een ontgiftende werking.
 • Stimuleert de voedingsopname door de darmwand.
 • Positief effect op spieren en gewrichten.
 • Het remt ontstekingen en het geneest bij maag- en darmklachten.

Oraal innemen als laxeermiddel

Aloë vera werkt enorm goed als laxeermiddel door de latex die in de schil van de bladeren zit. Dit stimuleert de samentrekkingen van de darmen. Toch is het niet het beste laxeermiddel, want in combinatie met te weinig vocht in het lichaam en belangrijke mineralen kan dit ernstige buikkrampen en diarree veroorzaken. Raadpleeg je (homeopathische) arts hiervoor.

Vervanger van Aloë vera plant

Als je besluit om geen gebruik te maken van een kamerplant, kun je ook Aloë vera producten kopen in de supermarkt of apotheek. Het is alleen wel zo dat de crèmes en lotions bewerkt zijn, dus het is anders dan de pure gel van de bladeren zelf. Let er altijd wel op dat bij de producten Aloë vera gel als eerste in de ingrediëntenlijst staat en het liefst ten minste 98% Aloë vera bevat. Maar bij twijfel bedenk dan goed, dat als je optimaal gebruik wilt maken van deze geneeskrachtige plant, er niks boven de natuurlijk plant gaat, de echte Aloë vera in pure vorm.
© 2015 - 2024 Brubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aloë vera van grote betekenis in de islamAloë vera van grote betekenis in de islamHet woord Aloë is afkomstig van het Arabische alloeh en dat betekent letterlijk schitterende, bittere substantie. Vera b…
Aloë vera, superfood of onzin?Aloë vera, superfood of onzin?Hoe zit het met de aloë vera? Dit product wordt al langer gezien als enorm gezond, een soort superfood dus. Er worden al…
Aloë vera: verzorgen en vermeerderenAloë vera: verzorgen en vermeerderenDe Aloë Vera is een vetplant die vooral bekend is geworden door zonnebrand, huidverzorging en drankjes waarin de plant v…
Wat kun je met kruiden doenVerschillende culturen gebruiken al duizenden jaren kruiden ter verlichting of zelfs ter genezing van veelvoorkomende ge…

Wat is een tinctuur?Wat is een tinctuur?In deze tijd zijn steeds meer mensen geïnteresseerd in natuurlijke oplossingen bij kleine kwaaltjes en aandoeningen. Wan…
Allergieën aanpakken met natuurlijke en veilige middelenAllergieën aanpakken met natuurlijke en veilige middelenSymptomen van hooikoorts en andere allergieën zijn vaak jeuk, niezen, pijnlijke en prikkende of geïrriteerde ogen. Er zi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Birgit H, Pixabay
 • http://www.tuinadvies.nl/artikels/aloe_vera_plant.htm
 • 1001 veilige remedies
Brubo (102 artikelen)
Laatste update: 21-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.