De tien geboden van een goede relatie
Een relatie is voor veel mensen een belangrijk onderdeel van het leven: sommige relaties duren zelfs levenslang. Het is dan ook van groot belang om ervoor te zorgen dat een relatie voor beide partijen leuk blijft. Dat lijkt soms makkelijker gezegd dan gedaan: een relatie betekent soms hard werken en vereist soms aanpassingen van beide kanten. Toch zijn er tien punten waar men in een goede relatie aandacht aan zou moeten besteden.
1. Geef elkaar ruimte en vrijheid
Iedereen heeft zijn of haar eigen bezigheden. Interesses van partner wijken hierin soms uiteen; het hoeft dus niet zo te zijn dat je alles altijd samen doet. Geef elkaar in plaats daarvan juist de ruimte om jezelf te zijn. Je bent tenslotte op je partner gevallen omdat hij of zij uniek is. Hoe leuk het ook is om samen dingen te ondernemen, het kan soms verstikkend werken als twee partners zich teveel in elkaars aanwezigheid begeven.
2. Vertrouw elkaar
Met een gezonde dosis jaloezie is in principe niks mis. Sterker nog, het kan positieve invloed hebben op een relatie. Je moet echter wel uitkijken dat je jaloezie niet teveel op de voorgrond gaat staan: in dat geval kan het wel problemen opleveren. Niet is immers zo dodelijk voor een relatie als jaloezie. Sterker nog, één van de belangrijkste pijlers in een relatie is het vertrouwen in elkaar. Wanneer je je partner niet vertrouwt, kan je jezelf hierin verliezen. Voor je partner is het bovendien ook erg frustrerend, omdat hij of zij het gevoel krijgt dat hij of zij niet goed genoeg is en het idee heeft zich constant te moeten verantwoorden.
3. Maak tijd voor elkaar
In het begin van je relatie kost het jullie waarschijnlijk weinig moeite om elkaar vaak te zien en leuke dingen te ondernemen. Naarmate een relatie langer duurt, komen verplichtingen als werk, school, huishouden en dergelijke weer meer op de voorgrond, waardoor er waarschijnlijk minder tijd in jullie relatie gaat zitten. Het is belangrijk om elkaar niet uit het oog te verliezen: denk aan elkaars behoeften en het belang van jullie relatie.
4. Verras elkaar
Als je langere tijd een relatie hebt, zul je het misschien wel herkennen: er is sprake van een soort dagelijkse sleur. Om je relatie levendig te houden, moet je deze sleur doorbreken. Toon initiatief! Bedenk wat je zelf leuk zou vinden en doe dit voor je partner. Je kan hierbij denken aan spontane dagjes uit, maar ook een nieuw spannend setje of een zelfgekookte maaltijd kunnen mogelijkheden zijn. Laat in ieder geval merken dat je aan de ander gedacht hebt en geef je verrassing een persoonlijk tintje.
5. Durf te dromen
Je hoeft natuurlijk nog niet alles voor de toekomst vast te leggen, maar het is af en toe wel leuk om samen te dromen over wat nog komen gaat. Misschien hebben jullie allebei de droom om ooit te emigreren naar een onbewoond eiland en daar elke dag cocktails uit een kokosnoot te drinken. Het is wellicht niet realistisch, maar de droom kan je diepere verlangens aan elkaar duidelijk maken. Daarnaast is het natuurlijk leuk om te bedenken welke avonturen jullie samen nog kunnen gaan beleven. Probeer deze dromen ook vooral uit te laten komen!
6. Zorg voor aantrekkingskracht
Uiterlijk is natuurlijk niet het allerbelangrijkste binnen een relatie, maar het is toch je visitekaartje. Zorg daarom dat je er voor je partner leuk uit blijft zien. De praktijk wijst uit dat veel mensen minder aandacht besteden aan hun uiterlijk, wanneer zij zich in een langere relatie bevinden. Blijf moeite doen voor je partner: doe leuke kleren aan als je met elkaar afspreekt, draag een lekker geurtje en blijf vooral sporten om je strakke lijf te behouden. Natuurlijk hoef je er niet altijd tiptop uit te zien; toch wordt een beetje moeite zeker gewaardeerd!
7. Tijd voor intimiteit
Voor veel stellen die al geruime tijd samen zijn, kan de relatie gaan voelen alsof ze broer en zus van elkaar zijn. Dit kan komen doordat ze elkaar door en door kennen. Dit heeft natuurlijk invloed op jullie intimiteit. Blijf dan ook op intiem gebied nieuwe dingen ondernemen om te zorgen dat jullie elkaar niet gaan vervelen. Bespreek jullie fantasieën met elkaar en neem de tijd om te experimenteren.
8. Altijd blijven lachten
Lachen is gezond, dus ook voor jullie relatie. Het is niet per se de bedoeling dat jullie elkaar moppen gaan vertellen, maar altijd maar serieus zijn is ook niet realistisch. Iedereen heeft een ander gevoel voor humor: zoek samen iets waar je beiden om kunt lachen. Haal bijvoorbeeld oude herinneringen op aan leuke gebeurtenissen. Samen lachen versterkt niet alleen jullie band; het is ook wetenschappelijk aangetoond dat je er daadwerkelijk gelukkiger en gezonder van wordt.
9. Communiceer
Communicatie is vooral non-verbaal. Het is daarom belangrijk om bij elkaar te zijn als jullie met elkaar praten. Als er zaken zijn die je met je partner wil bespreken, doe dit dan ook zeker niet via je telefoon of via chat, maar zorg dat je elkaar in de ogen kan kijken. Dit zal een hoop misverstanden voorkomen en zorgen dat jullie problemen als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen.
Het is sowieso altijd goed om met je partner te praten over dingen die je misschien dwars zitten. Dit schept duidelijkheid bij beide partijen, en zo kunnen jullie samen tot een oplossing komen. Wees hierbij niet bang voor ruzies: soms kunnen ruzies een nodige uitlaatklep zijn en uiteindelijk leiden tot verheldering. Zorg echter wel dat je hierin niet te ver gaat: je hoeft je partner niet te kwetsen.
10. Goede tijden, slechte tijden
Hoewel een relatie over het algemeen natuurlijk erg leuk en positief is, kan het ook voorkomen dat jullie eens een mindere periode hebben. De oorzaken hiervoor liggen erg uiteen: het kan bijvoorbeeld zijn dat één van jullie minder lekker in zijn of haar vel zit, of dat jullie regelmatig ruzie hebben. Bedenk je dat je niet voor niets bij elkaar bent: ook slechte tijden horen er soms bij. Samen hier doorheen komen maakt jullie relatie alleen maar sterker. Accepteer de fouten die een ander soms maakt; jij bent zelf immers ook niet perfect.