Het instituut dat huwelijk heet
Trouwen is weer in, steeds meer mensen willen hun relatie bezegelen met een huwelijk. Los van de mooie dag die je er van kunt maken, is het voor veel mensen net iets meer dan samenwonen om dit ook in een akte bezegeld te hebben. We nemen op de koop toe dat een huwelijksfeest meestal erg prijzig is en sommige mensen steken zichzelf er zelfs voor in de schulden. Zo graag wil men deze dag meemaken.
Het huwelijk
Het is een samenlevingsvorm die door het burgerlijk recht of het religieuze recht wordt vastgelegd. Het is de basis voor een groot (en groeiend) aantal gezinnen. Bovendien is het een samenlevingsvorm die – als enige – door iedereen als sociaal geaccepteerd gezien kan worden. Voor de Nederlandse wet is het kerkelijk huwelijk niet voldoende en moet je officieel volgens het burgerlijk recht in de boeken komen om ook voor de wet als “getrouwd” te boek te staan. Frappant is dat er steeds minder gelovigen zijn, maar het aantal kerkelijke huwelijken neemt niet af. Mogelijk heeft het plaatje in een mooie oude kerk toch nog iets magisch wat er voor menigeen op zo’n dag gewoon bij hoort. Spreekt voor zich dat het voor gelovigen als vanzelfsprekend is dat men ook voor de kerk trouwt.
Het huwelijk kennen we al eeuwen en ook de uitgebreide tradities rond het sluiten van een huwelijk zijn al bij de oude Grieken en Romeinen terug te vinden. Pas sinds eind 20ste eeuw kennen we officieel het homehuwelijk. Nederland liep hiermee voorop en inmiddels zie je in steeds meer westerse landen de acceptatie van het homohuwelijk.
Steeds meer huwelijken
Er worden nogal wat onderzoeken gedaan naar waarom trouwen of waarom niet en als er al getrouwd wordt, wat willen we dan en hoeveel geld geven we uit? Uiteindelijk is een groot deel van de onderzoeken slechts om alles nog beter in kaart te krijgen voor dé dag van het leven … en wat men wil. Trouwen is, voor de mensen die hierin werkzaam zijn, big business … en het neemt alleen maar toe. Logisch dus dat we ons er in verdiepen, want er valt geld te verdienen.
Waarom willen we zo graag trouwen?
Er zijn verschillende redenen dat mensen trouwen, waarbij we graag geloven dat liefde hier de belangrijkste rol in vervuld. Volgens de meeste onderzoeken is dat ook zo. Een bezegeling van twee mensen die het leven verder willen delen en waarvan de buitenwereld dit mag of misschien wel moet weten.
Verder kunnen de volgende aspecten ook een rol vervullen:
- Soms is getrouwd zijn beroepsmatig handiger. Met name als je in bijvoorbeeld moslimlanden werkt en woont is getrouwd zijn simpelweg handiger.
- Het symbolische aspect van getrouwd zijn, kan voor sommige mensen dusdanig belangrijk zijn dat het aanleiding is te trouwen.
- Als er kinderen komen, vinden mensen het soms ook prettiger om getrouwd te zijn. Voor de wet kan je alles ook anders vastleggen, maar er zijn nogal wat mensen die getrouwd zijn dan toch prefereren.
- Afhankelijk van de situatie kan het belastingtechnisch soms handiger zijn om getrouwd te zijn.
- Alles officieel vastleggen, van wie wat is en hoewel ook dit op een andere manier kan, wordt het huwelijk hier nog wel eens voor gebruikt.
- Als je samen een huis gaat kopen vinden sommige mensen het handiger om te trouwen, maar ook hiervoor geldt dat je het ook op een andere manier vast kunt leggen.
Bron: Jonathan2020, Pixabay Voorwaarden om te trouwen
Je moet als individu wel aan enkele voorwaarden voldoen om te mogen trouwen, zoals:
- Je mag niet al getrouwd zijn of met een partner officieel geregistreerd staan.
- Je moet je geboortebewijs kunnen overleggen ofwel … je moet echt bestaan (en dus ook niet inmiddels dood verklaard zijn).
- Je moet ergens in een gemeente in Nederland ingeschreven staan.
- Je moet jezelf kunnen identificeren.
- Je mag niet onder curatele staan, tenzij een rechter er alsnog toestemming voor gegeven heeft.
- Je moet de leeftijd bereikt hebben dat je zelfstandig mag trouwen en dat is 18 jaar. Er zijn enkele uitzonderingen op deze regel, maar ook dan moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen.
- Je partner mag niet in de directe lijn van je familie zitten. Dus geen ouder, broer of zus.
Als je voldoet aan de criteria dan zal de gemeente de huwelijksbevoegdheidsverklaring afgeven. Daar waar je gaat trouwen is de gemeente verantwoordelijk voor de eindcontrole van de criteria.
Als alles gecontroleerd is, kan je in ondertrouw gaan.
Getrouwd en dan?
Voor de meeste stellen wordt het niet echt anders als ze eenmaal getrouwd zijn. Of het “getrouwd zijn” dan ook zo anders is, kan je dus betwijfelen. Het gaat een groot gedeelte van de stellen om het trouwen en het feest (6 op de 10 stellen). Daarna is alles eigenlijk weer hetzelfde als voorheen.
Slechts enkele stellen geven aan dat er gevoelsmatig daadwerkelijk iets anders is geworden. Niet eenvoudig te benoemen, maar wel dusdanig dat het gevoel van samen zijn net even iets anders is geworden. Sommige voelen zich hechter als koppel, zonder claimgedrag, en andere vinden dat ze als individu dichter bij elkaar zijn komen te staan.
Kosten
Je kunt het zo duur en zo goedkoop maken als je zelf wilt, maar voor veel mensen (8 op de 10 stellen) geldt dat het uitgebreid gevierd wordt en het echt een feest moet worden. Gemiddeld zijn we er zo’n € 15.000 aan kwijt (alles bij elkaar), maar dit getal wisselt nogal eens. Het feest en de kleding vergen meestal het grootste gedeelte van het budget.
Conclusie
Er gaat per huwelijk veel geld in om en dus reden om er moeite voor te doen de stelletjes te doorgronden, om nog meer in te kunnen spelen op wat men wil. Een huwelijk mag wat kosten en dus let men minder op het geld. Naast de bekende winkels heb je ook beurzen (o.a. Love & Marriage Beurs) waar alle nieuwste mogelijkheden rond het huwelijksfeest de revue passeren. Je kunt je dus heel goed voorbereiden.