De relaties tussen broers en zussen

Sommige relaties tussen broers en zussen zijn hecht, waarbij men elkaar als vrienden beschouwt. In andere gevallen zijn ze afstandelijker, koel of geladen. We gaan er hier even dieper op in.

Levenslang

De broer-zus relatie is een levenslange relatie die we niet kunnen kiezen en ons gegeven wordt. Net omdat die band levenslang en onbreekbaar is, durven we ons tegenover hem of haar meer laten gaan.

Conflicten

De reden dat er conflicten ontstaan kan zijn omdat broer en zus als mens verschillend zijn. We willen dat onze broer of zus meer op ons gelijkt en als dat dan niet zo is, komen er frustraties boven. Toch hebben deze verschillen ook een belangrijke achtergrond. Vaak zijn ze namelijk gegroeid uit het verleden om competitie te vermijden. Als je broer een goeie muzikant is en je moet het steeds tegen hem afleggen, ga je andere zaken zoeken die je meer kunnen liggen en dat versterkt dus die verschillen. Een conflictenvrije relatie is ondenkbaar, maar de omgang met broer of zus kan wel belangrijk zijn in het ontwikkelen van sociaal gedrag.

Rivaliteit

Broers en zussen rivaliseren met elkaar om aandacht en middelen van de ouders. Naarmate je ouder wordt, neemt dit wel af. Toch kan zich dit ook later nog afspelen. Het gebeurt vaak dat een moeder met een bepaalde volwassen zoon of dochter meer verbondenheid toont dan met een ander. En dat kan op latere leeftijd, bijvoorbeeld bij het verdelen van een erfenis, de nodige wrijvingen met zich meebrengen.

Relaties

Zus-zus relaties zijn over het algemeen het hechtst. Daarna volgt de broer-zus relatie. Zussen praten meer met mekaar, maar het is wel zo dat ze minder goed overweg kunnen met conflicten. Broers praten met mekaar niet vaak over problemen. Tussen hen is er ook het meeste competitie. Het is wel zo dat relaties vaak hechter worden bij belangrijke gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld het overlijden van één van de ouders. Als we ouder worden, gaan we meer belang hechten aan de relatie met broer of zus. Je kan de band nog versterken door eens wat meer tijd voor mekaar vrij te maken en mekaars standpunten meer proberen te begrijpen.

De band met je broer of zus kan dus gaan van vriendschap tot een goede relatie met weinig contact. De relatie kan onverschillig zijn, maar kan ook iets negatiever worden, wanneer ze te competitief of zelfs vijandig is.
© 2008 - 2024 Kurtad1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Erfenis ontvangen van broer of zusOp basis van de wettelijke verdeling van een nalatenschap kunnen broers en zussen recht hebben op een deel van de nalate…
Ouders erven van hun kinderenOnder voorwaarden kunnen ouders de nalatenschap van kinderen erven. Indien ze erven, hebben ze minimaal recht op een kwa…
Als ouders erven van hun kind(eren)Een overlijden is altijd een emotionele gebeurtenis, vooral als het je kind betreft. Als je kind geen partner heeft en g…
Wat zijn bloedverwanten en aanverwanten?Wat zijn bloedverwanten en aanverwanten?De bloedverwantschap en de aanverwantschap zegt iets over de relatie die tussen mensen aanwezig is. In hoeverre mensen m…
Bronnen en referenties
  • Psychologie magazine, maart 2008
Kurtad1 (26 artikelen)
Gepubliceerd: 02-03-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.