Lotusbloem, wat de bloem met je kan doen

Lotusbloem, wat de bloem met je kan doen Slechts weinig mensen hebben niets met bloemen. Bloemen kunnen een ruimte opfleuren met kleur en geur, ze verzachten, be- en verwonderen én ze kunnen mensen opfleuren. Dit alles zonder dat we er bewust mee bezig zijn. Kortom, bloemen kunnen nogal wat doen. De lotusbloem is een goed voorbeeld van een spirituele bloem en is in meerdere culturen speciaal. Dit alles nog even los van het feit dat de bloem erg mooi is. Hoe komen we tot onze voorkeur en wat zegt dat over ons?

Lotusbloem

Bloemen in zijn algemeenheid hebben iets vrouwelijks en de lotusbloem speciaal. De bloem staat bijvoorbeeld in het boeddhisme voor de ziel die op aarde een reis maakt. De reis die de ziel laat leren en dat ieder leven weer opnieuw, ofwel de wedergeboorte tot de staat van verlichting daar is (wat volgens dit geloof vele levens kan kosten). Voor de een ‘n rotsvast vertrouwen en voor de ander een bergje abracadabra. Maar om de voorkeur voor een bloem te bepalen, minder relevant. Hoe werkt het?

Welke bloem inspireert?

Verschillende type bloemen zijn niet goed met elkaar te vergelijken (vormen, kleuren en geuren hebben invloed) en dus is een test niet opportuun. Wel kan je een mooie bloem, zoals de lotusbloem, in verschillende facetten laten zien en je keuze zegt iets over je en je te volgen pad.

Hoe kom je achter je voorkeur?

Het begint met een goede concentratie, laat je in alle rust wegzinken en zorg dat alle ruis (omgevingsgeluiden, blaffende honden, de telefoon of de deurbel) weg is. Adem even goed en in alle rust door en vervolgens visualiseer je een 5-tal lotusbloemen, te weten:
  • Rood
  • Roze
  • Wit
  • Blauw
  • Paars

Allemaal zijn ze even mooi van vorm en hebben met een (geel) hart en je visualiseert ze drijvend op kabbelend water. Hoewel ze kwetsbaar ogen, zijn ze erg sterk. Ze trotseren immers alle golven en blijven fier overeind. Ervaar dit gevoel en zeg dan welke kleur je voorkeur heeft.

Wat betekenen de kleuren?

Rood

Rood is universeel voor wat betreft liefde en (com)passie. De open gevouwen lotus geeft het hart vrij en de vraag is dat wanneer het je voorkeur heeft of jij die liefde en (com)passie wel altijd toepast. Ofwel met andere woorden, vraag je iets terug voor het geopende hart? Je voorwaardelijkheid mag langzaam meer onvoorwaardelijk worden. Het stimuleert dit proces en je zelfvertrouwen om te komen tot.

Roze

De roze lotus is een belangrijke lotus, want het staat voor geduld. Geduld om te komen tot de volgende stap of in het boeddhisme uiteindelijk de staat van verlichting. Ben jij een streber en moet alles zo snel mogelijk en alsmaar beter? Doe je mee aan het spel voor de knikkers of voor het gezellige potje? Spreekt voor zich dat deze keuze je geduld stimuleert, maar ook je concentratievermogen en zorgt dat je meer mindful kunt leven.

Wit

Wit is puur en zuiver, dat geldt eigenlijk overal. Het is een soort onschuld die schuilt in wit, maar ook kalmte. Iedereen begint bij de onschuld, maar bouwt tijdens het leven allerlei (voor)oordelen en meningen op. De kunst is om dit los te kunnen laten en geheel blanco ergens in te stappen. De bloem stimuleert die stilte, die kalmte en objectiviteit.

Blauw

Blauw is voor veel mensen een inspirerende kleur en staat voor intuïtie en wijsheid. Dit overstijgt onze waarnemingen (waar de rode lotus zo mee “pronkt”). Misschien ben je teveel met feitjes bezig en zou het evenwicht gebracht kunnen worden door de intuïtie toe te laten, hoe eng het ook is. Grote denkers blijken in staat om hun nieuwsgierigheid toe te laten en de intuïtie de ruimte te geven. Het stimuleert het verbeeldingsvermogen en de creativiteit.

Paars

Een zeldzame kleur die voor het grote denken en voelen staat. De hoogste staat van bewustzijn bereiken. Dé ultieme ervaring van hét geluk. Ben jij eerlijk naar jezelf en ben je instaat datgene toe te laten en al het aardse los te laten of ben je nog met aardse zaken bezig en wil je “verzamelen”. Het stimuleert blijdschap (met niets), vrijgevigheid en onthechting.

Conclusie

Alleen al de keuze objectief maken, is een begin van het proces om te komen tot die volgende leerzame stap. Als je echt wilt leren, pak je dat aan wat je kan helpen die volgend stap te maken. Het besef dat de weg er naar toe ook al blijdschap teweeg moet brengen, maakt dat iedere stap de moeite waard is.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boeddhistische tempel: Chinese verstilling in AmsterdamBoeddhistische tempel: Chinese verstilling in AmsterdamIn het hart van Amsterdams China Town, op de Zeedijk, staat de kleurrijke humanistisch boeddhistische tempel van meester…
Het lotuseffect noodzakelijk binnen de Thaise cultuur!Het lotuseffect noodzakelijk binnen de Thaise cultuur!Ongeveer vijfennegentig procent van de Thaise bevolking heeft het Boeddhisme als geloofsovertuiging. Onderdeel van het B…
DIY: jouw kamer - origamiEen van de manieren waarop je gemakkelijk en goedkoop zelf je kamer kan decoreren, is met origami. Hoe leuk is het als j…
Driemaal kaarsenrondegang: Wian Thian (Makha Bucha) ThailandDriemaal kaarsenrondegang: Wian Thian (Makha Bucha) ThailandEen belangrijk jaarlijks voorkomende Boeddhistische gebeurtenis is Wian Thian in februari. Het is de derde maanmaand van…

De aartsengel Uriël lichtkrachten van transformatieDe aartsengel Uriël lichtkrachten van transformatieUriël is een van de aartsengelen. Zijn naam betekent "Vuur van God", of "Licht van God". Het is de "Engel van de Aanwezi…
Maanpunten die de vrouw beïnvloedenMaanpunten die de vrouw beïnvloedenDe vrouw heeft elf van de zogenaamde maanpunten in het lichaam (de maan is verbonden met vrouwelijkheid) en deze maanpun…
Bronnen en referenties
  • S. Magali; yogileraar / -filosoof
  • Yoga magazine
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.