Wat is orgonite en hoe werkt het?

Wat is orgonite en hoe werkt het? Orgonite zou beschermen tegen negatieve energie. Negatieve energie wordt veroorzaakt door straling en dit zou gezondheidsklachten op kunnen leveren. Een andere werking van orgonite zou zijn dat deze de atmosfeer reinigt. Hoewel er mensen zijn die zeggen er baat bij te hebben is, noch de bescherming tegen negatieve energie, noch de reiniging van de atmosfeer, ooit wetenschappelijk aangetoond. Het wordt dan ook regelmatig afgedaan als nep en kwakzalverij. Hoe werkt het?

Het ontstaan van orgonite

Dr. Wilhelm Reich (1897 - 1957), geboren in het huidige Oekraïne, was psychiater, seksuoloog, psychoanalyticus, bioloog en natuurkundige. Als psychiater werkte hij in de jaren twintig van de 20ste eeuw samen met Sigmund Freud. Hij ging na de psychiatrie vervolgens een andere richting op. Hij slaagde er in de jaren dertig en veertig in om na enkele jaren van microbiologisch onderzoek de zogenaamde kosmische energie te ontdekken. Zijn theorie heeft als uitgangspunt dat organische materialen energie vasthouden. Hij ontdekte een vorm van energie die niet onderworpen leek aan de wetten zoals we deze kennen met betrekking tot elektriciteit en magnetisme. Deze energie noemde Reich orgon-energie. Hij ging vervolgens aan de slag met apparaten die de orgon-energie zouden kunnen produceren.

Reich ontwikkelde, inmiddels wonende in de Verenigde Staten, in het verlengde van de orgon-energie de zogenaamde cloudbuster. De cloudbuster was een apparaat waarvan hij beweerde dat het stromen van orgon-energie kon manipuleren in de aardatmosfeer en op deze wijze regen kon veroorzaken door de vorming van wolken, aldus Wikipedia. Reich werd vervolgens gearresteerd door de FDA, maar weigerde enige vorm van medewerking en was in de overtuiging dat men de wetenschap niet kon verbieden. Helaas kwam hij toch in de gevangenis terecht en overleed daar op zestigjarige leeftijd. Of de gevangenis met zijn cloudbuster of zijn communistische sympathieën te maken heeft, is nooit helemaal helder geworden. Er is erg veel materiaal van de man vernietigd, maar in 2007 is er wat ongepubliceerd materiaal openbaar gemaakt.

In 2000 kwamen Don en Carol Croft erachter dat door het mengen van polyesterhars en metaalsnippers (anorganisch en organisch) in een mal, orgon-energie gefabriceerd kon worden wat Reich eerder met zijn orgon-energie-opwekkers had gepoogd. Ze kwamen er ook achter dat de werking sterker zou worden als je er kristallen aan toe zou voegen. Op deze wijze is het huidige orgonite ontstaan.

Bron: Orgonangel, PixabayBron: Orgonangel, Pixabay

Wat is orgonite?

De filosofie achter orgonite borduurt voort op Reichs reeds gevormde basis inzake orgon-energie. De orgonite zou, volgens grondleggers Don en Carol Croft, negatieve energie (door straling) ombuigen naar positieve energie. Bepaalde soorten straling (zoals in onderstaande opsomming aangegeven) kunnen volgens hen binnendringen in je persoonlijke levensenergie. Reich heeft eerder immers al aangegeven dat organische materialen energie vasthouden en dat geldt dus ook voor straling. De orgonite trekt de negatieve energie (straling) als het ware aan, transformeert deze en bekrachtigt vervolgens de positieve energie. De positieve energie vormt als het ware een bescherming tegen de straling.

De straling zou gezondheidsklachten, zoals spier- en gewrichtsklachten, op kunnen leveren en je zelfs ziek kunnen maken. De achterliggende reden die Don en Carol Croft opgeven, is dat het je immuunsysteem kan aantasten en daarmee de eventuele zwakke plekken in het lichaam.

Over welke straling gaat het?

We weten dat er straling is en ook dat je er normaliter niets van voelt, ruikt, ziet of hoort. Een goed voorbeeld van straling is die, die van de grote hoogspannings- en zendmasten komt. Maar te denken valt ook aan:
 • De router in huis
 • Huishoudelijke apparatuur
 • Laptop of tablet
 • Mobiele telefoon

Wat zou orgonite nog meer doen?

Behalve de rol ten opzichte van straling, zou orgonite nog veel meer doen, zoals:
 • Droogte beëindigen
 • Lucht reinigen
 • Water ontgiften
 • Planten beter laten groeien
 • Werken als remedie tegen chronische nachtmerries
 • Werken als remedie tegen chronische slapeloosheid
 • Verbeteren van de stemming van mensen in algemene zin

Kopen of zelf maken?

Je kunt orgonite desgewenst zelf maken. Orgonite bestaat uit kristallen, metaal en kunsthars. Je maakt een mal en doet daar de kristallen, metalen en kunsthars in. Door de verharder (kunsthars) komt het geheel in de mal onder druk te staan. Dit laat je uitharden. De vorm van de mal waarin de orgonite gegoten wordt, is niet van belang. Wel is het zo dat hoe groter het object is, hoe meer negatieve energie er omgebogen kan worden naar positieve energie. Sommige mensen die het zelf maken omwikkelen de uitgeharde substantie met dun koperdraad, maar dit is geen must.

Kant-en-klaar kopen kan natuurlijk ook. Hoewel gebruikers van orgonite zeggen dat het niets met new age te maken heeft, is orgonite wel te koop in deze (web)winkels, andere spirituele winkels of beurzen.

Welke kristallen en metalen worden gebruikt?
In orgonite kunnen verschillende soorten kristallen zitten, maar de meest geschikte is de zwarte toermalijn. Het schijnt volgens natuurgenezers dé steen tegen straling te zijn. Verder wordt de 'gouden driehoek' ook vaak gebruikt en de gouden driehoek bestaat uit de volgende stenen: amethist (meestal paars van kleur), roze kwarts en bergkristal (helder wit / transparant). Deze kristallen staan respectievelijk voor het geestelijke, het lichamelijke en het spirituele. Door de balans die deze stenen gezamenlijk vormen, zou dit ook versterkend werken, aldus Don en Carol Croft.

Er kunnen verschillende metalen in verwerkt worden, maar zeker koper is een heel krachtig materiaal. Aluminium wordt ook nogal eens toegepast.

"Twijfel is het begin van wijsheid." Aristoteles, Grieks filosoof (384 v.C. - 322 v.C.)

Discussie orgonite: nep of echt?

Het blijft een lastige filosofie om als zodanig te duiden en zonder gedegen wetenschappelijk onderzoek zal het als kwakzalverij afgedaan worden. Zolang dit wetenschappelijk onderzoek niet heeft plaatsgevonden, blijft de vraag dus of orgonite echt werkt of dat het een hoax is.

Dat neemt niet weg dat er onder de mensen die aangeven gevoelig te zijn voor straling, een aantal zegt baat te hebben bij het in huis plaatsen van orgonite. Op diverse fora delen mensen hun ervaringen. Maar of dit daadwerkelijk door de orgonite komt, is zolang de wetenschap het niet onderschrijft niet vast te stellen.

Tot slot

Helder is dat de werking van orgonite wetenschappelijk niet is aangetoond. Dat wil in de praktijk zeggen dat de een het af zal doen als nep en kwakzalverij. De man of vrouw die pretendeert gevoelig te zijn voor straling, zegt er mogelijk baat bij te hebben. Dat laatste kan uiteraard ook voortkomen uit het bekende placebo-effect.
© 2019 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De beschermende werking van OrgoniteDe beschermende werking van OrgoniteOrgonite is in de moderne wetenschap de bescherming tegen negatieve energie. Het beschermt tegen straling, nachtmerries,…
Duurzame zonne-energieDuurzame zonne-energieZonne-energie is een duurzame vorm van energie. Andere duurzame energiebronnen zijn windenergie, waterenergie en Bio ene…
Energie van de zonDe zon beheerst al onze klimaatprocessen en zorgt ervoor dat er leven op aarde mogelijk is. Dit allemaal gebeurt dankzij…
Voorbeeld afleiding E = mc²Voorbeeld afleiding E = mc²E = mc² is de beroemde vergelijking van Einstein die de gelijkwaardigheid van massa en energie uitdrukt. E staat voor en…

Yogahoudingen pasasana (lushouding)Yogahoudingen pasasana (lushouding)Pasasana is een moeilijke torsiehouding, waarbij in hurkzit de wervelkolom deels om de eigen as draait. Deze asana verbe…
Yogahoudingen salamba sirsasana II (hoofdstand)Yogahoudingen salamba sirsasana II (hoofdstand)Salamba sirsasana II maakt deel uit van de sirsasana-cyclus, een aantal hoofdstanden. Deze yogahouding lijkt op salamba…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Orgonangel, Pixabay
 • https://deherkimer.nl/wat-is-orgonite
 • http://www.altned.nl/informatie/werken-met-orgonite/
 • https://josbio.nl/wat-is-straling/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_Reich
 • Afbeelding bron 1: Orgonangel, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 11-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.