Waarom gebruiken mensen drugs

Bijna iedereen is wel eens in aanraking gekomen met drugs, al is het niet cannabis (de meest gebruikte drug in Nederland) dan is het wel een andere soft-, of harddrug. Maar waarom willen wij deze middelen gebruiken en hoe komen wij in aanraking met deze middelen. In dit artikel wordt beschreven waarom mensen nou juist drugs gaan gebruiken.

Waarom gebruiken mensen drugs?

Drugsgebruik is geen fenomeen die zich in één bepaalde groep of klasse afspeelt. Drugsgebruik komt in alle lagen van de samenleving voor. Veel jongeren gebruiken drugs voor het eerst. Dit doen ze vaak om:
  • stoer te doen
  • uit nieuwsgierigheid
  • om hun grenzen te verkennen
  • om verveling
  • vanwege de spanning

Ook lopen mensen vaak mee omdat het een “trend” is om drugs te gebruiken. Drugs maken in deze tijd deel uit van de jeugdcultuur, die wordt weerspiegeld in de muziek, mode en taal, en velen voelen de druk van vrienden, of van zichzelf, om te experimenteren met het gebruik van drugs.

Recreatief drugsgebruik

Een andere reden dat men drugs gebruikt is om zich prettig te voelen. Dit kan je op twee manieren belichten. Je kunt je namelijk prettiger voelen wanneer je onder invloed ben van een drug tijdens bijvoorbeeld een feest, maar je kunt je ook prettig voelen wanneer je probeert te ontsnappen van je problemen via drugs.

Als eerst ga ik de eerste manier van prettig voelen bij een drug beschrijven. Op feesten zijn mensen vaak onder invloed om alles heftiger te beleven. De drugs die dan gebruikt worden, worden ook wel partydrugs genoemd. Partydrugs zijn drugs die special op feesten gebruikt worden door mensen. Deze drugs hebben meestal een stimulerende werking die een vrolijke, extatische sfeer oproepen. Bekende partydrugs zijn cocaïne, amfetamine, XTC, speed, en poppers. Deze drugs behoren allemaal tot de harddrugs, en dus zijn ze verboden in Nederland.

Je kunt deze manier van drugs ook zien als recreatief drugsgebruik. Een soort van tussenweg tussen verslaafd zijn en helemaal niet gebruiken. Natuurlijk blijft die illegaal (alle harddrugs in Nederland zijn verboden). Wanneer aan de partydrugs gaat, is het aan te raden om dit niet zomaar van een wild vreemde te kopen. Laat altijd van te voren je pilletjes testen. Dit kan op verschillende plekken in Nederland. Op zo’n test plek word gekeken naar de hoeveelheid werkzame stof in zo’n XTC pilletje.

Werkelijkheid ontvluchten

Daarnaast kun je ook drugs gaan gebruiken om je problemen te vergeten of de werkelijkheid te ontvluchten. Meestal zijn deze mensen drugs verslaafd. Ze zitten in de problemen, en omdat ze daar niet aan willen denken gebruiken ze drug. Vaak zijn dit bewustzijnsveranderende drugs zoals wiet en hasj. Wanneer een drugsgebruiker veel drugs gebruikt om de werkelijkheid te ontvluchten, kan je een drugsgebruiker een verslaafde noemen, maar hier zitten ook een aantal andere punten aan vast. Iemand die zich vaak rot voelt, heeft een grote kans om met drugs is contact te komen en dit ook vaker gaat gebruiken, om het rottige gevoel weg te krijgen. Je hoef niet bang te zijn dat na je één keer blowen gelijk verslaafd bent, pas wanneer je het vaker gaat gebruiken en niet meer zonder kan, kun je jezelf een verslaafde noemen.

Gebruik

De verschillende typen drugs worden in vaak ik verschillende omstandigheden gebruikt. Sommige gebruikers gebruiken maar één soort drugs, andere nemen verschillende soorten drugs. Dit is vaak afhankelijk van de situatie of de stemming van de gebruiker. Stimulerende drugs worden vaak gebruikt in uitgaansgelegenheden. Maar ook door mensen die een nacht door willen of moeten werken. Dit zijn vooral de partydrugs zoals XTC.

Drugs met een verdovend effect worden vaak door mensen gebruikt die slaap problemen of angststoornissen hebben. Maar ook door mensen die problemen hebben op persoonlijke of maatschappelijk niveau. Wanneer ze dit middel gebruiken hoeven ze niet meer aan het probleem te denken. Bewustzijnsveranderende drugs worden vaak gebruikt door jongeren, maar ook ouderen die opzoek zijn naar een nieuwe geestelijke ervaring.
© 2009 - 2024 Maxwell, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Drugsgebruik: Hasj en WietDrugsgebruik: Hasj en WietHasj en wiet worden in Nederland veel gebruikt. Vooral pubers, die willen experimenteren hebben veel interesse in deze d…
Is cannabis tegenwoordig sterker dan vroeger?Is cannabis tegenwoordig sterker dan vroeger?Is cannabis tegenwoordig sterker dan vroeger? Als je cannabis koopt, in de vorm van wiet of hasj bijvoorbeeld, dan weet…
Wat zijn softdrugs?Wat zijn softdrugs?In Nederland wordt er wettelijk een onderscheid gemaakt tussen softdrugs en harddrugs. Zo heerst er in ons land een gedo…
Wiet verslavingWiet verslavingEen wiet verslaving of cannabis verslaving is een verslaving waarbij men verslaafd is geraakt aan het gebruik van wiet,…
Maxwell (43 artikelen)
Gepubliceerd: 04-03-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.