Hoe is dementie tegen te gaan?

Hoe is dementie tegen te gaan? In Nederland leiden ongeveer 200.000 ,mensen aan dementie, dat is ongeveer 1.5% van de bevolking. De bevolking vergrijst in Nederland. Dat betekend dat er steeds meer mensen ouder worden en het aantal dementerenden in Nederland zal stijgen. Volgens berekeningen zal het aantal dementerenden in 2015 gestegen zijn naar 500.000. dit is ongeveer 3% van de Nederlandse bevolking. Dit roept de vraag op of we dementie ook tegen kunnen gaan? Maar hiervoor moeten we eerst weten hoe dementie ontstaat.

Wat is dementie precies?

De meeste mensen denken dat je met dementie alleen vergeetachtig word. Dementie houd veel meer in dan dit. Het is een proces dat jaren kan duren. Een proces waarin de dementerende steeds minder kan. Een proces ervoor zorgt dat de hersenen afsterven. De hersenen besturen alles. Wanneer deze capaciteit minder word, dan reageert je hele lichaam daarop. Het is een zware ziekte. Niet alleen voor de naasten, maar ook zeker voor de dementerende zelf. In de eerste fase kan hij/zij het nog ontkennen, maar in de tweede fase en ook in een het eerste deel van de derde fase weten dementerenden vaak wel wat er aan de hand is en moeten hier dus mee zien te leven.

Er vind dus een verandering in de hersenen plaats, maar welke verandering?

De hersenen sturen het lichaam aan om handelingen te verrichten. Via een ingewikkeld zenuwstelsel worden er elektrische signaaltjes vanuit de hersenen naar de zenuwcellen in de rest van het lichaam gestuurd. In de hersenen zelf zit ook zon ingewikkeld zenuwstelsel die elektrische signalen naar andere delen in de hersenen sturen. Zo gaat dit bij iemand die niet aan dementie lijdt. Iemand die wel aan dementie lijdt heeft dus een soort storing waardoor alle signalen niet overal kunnen komen. In je hersenen zitten ongeveer 100 miljard zenuwcellen die allemaal met elkaar zijn verbonden door uitlopers. Bij dementie vind een proces plaats die deze uitlopers verkort of zelfs laat verdwijnen. Hierdoor sterven de zenuwcellen af. De hersenen zijn niet in staat deze zenuwcellen opnieuw te maken en dus wanneer er steeds meer zenuwcellen afsterven zal deze persoon steeds slechter kunnen functioneren. Uiteindelijk zullen de hersenen ook niet meer in staat zijn om elektrische signalen naar het lichaam te sturen en kan deze persoon niets meer.

Dementie kan ook ontstaan doordat de hersenen niet genoeg zuurstof krijgen. Denk maar aan bloedaderen in de hersenen die verstopt zijn. Wanneer de hersenen niet genoeg zuurstof krijgen sterven er hersencellen af. Hierdoor ontstaat Vasculaire dementie.

Hoe kun je dit tegengaan?

Er zijn verschillende vormen van dementie. De bekendste zijn Vasculaire Dementie, het Korsakov-syndroom, Alzheimer en Lewy Body Dementie. Vasculaire Dementie word veroorzaakt door een slechte doorbloeding in het lichaam waardoor de hersencellen afsterven. De manier om alzheimer tegen te gaan is er nog niet, maar onderzoek heeft uitgewezen dat er wel een paar factoren zijn die de kans op dementie verkleint. In het artikel http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/84458-verschillende-vormen-van-dementie.html vind je de risicofactoren van alzheimer.

Ook met roken en slechte voeding is de kans op dementie groter. Eigenlijk is dit ook best wel logisch. Roken zorgt voor een slechte doorbloeding, dus dit kan zich ook voordoen in de hersenen. Wanneer de hersenen te weinig zuurstof krijgen sterven de hersencellen af. Met slechte voeding word bedoeld een tekort aan vitaminen en met name vitamine B. wanneer je hier een tekort aan krijgt kun je terecht komen in een depressie, irriteer je je overal snellen aan, het korte termijngeheugen gaat achteruit. Bij een tekort aan vitamine B12 krijg je zelfs slaapproblemen, ga je hallucineren. Vitamines zijn dus ook heel erg belangrijk voor het goed functioneren van je hersenen. Wanneer je voeding zo slecht is kun je het korsakov-syndoom krijgen.

Omega 3 is speelt ook een belangrijke rol in het verminderen van de kansen op dementie. Dit gaat namelijk de geestelijke achteruitgang tegen. Vooral vis eten is dus heel erg gezond voor je. Volgens onderzoek kun je door regelmatig vis te eten de kansen op dementie aanzienlijk verminderen.

Het werken met chemicaliën is natuurlijk ook niet goed voor je. Wanneer je het inademt kunnen er schadelijke stoffen in je lichaam komen. Dit veroorzaakt schade aan de hersenen. Ook kwik is slecht voor je. In vis kan ook kwik zitten, dus pas op wat voor vis je eet, anders heeft vis alsnog een nadelig effect op afnemende kansen van dementie.
© 2011 - 2024 Donker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dementie, wat is het en hoe wordt het veroorzaakt?Dementie, wat is het en hoe wordt het veroorzaakt?Dementie, een verzamelnaam voor verschillende niet-aangeboren hersenaandoeningen. Deze aandoening komt voor naarmate men…
Verschillende dementievormen zoals Alzheimer en ParkinsonVerschillende dementievormen zoals Alzheimer en ParkinsonVerschillende vormen van dementie kunnen soms voor verwarring zorgen. Er is immers geen groot verschil tussen Alzheimer…
Wat is dementie?Wat is dementie?Dementie is een hersenaandoening. Hierbij staan geheugenstoornissen op de voorgrond. Dit geheugenverlies leidt tot een v…
Verschillende vormen van dementieDementie is onder te verdelen in verschillende vormen. De bekendste vormen zijn Alzheimer, Vasculaire dementie, Lewy Bod…
Wat is het Syndroom van MünchhausenWat is het Syndroom van MünchhausenHet Syndroom van Münchhausen is een psychische aandoening waarbij ziektes worden nagebootst. De patiënt verlangt naar de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • SAW 3 leerboek
  • http://www.infofyt.com/read/this/120/alzheimer_kan_voorkomen_worden.html
  • http://www.gezondiza.nl/%7B46c5dee1-aa18-4dd7-992b-4bdc3d99ee82%7D
Reactie

Ambassadrice (infoteur), 18-01-2014 #1
Korsakow is geen gevolg van slechte voeding alleen! Het gaat om de combinatie van slechte voeding en alcoholmisbruik. Reactie infoteur, 25-01-2014
Klopt, dankjewel voor je feedback, ik zal hem aanpassen

groetjes

Donker (34 artikelen)
Laatste update: 05-12-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.