Doen en laten bij zwangerschap

Doen en laten bij zwangerschap Je bent zwanger, gefeliciteerd! Nu breekt een spannende tijd aan. Wat ga je doen tijdens je zwangerschap. Wat mag wel en wat mag niet. Nee, het valt nog niet altijd mee om zwanger te zijn. Hieronder vind je een lijst wat je wel mag tijdens je zwangerschap en wat niet en wat absoluut aangeraden wordt tijdens je zwangerschap.
Veel vrouwen denken als ze nu zwanger zijn dat ze ook meteen voor twee moeten eten. Dat is een absolute onzin verhaal. Een foetus is nog zo verschrikkelijk klein en verbruikt nog zo weinig voedsel dat veel extra eten echt onzin is. Wel wordt er aangeraden als de foetus wat groter is wel iets meer voedsel tot je te nemen. Zo een 300 tot 350 calorieën per dag. Ga je meer eten dan wordt je wel dikker, maar niet alleen door de zwangerschap. Wat wel heel belangrijk is veel water te drinken.

Niet doen bij zwangerschap

De belangrijkste regel is, vermijd rauwe en halfrauwe producten. Sommige voedselinfecties zijn tijdens je zwangerschap extra gevaarlijk. Deze besmettingen zijn te voorkomen door:
  • Eet alleen vlees als het goed doorbakken of gestoofd is.
  • Eet geen filet American, rosbief, carpaccio en tartaar.
  • Was alle groente goed. Voorkom dat rauwe voedingsmiddelen in contact komen met bereide gerechten.
  • Eet geen rauwmelkse zachte kaas
  • Eet geen voorverpakte gerookte vis
  • Meer als vier koppen koffie per dag drinken

Deze onderstaande producten zijn echt verboden tijdens je zwangerschap:
  • Ongepasturiseerde dus rauwe melk
  • Rauw vlees, zoals een halfdoorbakken biefstuk; tartaar
  • Rauwe vleeswaren, zoals ossenworst, rosbief, fricandeau, rauwe ham, rookvlees. Worstsoorten zijn bewerkt en dus wel veilig.
  • Rauwe kippenvlees
  • Rauwe vis
  • Rauwe schelpdieren en schaaldieren
  • Kaas gemaakt van rauwe melk zoals, camembert, brie, roquefort
  • Kaas dat niet verpakt is, zodat je niet weet of gemaakt is van rauwe melk.
  • Lever, lever bevat veel vitamine A en zijn schadelijk voor het ongeboren kind.
  • Alcohol drinken

De volgende producten mogen met mate gegeten worden:
  • Leverproducten zoals, leverpastei, leverworst, paté. Maximaal i boterham per dag (max. 15-20 gram). Hier zit veel vitamine A in en schadelijk voor het ongeboren kind.
  • Rookvlees, rookworst. Hier zit veel zout in en verhoogd de bloeddruk.
  • Drop. In drop zit glycerinezuur. Hierdoor kan je bloeddruk stijgen
  • Zout en zoutproducten. Aroma's, kant-en klare-sausen. Hier zit veel zout in en dus bloeddruk verhogend.

Wat ook heel erg slecht is tijdens de zwangerschap is roken en medicijngebruik zonder daarmee eerst te overleggen met de huisarts. Een kattenbak verschonen wordt ook afgeraden, in de tuin werken zonder handschoenen, en zware dingen tillen ook.

Wel doen bij zwangerschap

Een van de belangrijkste producten wat je tijdens je zwangerschap en eigenlijk al voor je zwangerschap moet innemen is extra foliumzuur. Foliumzuur kan een open ruggetje voorkomen en foliumzuur helpt bij de ontwikkeling van de zenuwen. Ook het slikken van extra vitaminen D en het eten van ijzerhoudende producten is goed voor de ontwikkeling van het kind. Het makkelijkste is het innemen van vitaminen pillen voor zwangere vrouwen. Hierin zit extra foliumzuur en alle andere vitaminen en mineralen die een zwangere vrouw nodig heeft. Let wel een voedingssupplement is geen vervanging van je dagelijkse voedsel. Je moet gezond en gevarieerd blijven eten.

Een lijstje wat je wel moet doen tijdens je zwangerschap:
  • Veel vocht drinken (1,5 liter).
  • Veel bewegen (zwemmen, fietsen zijn goede voorbeelden)
  • Je voeten af en toe omhoog.
  • Zorg voor goede ondersteuning van je borsten
  • Gevarieerd eten
  • Eet voldoende groente en fruit
  • IJzerhoudende producten eten
  • Extra foliumzuur en vitamine D slikken (vitaminen pillen voor zwangere vrouwen)

Seks tijdens zwangerschap

Er is geen bezwaar om gemeenschap te hebben tijdens je zwangerschap. Alleen de ene vrouw heeft tijdens de zwangerschap totaal geen zin in seks, vanwege vermoeidheid, pijnlijke borsten of misselijkheid. Maar er zijn ook vrouwen die nu juist wel behoefte hebben aan seks of gewoon aan extra intimiteit zoals knuffelen en strelen. Gemeenschap is geen probleem zolang beide partners het prettig vinden, maar bij bloedverlies of gebroken vliezen is het verstandiger om geslachtsgemeenschap te mijden.

Sauna en zwangerschap

Er is in principe geen bezwaar als je tijdens je zwangerschap naar de sauna wilt. Maar ga wel pas als je 14 weken of langer zwanger bent. Tot 14 weken is er niet genoeg onderzoek gedaan om te zeggen of een sauna aan het begin van je zwangerschap veilig is. Naar de sauna gaan kan je volhouden tot 6 weken voor de bevalling. Als je naar de sauna gaat, meld dan dat je zwanger bent. Er zijn dan een aantal behandelingen zoals een algenpakking of een infraroodcabine die afgeraden worden. Er zijn zelfs sauna complexen die een speciale arrangement hebben voor zwangere vrouwen.

Tot slot

Je baby eet wat jij eet. Weliswaar in veel kleinere en verzwakte hoeveelheden als wat jij eet en drinkt. Daarom is het zo belangrijk om gevarieerd en gezond te eten. Niet roken en regelmatig bewegen. Luister naar je lichaam en doe geen dingen die je echt niet meer wil doen.
© 2009 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…
Zwanger en toch ongesteldZwanger en toch ongesteldOngesteld worden maar toch zwanger zijn: kan dat? Ja, is het antwoord. Hoewel het weinig voorkomt, is dit toch een versc…
Is mijn kat zwanger?Is mijn kat zwanger?Een zwangere kat wordt ook wel een drachtige kat genoemd. Veelal wordt aangeraden bij het nemen van een kat om deze te l…
De ontwikkeling van je baby; 4 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 4 weken zwangerAan het einde van week 4 zou je normaal gesproken ongesteld worden. Wanneer de menstruatie uitblijft, ben je zwanger. Ee…

De ontwikkeling van de babyDe baby is in zijn eerste maanden hulpeloos en afhankelijk van anderen. Hoe ontwikkelt de baby zich? Een kijk op alle on…
Sterilisatie bij mannenSterilisatie bij mannenOp een bepaalde leeftijd weten mannen en vrouwen vaak dat ze geen kinderen meer willen. Om geslachtsgemeenschap in dat g…
Bronnen en referenties
  • www.smulweb.nl
  • www.mamaenzo.nl
Reacties

Lex, 14-01-2012
Wat achterlijk! Bij de lijst van 'echt verboden producten' staat rookvlees. En bij de lijst van producten die je met mate mag eten staat wederom rookvlees. Worstsoorten worden vermeld als zijnde bewerkt en dus veilig, maar osseworst staat bij de verboden producten. Goeie site, degelijke informatie waar je echt op kunt vertrouwen als je zwanger bent en onzeker… Reactie infoteur, 16-01-2012
Beste Lex,
Dat van rookvlees is inderdaad een foutje. Het mag gegeten worden, maar met mate i.v.m de het hoge gehalte aan zout. Heb ik meteen verbeterd. Maar ossenworst is niet bewerkt en rauw en mag dus niet gegeten worden tijdens de zwangerschap. Daarom is ossenworst apart benoemd.
Zwangerschap is een onzekere periode, ik kan er over meepraten, vandaar dit informatieve stukje. Maar ook ik maak wel eens foutjes.

Groetjes Lautof (infoteur)

Hikari (infoteur), 29-05-2009 #2
Ik wil even wat toevoegen aan dit artikel, wat veel mensen, en vooral zwangere vrouwen NIET weten: Tijdens een week in de vierde maand (welke weet ik niet precies) en vanaf de zevende maand, mag er NIET worden auto-gereden. Je mag als zwangere vrouw dan wel op de pasagiersstoel zitten, maar niet zelf achter het stuur kruipen.

Dit omdat dit zeer risicovolle weken en maanden zijn voor de baby. Reactie infoteur, 30-05-2009
Hoi Hikari,

Bedankt voor je reactie. Ik zal dit even uit gaan zoeken. Vanaf de 7e maand begrijp ik het wel. Als je als zwangere vrouw achter het stuur zit en je moet plots hard remmen, kan je het stuur in de buik krijgen. Maar zoals ik het al eerder zei, ik ga het eerst even uitzoeken.

Groetjes,
Lautof

Lautof (148 artikelen)
Laatste update: 28-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.