Welke methoden van ontharen zijn er?

Ontharen is het weghalen van ongewenste haargroei. Ongewenste haargroei kan voorkomen op alle delen van het lichaam. Bijna alle vrouwen ontharen hun benen en bikinilijn en dan vooral in de zomer. Mannen scheren over het algemeen hun baard. Er zijn veel verschillende methodes om lichaamsbeharing weg te halen. Dit artikel wil een algemeen beeld geven van de verschillende ontharingsmethoden en is niet te gebruiken als gebruiksaanwijzing over hoe te ontharen. Raadpleeg voor gebruik de verpakking.

Waarom ontharen?

Vaak ontharen mensen zich omdat ze de beharing die ze hebben niet mooi vinden. Ontharen is niet iets van het modebeeld de laatste jaren, ook de Grieken, Romeinen en de oude Egyptenaren ontdeden zich al van hun lichaamshaar. Ontharen wordt vaak gedaan omdat mensen het mooier vinden, uit hygiënisch oogpunt of erotische voorkeuren. Soms wordt het ook gedaan omdat het beter is voor de sport die men uitoefent. Zwemmers ondervinden bijvoorbeeld minder weerstand in het water.
Hoewel bijna iedere man of vrouw zich wel op een of meerdere plaatsen van het lichaam onthaart zijn er ook mensen die het niet doen. Omdat ze het niet nodig vinden om te doen of om andere redenen. Het teruggroeien van de haartjes wordt bijvoorbeeld als vervelend ervaren omdat het jeukt of huidirritatie teweegbrengt. Wel is het bij de meeste mensen echter zo dat het teruggroeien van de haartjes naarmate je je vaker scheert steeds minder vervelend voelt en je er geen last meer van hebt. Er zijn ook echter mensen die zich dagelijks van top tot teen helemaal kaalscheren, dit is min of meer een leefwijze geworden. Deze mensen worden ook wel Smoothies of Boldies genoemd.

Methoden van ontharen

Er zijn verschillende ontharingsmethoden, iedereen heeft zijn eigen voorkeur voor een bepaalde methode. Aan iedere manier van ontharen zitten voor- en nadelen verbonden. Ook blijven bij de ene methode de haartjes langer weg dan bij de andere methode.

Scheren

Dit is de meest gebruikte methode om te ontharen. Scheren kun je op verschillende methoden doen, je kunt gebruik maken van scheerschuim, droog scheren, nat scheren of scheren met olie. In alle gevallen heb je een scheermesje nodig. Bij het scheren met schuim moet je eerst je benen (of waar je ook maar wilt scheren) wat nat maken met water. Hierna kun je wat scheerschuim uit de bus halen en op je benen uitwrijven. Het water zorgt ervoor dat de gel die in de bus zit makkelijker schuimt. Als je droog wilt scheren heb je alleen een scheermes nodig, dit is vooral handig als je niet veel tijd hebt. Het is goed om je na het scheren even in te smeren met een creme omdat je huid er bij het droog scheren wat droog en schilferig eruit kan gaan zien. Nat scheren kun je bijvoorbeeld onder de douche of in bad doen, je maakt dan alleen gebruik van het water en een scheermesje. Olie kun je kopen in kleine flesjes waar je maar een paar druppeltjes van nodig hebt. Dit is erg handig als je op vakantie gaat en niet veel bagage mee wilt nemen, een klein flesje past makkelijker tussen je toiletspullen dan een bus met scheerschuim. Het ontharen door middel van scheren is pijnloos, tenzij je jezelf per ongeluk snijd met het mesje. Het nadeel van scheren is dat het haartjes snel terug groeien. De volgende dag kun je de stoppeltjes vaak alweer voelen en zijn de haartjes al weer snel zichtbaar.

Harsen of waxen

Bij harsen of waxen gebruik je een kleverige hars die je op het te ontharen lichaamsdeel smeert. Vervolgens trek je met een snelle beweging door gebruik te maken van een strip die je over de hars legt de hars met de haren die erin blijven kleven van de huid. Doordat de haartjes volledig uit de huid verwijderd worden blijven de haartjes bij het harsen ongeveer 3 tot 8 weken weg. Er zijn net als bij het scheren verschillende methoden om te harsen:

Harde hars moet je eerst verwarmen tot een vloeibare stroperige pasta. Daarna smeer je het lichaamsdeel dat je wilt ontharen in met de hars met behulp van een spatel. Dit moet niet te dik en niet te dun gebeuren. Als de hars iets harder is geworden en droger kun je het van je huid verwijderen. Dit moet je tegen de haargroeirichting in met een snelle beweging doen, in een keer. Voordat je de hars op je huid uitsmeert is het belangrijk even een beetje op de binnenkant van je pols te doen om te voelen of de hars niet te heet is. Dit om brandwonden te voorkomen, de hars kan namelijk erg heet worden.

Vloeibare hars kun je in de vorm van casettes kopen of in een pot. De casette of pot wordt verwarmd in een harsverwarmer of au bain marie. De hars wordt na verwarming met een spatel of met de roller van de casette dun op de huid aangebracht. Na aanbrengen van de hars wordt een strip over de hars gelegd en aangewreven. In een korte snelle beweging wordt de strip tegen de haargoeirichting in van de huid getrokken. De huid moet je hierbij met een hand aangespannen houden.

Harsstrips zijn strips die je kant en klaar in de winkel kunt kopen. De hars is al aangebracht op de strip. Je moet deze strip even tussen je handen wrijven om de strip iets te verwarmen. Daarna haal je de strip van elkaar af en kun je een deel op je huid leggen, goed aanwrijven en net zoals bij de vloeibare hars in een snelle beweging verwijderen van de huid.
Je kunt de strip meerdere keren gebruiken totdat deze niet meer plakt. Dan kun je een andere strip gebruiken om de rest te ontharen. Dit is de makkelijkste manier van harsen omdat de strips al klaar voor gebruik zijn en je niet hoeft te letten op de temperatuur van de hars.

Epileren

Epileren is het uittrekken van de haartjes waarvoor vaak een pincet wordt gebruikt op kleine oppervlakken zoals de wenkbrauwen. Epileren kan ook gebeuren met een epileerapparaat die door middel van een ronddraaiende kop die de haartje vastpakt de haartjes uit de huid trekt. De haren worden samen met de haarwortel uit het haarzakje getrokken. Het duurt daarom ongeveer 3 tot 6 weken voordat de haartjes weer zichtbaar worden. Omdat het haarzakje niet kapot gaat is dit een tijdelijke maniet van ontharen, wel is het mogelijk dat het haarzakje beschadigd raakt en een aantal haren niet meer teruggroeien. Harsen is ook een vorm van epileren omdat hierbij ook de haren uit de huid worden getrokken.

Electrisch epileren

Met een naald wordt er langs de haar geprikt om zo bij het haarzakje te komen. Vervolgens wordt er een stroomstootje in het haarzakje gegeven waardoor deze wordt vernietigd en daarna geen nieuwe haren meer zal aanmaken. Dit is een definitieve vorm van ontharen. Omdat er gewerkt wordt met een stroomstootje is de behandeling niet pijnloos. Het is een tijdrovende klus om alle haartjes een voor een aan te prikken en daarom zullen vaak meerdere behandelingen nodig zijn.

Ontharingscreme of ontharingsmousse

Ontharingscreme of mousse smeer of spuit je op het te ontharen lichaamsdeel en laat je een aantal minuten inwerken. Door een chemische reactie wordt de structuur van de haren aangetast en kun je ze na de inwerktijd gemakkelijk van de huid afspoelen of schrapen. Deze methode geeft een iets langduriger effect dan scheren omdat het ook het haar verwijderd dat net onder het oppervlak van de huid zit. Het haar heeft dus een iets langere weg terug te groeien dan bij het scheren. Maar dit effect zal maar een paar dagen zijn voor de haartjes weer voelbaar en zichtbaar zijn. Pas op dat je het product niet langer in laat werken dan op de gebruiksaanwijzing staat, er kunnen dan brandplekken op de huid ontstaan.

Body sugaring

Body sugaring lijkt op waxen omdat je ook een pasta op de huid smeert en deze er vervolgens met haar en al weer van af trekt. Het verschil zit hem in de samenstelling van de pasta, het wordt gemaakt van suiker, citroensap, water, Arabische gom en nog andere ingrediënten. Hier komt dan ook de naam 'Body sugaring' vandaan. Ook is de pasta koud en kun je jezelf er dus niet aan verbranden. De huid voelt na de behandeling zacht en glad aan omdat de suiker als een soort peeling werkt, de suikerresten die op de huid zijn blijven plakken was je er met een natte doek of washandje makkelijk af. In plaats van een snelle ruk om alle hars weer van je benen af te krijgen maak je bij body sugaring kleine korte rukjes aan de pasta welke 'flicks' genoemd worden.

Laseren

Met een laserstraal wordt ongewenst haargroei weggelaserd. Laserlicht is een smalle bundel licht van een golflengte die erg geconcentreerd is. De energie van de laserstraal wordt opgenomen door het pigment in het haar dat naar het haarzakje gaat. Hierdoor wordt het haarzakje vernietigd en kan het haarzakje geen nieuwe haren meer aanmaken. Deze behandeling is het effectiefst voor mensen met donkere haren en een lichte huid hebben omdat hier het meeste pigment in het haar zit en weinig in de huid. Blond, rood of grijze haren hebben te weinig pigment om het licht te kunnen absorberen en kunnen niet met deze methode verwijderd worden. Het hebben van een lichte huid werkt het beste omdat anders het pigment in je huid ook het licht van de laser absorbeert wat pijnlijk kan zijn. Er zijn meerdere laserbehandelingen nodig omdat de haar in de groeifase moet zijn om de laser zijn werk te laten doen. De behandeling is permanent maar er bestaat altijd een kans op teruggroei van de haren. Ook kan het zijn dat donsharen zich ontwikkelen tot stuggere haren, dan is een extra behandeling mogelijk. Door de sterkere intensiteit van de lichtbundel van de laser is de methode effectiever maar ook duurder dan een IPL behandeling.

IPL

Een IPL (Intense Pulsed Light) behandeling lijkt sterk op een laserbehandeling. Het verschil is dat in plaats van laserlicht lichtflitsen van een Xenon lamp worden gebruikt. Dit is gewoon licht in een sterke concentratie dat uit meerdere golflengten is opgebouwd. Verder is een IPL behandeling net zoals een laserbehandeling niet voor alle haarkleuren geschikt vanwege het pigment in de haren. Zowel IPL als laserbehandelingen zijn relatief pijnloos. Op gevoeliger delen van de huid zal de behandeling gevoeliger zijn dan op andere delen van de huid.

Effectiviteit van de behandelingen op een rij

Niet alle behandelingen zijn even permantent, bij sommige ontharingsmethoden zullen de haren binnen een paar dagen weer zichtbaar zijn, bij andere duurt het een paar weken. Andere methoden zijn permanent. Je kunt bij de permanente ontharingsmethoden er nooit zeker van zijn dat het haar wegblijft. Je kunt daarom beter spreken van langdurig ontharen dan van definitief ontharen.
Hieronder de methoden gerangschikt naar effectiviteit:
  • Scheren (dag tot enkele dagen)
  • Ontharingscreme of mousse (dag tot een week)
  • Epileren (3 tot 5 weken)
  • Harsen of waxen (3 tot 8 weken)
  • Body sugaring (3 tot 8 weken maar kan op kleinere haren toegepast worden dan bij harsen)
  • Electrisch ontharen (permanent)
  • IPL en laser (permanent)
© 2009 - 2024 M_vermaat, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Permanente ontharing: Elektrische ontharing, laser en IPLWanneer mensen last hebben van overbeharing, zijn er tal van methoden beschikbaar. Scheren, epileren, ontharingscrème of…
Vragen en antwoorden over ontharenOngewenste haartjes, hoe raak je ze kwijt? Met crème, hars of toch een scheermesje? U leest hier vragen en antwoorden ov…
Verschillende manieren om je benen te ontharenVerschillende manieren om je benen te ontharenVeel vrouwen vinden het maar lastig, die haren die op hun benen groeien. Gladde benen zijn namelijk wel zo fijn, maar he…
Bovenlip ontharen: handige tips en verschillende methodesBovenlip ontharen: handige tips en verschillende methodesDonshaartjes op de bovenlip zijn volkomen normaal. Toch is niet iedereen even blij met deze 'snor', vooral wanneer het z…

Zonnebrandcrèmes: do's, don'ts en meestgemaakte foutenZonnebrandcrèmes: do's, don'ts en meestgemaakte foutenWie gaat er nog naar het strand zonder zonnebeschermingsproduct? Praktisch niemand. Maar wie weet alle ins en outs over…
Maak je lichaam strakker; minder vet, stevigere spierenMaak je lichaam strakker; minder vet, stevigere spierenDe zomer is weer begonnen en veel mannen en vrouwen schieten rond die tijd in de stress want ojé, hoe snel krijg je dat…
M_vermaat (60 artikelen)
Laatste update: 05-09-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.