Zijn bubbelbaden goed voor je?
Het kan heerlijk en zeer ontspannend zijn om gebruik te maken van een bubbelbad. De water- en luchtstralen van het bubbelbad masseren je lijf en geven je een heerlijk relaxed gevoel. Van een bubbelbad knap je helemaal op. De vraag is natuurlijk: Is het bubbelbad ook voor iedereen gezond? Of misschien ook niet?
Bubbelbaden
Een
bubbelbad is een verwarmd bad, met temperaturen rond de 37-38 graden Celsius. In het bad worden door middel van lucht bellen gevormd, die uit verschillende openingen in de onder- en/of zijkant van het bad opstijgen. Vaak wordt gebruik gemaakt van waterstralen om de luchtbellen wat meer kracht bij te zetten. De bellen en waterstralen masseren het lichaam, doordat je in water toch al meer drijfvermogen hebt kunnen de bellen en waterstralen overal goed bij. In plaats van de term bubbelbad wordt ook de Engelse term
whirlpool wel gebruikt. Een Amerikaans merk van deze bubbelbaden,
Jacuzzi, is zo bekend, dat sommigen in plaats van de term
bubbelbad of
whirlpool ook wel spreken over een
Jacuzzi, ook al gebruiken ze een bubbelbad van een heel ander merk.
Heerlijk buiten in het warme bad, zelfs in de winter prettig! /
Bron: Claire Rowland, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Een schoon bubbelbad, graag
Een bubbelbad wordt vaak buiten geplaatst. Het is heerlijk om in de open lucht te genieten van het ontspannende bubbelbad, maar aan het schoonhouden van het bad worden wel extra eisen gesteld. Een bad is prima, maar liefst niet tussen de takjes, de bladeren en wat er allemaal nog meer in het bad terecht kan komen. Het bubbelbad is daarom voorzien van actiefkoolfilters, die haren, bladeren, takjes en zand uit het water filteren. Om het water helder te houden en bacteriën geen kans te geven, wordt gebruik gemaakt van chloor, meestal in tabletvorm. Nog beter wordt het, als gebruik gemaakt wordt van een ozongenerator of ultraviolet licht, om ongewenste organismen te doden. Je bent met al deze maatregelen al een heel eind, maar nog niet helemaal. De zuurgraad van het water en de concentratie van het chloor moet regelmatig gecontroleerd worden. Teveel chloor of zuur leidt tot lichamelijke klachten. Voor deze controles zijn testbuisjes in de handel.
Extra
Een bubbelbad zorgt voor ontspanning van spieren en gewrichten. Hierdoor krijg je een heerlijk relaxed gevoel, dat je kan helpen over wat stress heen te komen. Je kunt het effect nog versterken, door gebruik te maken van etherische oliën. Dit zijn oliën, die gewonnen zijn uit kruiden, bloemen, vruchten of bladeren. Bepaalde oliën bevatten stoffen, die een gunstige uitwerking hebben op lichaam en geest. In sommige gevallen kan er van deze stoffen zelfs een genezende werking uitgaan. Voor extra ontspanning kun je bijvoorbeeld een paar druppels lavendel-olie aan het badwater toevoegen. Op deze manier creëer je je eigen aromatherapie!
Alles goed?
Het nemen van een bubbelbad heeft dus een ontspannen werking, stressverlagend, en door de toevoeging van etherische oliën kun je het effect nog versterken. Dat klinkt prima. Zijn er echter ook nadelen of aandachtspunten, als je gebruik gaat maken van een bubbelbad? Er zijn situaties waar aandacht nodig is:
- Als je zwanger bent
- Mannen minder vruchtbaar?
- Schadelijke bacteriën
Als je zwanger bent
Het is niet waarschijnlijk dat het nemen van een bubbelbad op zich een bezwaar is voor de zwangerschap. Toch moet je er rekening mee houden, dat langere tijd in water boven de lichaamstemperatuur inhoudt, dat het lichaam langzaam maar zeker opwarmt. Het is daarom aan te bevelen niet al te lang in een bubbelbad te zitten, hooguit een 10-15 minuten. Dat geldt overigens voor baden in het algemeen. Als je zwanger bent, moet je ook altijd uitkijken niet in aanraking te komen met schadelijke bacteriën. Zie hiervoor het kopje 'schadelijke bacteriën', hieronder.
Mannen minder vruchtbaar?
Volgens onderzoek zou er een negatief verband zijn tussen het vaak nemen van bubbelbaden en de spermakwaliteit. Uit dat onderzoek blijkt niet, dat dit iets te maken heeft met de lucht- en waterstralen, maar met de temperatuur van het water. Dat is niets nieuws, het is al langer bekend, dat een te hoge temperatuur niet goed is voor het sperma. Precies dit is ook de reden, dat sperma niet ín het lichaam zelf wordt aangemaakt, maar in de testes, nét een beetje lager en koeler. Als je samen besluit voor kinderen te gaan, is het misschien verstandiger het gebruik van bubbelbaden wat te beperken.
Schadelijke bacteriën
Bacteriën ontwikkelen zich graag bij een beetje warmte. De badtemperatuur van het bubbelbad is voor veel bacteriën erg prettig. Vooral in de openingen, waar water en lucht door naar binnen wordt geblazen, kunnen zich deze bacteriën ontwikkelen, zeker als het bad soms niet zoveel wordt gebruikt. Dat zou kunnen leiden tot legionella, infecties van urinewegen of de huid. Om dat allemaal te voorkomen, moet het bad netjes volgens de regels worden schoongehouden. Na langere het bad niet gebruikt te hebben is een extra schoonmaakbeurt aan te bevelen, en het goed doorspoelen voor het weer in gebruik wordt genomen. Loop je toch een infectie op, dan ga je even langs de huisarts. Met antibiotica kn het probleem weer worden opgelost.
Goed of niet goed?
Over het algemeen is er geen enkel probleem met het nemen van een bubbelbad, zeker niet als de nodige voorzorgsmaatregelen worden genomen, het bad goed wordt onderhouden en schoongehouden. In sommige gevallen is het verstandig de bubbeltijd niet te overdrijven.
Openbare baden
In veel zwembaden of wellness-oorden heb je ook de mogelijkheid tot het nemen van een bubbelbad. Je mag ervan uitgaan, dat deze instellingen de schoonmaak van hun bubbelinstallaties keurig op orde hebben, dat het water dus schoon en veilig is.