Relatie en huwelijk: liegt je partner vrijwel altijd?

Relatie en huwelijk: liegt je partner vrijwel altijd? Liegen is voor de communicatie binnen een relatie zoals moord is voor het leven. Liegt je partner tegen je? Dat liegen neemt iets weg binnen de relatie wat echt en kostbaar is. Wat moet je doen als je partner altijd grote leugens vertelt? Vertelt je partner nog wel de waarheid als het om echt belangrijke zaken gaat? Kan je nog leven met een partner waarvan je vermoed dat hij meer liegt dan de waarheid spreekt? Is dat een gezonde relatie?

Liegen doen we allemaal

Liegen doen we allemaal. Hier en daar een leugentje voor bestwil, een leugentje om een onschuldige derde te redden, een leugentje om je eigen gezicht te redden of een leugentje in een opwelling. Niet echt ernstigs. Een leugentje om bestwil brengt jouw relatie met je partner niet in gevaar.

Leugentje om bestwil

Juist omdat we allemaal liegen en allemaal een leugentje om bestwil vertellen, is het vrijwel onmogelijk om je relatie te verbreken met iemand die ene leugentje verteld. Dan zouden we allemaal vrijgezel zijn en blijven, aangezien iedereen liegt en er niemand op de wereld bestaat die nog nooit eerder gelogen heeft.

Liegen en een leugentje, waar ligt de grens?

Als enerzijds liegen heel normaal en gebruikelijk is en anderzijds een ware killer is in de communicatie binnen je relatie en huwelijk, waar trekken we dan de grens?

Als het echt belangrijk is spreekt hij de waarheid

Een duidelijke grens is het volgende: Je mag er van uitgaan dat je partner - of jij - de waarheid zal spreken als het over iets echt belangrijks gaat!

Spreekt je partner over het algemeen de waarheid?

Juist omdat we allemaal beseffen dat we allemaal wel eens liegen en een leugentje om bestwil vertellen, verzoenen we ons met de gedachte dat ook onze partner wel eens zal liegen of een leugentje om bestwil vertelt.
Maar als je er eigenlijk niet meer van uit kan gaan dat je partner - of jij - in het algemeen de waarheid spreekt, is dat een zeer groot obstakel voor je relatie of huwelijk!

Je partner op het vertellen van een leugen betrapt

Dat je eens een keer je partner hebt betrapt op het vertellen van een leugen, hoeft niet direct het einde van de relatie te betekenen. Het hoeft tevens niet te betekenen dat je partner constant tegen je liegt!

Denk jij vaak: mijn partner zal wel weer tegen me liegen of leugens verkopen?

Als jij op een punt bent gekomen, dat je vrijwel dagelijks denkt als je partner jou iets te vertellen heeft: "Liegt hij/zij nu tegen me? Spreekt hij/zij de waarheid? Of komt hij/zij weer met een leugen?" Vraag jij jezelf serieus vrijwel dagelijks af of de kans niet groter aanwezig is dat je partner tegen je liegt dan dat hij/zij de waarheid spreekt?

Als je partner veel liegt: wat kan jij verdragen?

De ene partner zal na het betrappen van een grote leugen al de relatie of huwelijk willen beeindigen. De waarheid vertellen tijdens belangrijke zaken is voor deze partner heilig. Een ander kan een hele rits leugens verdragen van een constant liegende partner totdat de grens bereikt is dat blijkt dat je partner vreemd gaat.

Waar ligt jouw grens?

Als je partner echt liegt over zaken die er toe doen binnen een relatie of huwelijk, zou je moeten uitzoeken waar voor jou de grens ligt. Liegen, echt veel liegen, is een communicatiekiller binnen de relatie. Langzaam zal het de relatie vernietigen. Waar ligt voor jou de grens? Wil jij de rest van je leven jezelf gaan afvragen, als je partner jou iets vertelt, of de kans niet groot is dat hij/zij liegt? Is dat wat je partner zegt, naar alle waarschijnlijkheid gelogen? Twijfel je nu heel erg aan je partner?.

Liegende partner, kan je nog iets goeds verwachten binnen je relatie?

Zodra je partner jou iets wil vertellen, krimpt jouw maag al samen, want je weet: de kans is erg groot dat hij/zij deze keer weer staat te liegen. Verwacht je weer dat hij/zij een leugen vertelt? Deze omstandigheden, een constante liegende partner, die jou leugens vertelt over belangrijke zaken, zaken die er echt toe doen, daar mag je van uit gaan dat jouw relatie langzaam wordt vergiftigd. De communicatie met jouw partner is dood. Je hoeft helemaal niets goeds meer te verwachten binnen je relatie of huwelijk.

Uitwerking op jou van je partner die vrijwel altijd liegt

De uitwerking die het op jou moet hebben als je samenleeft met een partner van wie je altijd vermoed dat hij/zij je leugens staat te verkondigen, is verwoestend en slecht. Je verliest het vertrouwen in je liegende partner en je voelt je bedreigd in je veiligheid .

Toekomst samenleven met een partner die altijd liegt

Hoe jouw toekomst er uit zal zien als je blijft bij een partner die vrijwel altijd tegen je liegt? Spijt, wanhoop en paranoia zijn drie kernwoorden die de rest van jouw leven gaan beinvloeden en beheersen als jij in een relatie of huwelijk blijft zitten met een partner die vrijwel altijd tegen je liegt. Wanneer ga jij jouw eigen waarheid spreken?
© 2009 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom kinderen liegenWaarom kinderen liegenKinderen liegen wel eens. Niet alle kinderen doen dit opzettelijk. Liegen bij kinderen kun je eenvoudig verhelpen, door…
Liegen en leugens: pathologisch liegen of waanbeelden hebbenLiegen en leugens: pathologisch liegen of waanbeelden hebbenEen leugentje om je bestwil is gauw verteld, bijvoorbeeld als te laat bent op een afspraak. Dat er ook mensen zijn die h…
Hoe moet je goed liegen?Hoe moet je goed liegen?Vroeger werd je vast door je ouders erop gewezen dat je nooit moet liegen. Liegen is niet iets waar je trots op kunt zij…
Leugentje om bestwil, pathologisch liegen of Ganser syndroomLeugentje om bestwil, pathologisch liegen of Ganser syndroomLiegen, we doen het allemaal ook al zijn we ons daar niet altijd van bewust! Het vormt een belangrijke hoeksteen voor go…

Twijfel: Blijven? Uit elkaar gaan of gaan scheiden?Twijfel: Blijven? Uit elkaar gaan of gaan scheiden?Je relatie is te goed om uit elkaar te gaan, maar te slecht om te blijven. Scheiden of blijven? Een vraag die miljoenen…
Macht binnen je relatie: als je partner overheersend isMacht binnen je relatie: als je partner overheersend isMoet je scheiden of blijven van een partner die dominant en destructief is en zijn of haar macht op jouw misbruikt? Ben…
Bronnen en referenties
  • Scheiden of blijven (Too good to leave, too bad to stay) - Mira Kirshenbaum - Archipel - Amsterdam, Antwerpen
Reactie

Ronald Heneweer, 17-09-2009
Mijn partner heb ik de deur gewezen.zij doet niks anders dan liegen en heeft spullen van mij achter mijn rug verkocht.
ook is bij haar alles altijd negatief.geloof wel dat ze van mij houd, maar ze kan niet communiceren en ontwijkt alle vragen die ik stel.zij valt ook iedere keer in haar verleden terug.kan niets van zich afzetten.ik heb de indruk dat zij borderline heeft.zo komt het tenminste bij mij over.hou nog van haar en wil haar graag helpen, maar samenwonen is op dit moment onmogelijk.misschien als ze eens bij het mentrum is geweest en we weten wat we moeten doen, dat we weer samen kunnen komen en opnieuw beginnen.misschien heeft u nog advies voor mij? groetjes ronald Reactie infoteur, 17-09-2009
Beste Ronald,

Als je partner liegt, is dat funest voor je relatie.

Als je partner ook over belangrijke zaken liegt, kan dat een ware doodsteek zijn voor je relatie.

Je zal jezelf altijd afvragen als je partner aan het woord is: "Liegt ze?" en: "Vertelt ze me nu de waarheid of…?"

De absolute grens over liegen binnen de relatie is: spreekt je partner de waarheid over ECHT belangrijke zaken?

Een liegende en stelende partner maakt - voor jou - dat je grens is bereikt. Heel erg goed dat je je eigen grens hebt aangegeven en blijf dat duidelijk aangeven in de toekomst!

Haar steunen is prima, psychologische hulp lijkt me geen overbodige luxe (eerst afspraak maken bij de huisarts en laten door verwijzen) maar ze moet zelf willen!

Als je partner hulp krijgt is het misschien een goed idee om zelf met deze hulpverlener een sessie te doen. Hij of zij kan je goed adviseren wat te doen. Zo´n gesprek brengt behalve inzichten ook opluchting. Deze hulpverlener "kent" je partner en weet waar hij of zij het over heeft.

Beste Ronald, ik wens je heel veel sterkte toe en blijf je eigen grenzen goed bewaken!

Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 01-12-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.