Macht binnen je relatie: als je partner overheersend is

Macht binnen je relatie: als je partner overheersend is Moet je scheiden of blijven van een partner die dominant en destructief is en zijn of haar macht op jouw misbruikt? Ben je bereid om de rest van je leven onzichtbaar te zijn, waar jouw gevoelens en wensen niet meetellen? Is je relatie te slecht om door te gaan als je partner jouw leven zo beheerst en controleert, dat het jouw eigen leven ondraaglijk maakt? Jij geeft en hij of zij neemt? Is het een enorme strijd als jij iets simpels of kleins wil? Waar ligt jouw grens met een machtsmisbruiker?

Ware karakter tonen tijdens begin van de relatie?

Eigenlijk niemand toont zijn of haar ware karakter tijdens het begin van de relatie. In het begin van een relatie laat iemand zich van zijn of haar beste kant zien. Een heerszuchtig iemand zal lief zijn voor de ander, en behoorlijk attent kunnen zijn.

Beheerst jouw partner jouw leven?

Heb jij serieus het gevoel dat de macht van jouw partner binnen jullie relatie of huwelijk alle perken te buiten gaat? Dat de machtsverhoudingen binnen jullie relatie totaal scheef lopen? Enkele voorbeelden of jouw partner jouw leven beheerst:
 • Houdt jouw partner nooit rekening met jouw gevoelens en wensen?
 • Krijgt jouw partner altijd zijn/haar zin, jij vrijwel nooit?
 • Heeft jouw partner veel tegenargumenten als jij iets wil?
 • Kan jouw partner een heuse scene schoppen als hij/zij zijn/haar zin niet krijgt?
 • Krimpt je maag ineen als je partner thuiskomt, of als jij thuiskomt bij je partner?
 • Windt jouw partner zich over werkelijk van alles vreselijk op?
 • Is jouw partner snel geirriteerd en kwaad en reageert hij/zij dat met "rare" toestanden af op jou?

Waar ligt de grens?

Het is buitengewoon uitputtend en demoraliserend om met een partner samen te moeten leven die jouw leven zo zuur maakt. De vraag is nu echter: is de relatie tussen jullie nu "gewoon" lastig, of "te" lastig? Waar ligt de grens?

Kun je leren leven met de overweldigende macht van je partner?

Wanneer overschrijdt jouw overheersende partner nu de grens? Hoe kun je nagaan of de macht van je partner iets is waarmee je zou moeten kunnen leven? En hoe moet je de scheve machtsverhoudingen binnen de relatie of huwelijk weer recht trekken?

Jij bent en blijft onzichtbaar binnen je relatie of huwelijk

Een ding moet je heel erg goed beseffen: een relatie of huwelijk hebben met een partner met veel macht, zal ALTIJD betekenen dat jij onzichtbaar bent binnen de relatie.
Jouw behoeftens? Die doen er niet toe! Jouw gevoelens? Die doen er niet toe! Kan je daarmee leven? Of is dat een grens voor je?

Waarom blijft macht binnen een relatie zolang onzichtbaar?

Hoe kan het toch gebeuren dat machtsmisbryuik van een van de partners zo lang onzichtbaar blijft binnen de relatie? Waarom duurt het zo lang voordat een van de partners zich beseft dat de ander belust is op macht? Omdat:
 • We gaan een relatie aan omdat we verliefd zijn,
 • Verliefd zijn en liefde tegenpolen zijn van macht,
 • Bij het aangaan van ene relatie richten we ons op onze verliefde gevoelens,
 • Bij het aangaan van een relatie in de naam der liefde, denken we niet aan macht,
 • Macht binnen een relatie betekend dat de liefde dood is, dat willen we niet zien.

Machtsproblemen: je relatie of huwelijk wordt langzaam vergiftigd

Juist omdat we zo verliefd zijn, nog zo in de liefde geloven aan het begin van een relatie, alles voor onze nieuwe partner doen, alles voor onze nieuwe partner willen regelenen, in een ware liefdevolle droomwereld leven, het leven zien door een roze bril, ontgaat het ons compleet dat onze relatie heel langzaam vergiftigd wordt door een machtsprobleem, met een totale vernietiging van de relatie op het eind. Wil je nog "leren" leven met de overweldigende macht van je partner?

Het is geven en nemen binnen een normale relatie

In een "normale" relatie of huwelijk gaat het over het algemeen zo dat de ene partner eerst iets kiest of besluit, de ander op een later tijdstip. Het is dan ook tevens normaal dat er ruzie kan ontstaan wie als eerst iets mag uitkiezen of besluiten. Maar met een machtsfiguur binnen je relatie is elke behoefte of wens van jouw kant een bedreiging van zijn of haar macht. Daar valt niet over te praten. Jij geeft, hij of zij neemt.

Scheve machtsverhoudingen, scheiden of blijven?

Hoe lang wil je zelf hier mee doorgaan? Waar ligt nu jouw grens? Wil je dit echt de rest van je leven?
 • Slaat je partner je met tegenargumenten om de oren als je ook maar iets wilt hebben voor jezelf?
 • Merk je aan vrijwel alles dat wat jij wilt onbelangrijk is en wordt weggevaagd?
 • Als je dan eindelijk een een keer je zin krijgt (hele grote uitzondering!) is het verkrijgen daarvan naar jouw gevoel dan zo´n toestand en strijd dat het al die moeite echt niet meer waard lijkt?

Kenmerk machtsmisbruik binnen je relatie: er is iets mis met jouw verlangen

Machtmisbruikers binnen een relatie zullen altijd zeggen dat er iets mis is met jouw gevoelens, wensen of verlangens. Zij zullen hun uiterste best doen om jouw een gevoel van schaamte en schuld aan te praten. Vermoedelijk drijven velen ook de spot met je.

Ben jij minderwaardig?

Omdat jij iets wil, zullen de machtsmisbruikers binnen een relatie of huwelijk je het gevoel geven dat je minderwaardig bent. Er is NIETS mis met je! Twijfel NOOIT aan jezelf! Ontwikkel geen gevoelens van minderwaardigheid, dat is enkel en alleen het werk en het resultaat van een machtsfiguur die beweert dat er iets mis is met jou!

Machtsmisbruik binnen de relatie, hoe doen ze dat?

Machtsfiguren winnen aan macht binnen de relatie of huwelijk door:
 • Jouw murw te maken met hun "ge-ja" . Machtsmisbruikers komen echter nooit hun belofte na!
 • Machtsmisbruikers sneeuwen je compleet en totaal onder,
 • Die eindeloze strijd als jij iets simpels en kleins wil,
 • Machtsmisbruikers maken je bang en intimideren je,
 • Machtsmisbruikers doen alles om maar te winnen en gebruiken hun "trukendoos" regelmatig.
© 2009 - 2020 Roberta, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ontstaan van vijandigheid en frustratie in de relatieOntstaan van vijandigheid en frustratie in de relatieEmoties spelen een grote rol in de relatie. Problemen tussen de partners kunnen ontstaan door relationele gevoelens niet…
Een vaste relatie, maar verliefd op een anderEen vaste relatie, maar verliefd op een anderHet kan iedereen overkomen: verliefd worden op een ander terwijl je een vaste relatie hebt. Maar hoe ga je met deze verl…
MinderwaardigheidsgevoelMinderwaardigheidsgevoelEen minderwaardigheidsgevoel of een minderwaardigheidscomplex is iets dat een vervelend gevoel geeft. De persoon in kwes…
Onzekerheid binnen de relatieOnzekerheid binnen de relatieHoe ga je om met onzekerheid binnen de relatie? Heb jij altijd de goedkeuring nodig van je partner? Of iedere keer weer…

Relatie en huwelijk: liegt je partner vrijwel altijd?Relatie en huwelijk: liegt je partner vrijwel altijd?Liegen is voor de communicatie binnen een relatie zoals moord is voor het leven. Liegt je partner tegen je? Dat liegen n…
Tips voor een romantisch dagje uitTips voor een romantisch dagje uitIn het jachtige leven van alledag schiet het er vaak bij in om tijd voor elkaar te maken. Wordt het daarom niet weer een…
Bronnen en referenties
 • Scheiden of blijven (too good to leave, too bad to stay) - Mira Kirshenbaum - Archipel - Amsterdam, Antwerpen

Reageer op het artikel "Macht binnen je relatie: als je partner overheersend is"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Berlinda Vincent, 16-03-2020 14:57 #2
Ik ben al 35 jaar samen met mijn man, en weet de laatste tijd niet meer wat te doen, alles wat er voor hier thuis een gezin met nog twee inwonende volwassen kinderen voor ons van belang is boeit hem niet, zelfs het kleinste klusje is er te veel aan, dat is allemaal niet nodig, de living zou ik na 15 jaar eens graag her behangen, lek in de badkamer na 10 jaar ook eens aanpakken, als ik daarover maar iets zeg wordt ik direkt mijn mond gesnoerd met ik moet hier alles alleen doen, wat natuurlijk niet het geval is ik en zelfs de kinderen helpen mee.Dan is het volgende exuse geld of tijd, iemand die komt helpen dat mag niet anders komt hij in een slecht daglicht te staan.Nu is ook vorige zomer ook mijn favorite kat overleden door kanker en wilde ik een andere kat adopteren maar nee dat mocht niet, ik doe alles voor mijn dieren en betaal alles zelf en toch weeral een neen.Wel ik ben stout geweest en voor mezelf opgekomen en vorige zaterdag toch een katje uit de opvang gaan halen, nu beeld zonder klank en boos op mij we hadden afgesproken zegt hij dat we geen kat meer nemen, ik denk dan als je nu weet dat je partner daar gelukkig van wordt dan doe je dat gewoon het is toch geven en nemen.ben ik nu zo verkeerd bezig? het verlies van mijn geliefde huisdier heeft me heel verdrietig gemaakt dat was mijn houvast.als hij iets wil ben ik de eerste om te zeggen doen we leven maar één keer, eender wat zo zijn er 12 auto's die ook veel geld en tijd kosten en garage huurkosten enz… ben ik dan zo verkeerd?

Hanny, 19-07-2015 01:25 #1
Ik ben getrouwd met een man die duidelijk alleen zijn interesses belangrijk vind.mijn hele huis staat vol met autootjes, videos, gereedschap enz.een vakantie met een kip caravan 4 persoons was 1 malig, hij vond het te klein… een vakantie met een caravan huren gaat hij in gesprek dat hij zoveel bewondering heeft voor de vrouw van zijn baas die in zijn ogen bezig is hem uit te schakelen en met hem verder wil gaan in het bedrijf.ik kapte die vakantie af en stuurde hem naar huis, zelf bleef ik met alleen de kleren aan en verder helemaal niks, want hij nam alles mee, thuis nam hij toen een avond zijn medicijnen niet in en vroeg de volgende ochtend of mijn dochter kaylee iets gemerkt had… want hij had een aanval gehad… nu ben ik een week thuis en negeer hem, nu heeft hij vanavond zijn medicijnen niet ingenomen… dus is het afwachten hoe hij hier verder op reageerd.

Infoteur: Roberta
Laatste update: 20-08-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 2
Schrijf mee!