Een vaste relatie, maar verliefd op een ander

Een vaste relatie, maar verliefd op een ander Het kan iedereen overkomen: verliefd worden op een ander terwijl je een vaste relatie hebt. Maar hoe ga je met deze verliefdheid om? En wat nou als niet jij, maar juist je partner verliefd is op een ander? Het is een moeilijke situatie die veel emoties met zich mee brengt.

Gevoelens voor een ander

Zomaar ineens gebeurt het: je bent verliefd geworden op een ander. Dit kan een volslagen vreemde zijn die je in de kroeg hebt ontmoet, maar het kan ook iemand zijn die je al langere tijd kent, zoals een vriend(in) of een collega. En dat terwijl je een vaste relatie hebt. Ineens heb je gevoelens voor een ander... Je hebt vlinders in je buik en kan niet stoppen met aan diegene te denken.

Partner

Het kan ook gebeuren dat niet jij, maar je partner verliefd is geworden op iemand anders. Misschien heb je hier een vermoeden van of heeft hij/zij je het verteld. Ook dit zorgt voor een storm van emoties. Wanneer je zeker weet dat je partner verliefd is op een ander, ben je dan bereid om aan de relatie te werken of is het vertrouwen weg en wijs je hem/haar de deur?

Relatie

Wanneer jij of je partner verliefd wordt op iemand anders, hoeft dit niet te betekenen dat je een slechte relatie hebt. Verliefdheid overkomt je, je kiest er niet bewust voor. Toch kan het zijn dat er bepaalde dingen niet goed zitten in jullie relatie. Zo kan het zijn dat jullie vaak ruzie hebben, uit elkaar zijn gegroeid of dat de spanning weg is. Ook als je denkt dat er niks mis is met jullie relatie, kan het zijn dat je partner hier anders over denkt. Met elkaar praten is daarom erg belangrijk in een relatie. Ook kun je onbewust dingen in je relatie missen. Doordat je onbewust bepaalde eigenschappen in je partner of relatie mis, bestaat de kans sneller dat één van jullie verliefd kan worden op een ander.

Emoties

Wanneer jij of je partner verliefd is op iemand anders zorgt dit voor een golf van emoties. Zowel bij jezelf als bij je partner. Door verliefd te zijn geworden op een ander, kun je volledig in de war raken. Aan de ene kant voel je je heerlijk door de verliefde gevoelens die hebt hebt, aan de andere kant voel je je schuldig en verdrietig over deze verliefdheid en wil je je partner geen pijn doen. Ook als je er achter komt dat je partner verliefd is op een ander brengt dit de nodige emoties met zich mee. Je gaat je onzeker voelen en je afvragen wat er mis is met jou en de relatie. Hoe kan het gebeuren dat hij/zij een ander leuker vindt dan mij?

Verhouding

Het gebeurt maar al te vaak dat de verliefdheid op een ander het begin is van een verhouding. Als je een verhouding met de ander begint, vraag je dan goed af of dit het waard is om je relatie op het spel te zetten. Verhoudingen komen bijna altijd uit, hoe voorzichtig je ook bent. Het kan ook gebeuren dat je partner een verhouding heeft met degene waar hij/zij verliefd op is. Vaak is een verhouding met iemand beginnen het begin van het einde. Een verhouding gaat vaak gepaard met veel leugens en stiekem gedrag. De kans dat je partner je betrapt op tegenstrijdige leugens en verdacht gedrag is dan ook groot.

Hoe nu verder?

In beide gevallen is het noodzakelijk om keuzes te maken. Vraag jezelf af met wie je verder wilt. Met je partner of met die ander? Ook als het je partner betreft zullen jullie een besluit moeten maken: werken aan de relatie of uit elkaar gaan? Er zijn een paar dingen die je jezelf moet afvragen wanneer je verliefd bent geworden op een ander:
  • Is het liefde of lust?
  • Is de liefde wederzijds?
  • Zijn je gevoelens voor je huidige partner verdwenen?

Wanneer je zeker weet dat je verliefd bent op een ander en dat de liefde wederzijds is, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen:
  • De verliefdheid verzwijgen.
  • Eerlijk zijn over je verliefdheid op een ander.
  • De verliefdheid proberen te negeren.

Werken aan de relatie

Wanneer je hebt besloten toch verder te willen gaan met je relatie, verbreek dan al het contact met degene waar je verliefd op bent geworden. Zo heb je de meeste kans om over je gevoelens voor hem/haar heen te komen. Praat met je partner en bespreek wat jullie anders en/of beter kunnen doen om aan jullie relatie te werken. Als je je partner van je verliefdheid af weet, bestaat er een kans dat het vertrouwen weg is. Wil je je relatie redden, doe er dan alles aan om dit vertrouwen te herstellen. Een andere mogelijkheid om je relatie te laten slagen is het inschakelen van een relatietherapeut. Bij deze neutrale persoon kunnen jullie allebei jullie gedachten en gevoelens kwijt, die jullie op goede wijze zal adviseren hoe nu verder te gaan.

Lees verder

© 2014 - 2024 Lisa1987, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vreemdgaan: de wraak affaireVreemdgaan: de wraak affaireVerrassend vaak komt het nemen van wraak voor binnen het huwelijk of vaste relatie. Vooral als een van de partners het s…
Beginfase vreemdgaan, de voor- en nadelenBeginfase vreemdgaan, de voor- en nadelenOpmerkelijk dat de partner die verliefd is geworden op een ander zo gemakkelijk vreemd kan gaan zonder goed de voor en n…
Vreemdgaan: de affaire als afrodisiacumVreemdgaan: de affaire als afrodisiacumWat zijn de redenen dat iemand vreemdgaat? Vreemdgaan door de affaire met de ander te gebruiken de seks en de romantiek…
Emoties en vreemdgaanEmoties en vreemdgaanEen buitenechtelijke affaire binnen het huwelijk roept de nodige emoties op bij de partners. Zowel de ontrouwe partner d…

De 7 eigenschappen van de ideale partnerDe 7 eigenschappen van de ideale partnerMogelijkerwijs bestaat de perfecte partner niet. Toch kunnen we de ideale partner vinden in iemand die zichzelf heeft on…
Trouwlocaties in de gemeente EdeTrouwlocaties in de gemeente EdeIn de gemeente Ede zijn veel prachtige trouwlocaties te vinden. Wie wil kan in de plaats Ede zelf trouwen, maar ook in d…
Lisa1987 (29 artikelen)
Gepubliceerd: 16-07-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.