Omgaan met liefdesverdriet
Liefdesverdriet om een verbroken relatie. Wie kent het niet? Vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken. Al die gevoelens van pijn en verdriet doen je denken dat je er nooit meer over heen komt en nooit meer hetzelfde voor iemand zal voelen of nooit meer zo iemand als je ex zal tegenkomen. Wanneer duidelijk is dat jullie nooit meer als een stel bij elkaar zullen komen, kan dit hard aankomen. Er zijn een aantal dingen die kunnen helpen bij het verwerken van de verbroken relatie zodat jij weer volop kunt genieten.
Liefdesverdriet
Hoe iemand omgaat met een verbroken relatie kan zeer verschillend zijn. Elk persoon reageert er anders op. De één ervaart het als een opluchting, de ander voelt alleen nog maar verdriet. Ook de manier waarop er uiting wordt gegeven aan het verdriet kan per persoon verschillen. Zo trekken sommigen zich terug voor de buitenwereld en anderen gaan juist uitbundig leven door veel uit te gaan, te feesten en veel (seksuele) wisselende contacten op te doen. Vooral wanneer jij niet degene bent die de relatie heeft verbroken is het moeilijk om er mee om te gaan. Ook de manier waarop de relatie wordt verbroken is erg belangrijk. Gebeurde dit in goed overleg en zaten er al een paar dingen niet goed in de relatie of kwam de relatiebreuk zomaar uit het niets en werd je bijvoorbeeld gedumpt via een smsje zonder verdere uitleg? Allemaal zaken die meetellen voor de verwerking van de verbroken relatie. Ook kan het zijn dat jij zelf degene bent die de relatie heeft verbroken, maar dat je toch verdriet ervaart, bijvoorbeeld omdat jullie al een lange tijd samen waren en veel hebben meegemaakt.
Symptomen liefdesverdriet
Liefdesverdriet uit zich vaak in meerdere symptomen. Deze kunnen zowel geestelijk als lichamelijk zijn. Vaak is dit afhankelijk van je karakter en persoonlijkheid en hoe intens jullie relatie was. Deze symptomen komen vooral voor wanneer de relatie net verbroken is en je nog niet kunt accepteren dat jullie relatie echt voorbij is.
Geestelijke symptomen:
- Alleen nog maar kunnen huilen.
- Vaak terug denken aan de mooie momenten die jullie hebben meegemaakt.
- Nergens zin in hebben.
- Veel liefdesliedjes luisteren.
- Je ex gaan stalken.
Lichamelijke symptomen:
- Niet meer kunnen eten.
- Juist veel eten.
- Niet meer kunnen slapen.
- Lusteloosheid.
- Buikpijn.
- Misselijkheid.
- Vermoeidheid.
- Hoofdpijn.
Over je ex heen komen
Het heeft tijd nodig om je liefdesverdriet te verwerken. Neem hier dan ook alle tijd voor die je nodig hebt. Vooral in het begin moet je er voor zorgen dat je jouw verdriet kunt uiten. Heb je zin om te schreeuwen? Schreeuw alles dan van je af. Wil je huilen? Huil dan zoveel je wilt. Neem vooral de tijd voor jezelf en gun jezelf deze tijd. Het is wel belangrijk te accepteren dat jullie tijd samen voorbij is en er niet in te blijven hangen. Ook dit heeft uiteraard tijd nodig. Wanneer je zonder ruzie uit elkaar bent gegaan, vraag je zelf dan af of jij normaal met je ex kunt omgaan zonder verdrietig of jaloers te worden. Wanneer je denkt dit niet te kunnen, is het verstandig om voor een tijdje het contact met je ex te verbreken. Zo gun je jezelf de tijd om over je ex heen te komen. Wanneer je gevoelens voor je ex minder zijn geworden of misschien wel helemaal zijn verdwenen, dan kun je uiteindelijk misschien weer als vrienden met elkaar omgaan. Hou jezelf voor dat je ex jou kwijt is en niet andersom. Wanneer je gek wordt van liefdesverdriet en alleen nog maar aan je ex kunt denken, terwijl je hem of haar juist probeert te vergeten, zijn er een aantal dingen die je kunnen helpen om je gedachten te verzetten. Hierdoor vervagen de gevoelens voor je ex en kun jij zo snel mogelijk je leven weer oppakken.
Praten
Praat met iemand over je gevoelens en je verdriet. Dit kan voor een grote opluchting zorgen. Praten over dingen je dwarszitten helpen doorgaans met het verwerken van emoties en vervelende ervaringen.
Schrijven
Schrijf al je gevoelens op. Door je gedachten en gevoelens op papier te zetten ben je beter in staat om ze te verwerken. Wat ook helpt is het opschrijven van de slechte eigenschappen van je ex en de dingen waar jij je aan ergerde. Als je ex je verkeerd behandeld heeft, kun je dit steeds weer terug lezen.
Hobby's
Pak je oude hobby's op of ga op zoek naar nieuwe hobby's. Door dingen te doen waar je plezier aan beleefd kun je je gedachten verzetten. Hobby's staan er om bekend dat ze voor veel afleiding zorgen.
Uitgaan
Ga uit met vrienden en/of vriendinnen. Ga naar een plek waar je zeker weet dat je je ex niet tegen komt. Dit kan voor een mix van gevoelens zorgen en jouw avond verpesten.
Muziek
Zet muziek op waar jij je fijn bij voelt. Dit kan juist vrolijke muziek zijn waarbij je helemaal uit je dak gaat, of juist rustige liefdesliedjes waarbij je al je gevoelens de vrije loop kunt laten.
Sporten
Door te gaan sporten maak je het geluksstofje serotonine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je je gelukkiger voelt.
Nieuwe mensen
Ontmoet nieuwe mensen, bijvoorbeeld door eens ergens anders te gaan stappen in het weekend of door je in te schrijven bij een vereniging. Dit zorgt voor afleiding en wie weet leer je wel iemand kennen die veel leuker is dan je ex.
Kinderen
Wanneer er kinderen in het spel zijn word het een stuk lastiger om geen contact met je ex te onderhouden. In dit geval is contact met je ex bijna altijd noodzakelijk. Hoeveel verdriet je ook hebt en hoe erg je ook gekwetst bent, schilder de andere ouder nooit af als een slecht persoon. Wees eerlijk over jullie relatiebreuk en natuurlijk mag je laten merken dat je niet lekker in de vel zit. Reageer echter nooit je frustraties af op de kinderen. Zij kunnen er immers niks aan doen en mogen geen slachtoffer worden van de relatiebreuk. Wanneer het je allemaal even te veel wordt, trek je dan even terug om je emoties de vrij loop te laten. Wanneer je de behoefte hebt om er even uit te gaan, regel dan voor een dag of avond oppas en ga er even lekker tussen uit om je gedachten te verzetten.
Single en daten
Nu je weer single bent, kun je gaan genieten van een nieuwe periode in je leven. Ga plezier maken en geniet van het leven als vrijgezel. Ga in het weekend lekker stappen en doe wat jij zelf wilt. Niemand die je tegenhoud en zegt wat je wel of niet moet doen. Natuurlijk ben je nog niet toe aan een nieuwe relatie en denk je nog veel aan je ex, maar dit hoeft niet te betekenen dat je geen leuke dingen kan ondernemen. Wanneer je het van de positieve kant bekijkt, kan het ook juist bevrijdend zijn om weer vrijgezel te zijn. Wanneer je er aan toe bent kun je gaan besluiten om weer te gaan daten. Ook als je nog niet over je ex heen bent, kan het geen kwaad om met iemand een afspraakje te maken. Wie weet pakt dit wel heel goed uit. Wanneer je iemand tijdens het uitgaan of via een datingsite hebt ontmoet, houdt er dan wel rekening mee dat, wanneer je eigenlijk nog niet toe bent aan een nieuwe relatie, je eerlijk blijft. Anders kom je in rebound relatie terecht om je ex te vergeten. Hiermee kun je je nieuwe vlam onnodig kwetsen. Wees eerlijk wat je verwacht en wat diegene van jou kan verwachten. Laat duidelijk merken of je een vaste relatie wil of dat je gewoon een leuke tijd wilt hebben. Daar is niks mis mee. En wie weet wat er uit voort komt.