Huwelijk: aanwezigheid van je partner totaal uitsluiten

Huwelijk: aanwezigheid van je partner totaal uitsluiten Wat als je al in je hart besloten hebt om je partner te verlaten, maar dat eigenlijk nog niet beseft? Er zijn problemen en moeilijkheden binnen jullie huwelijk of relatie, dat je er zonder er erg in had, concrete stappen hebt ondernomen om te komen tot een leefwijze die de afwezigheid van je partner volledig uitsluit. Bewust weet je dat het geen zin meer heeft om door te gaan met een relatie dat niet werkt, onbewust heb je al de eerste stappen gezet. Aarzelen ze nou om hun partner te verlaten?

Pas getrouwd en al gescheiden

Iedereen kent wel iemand of een verhaal van een pas getrouwd stel dat al in scheiding ligt om een relatief klein dingetje. Een scheiding is voor veel mensen gemakkelijk en vanzelfsprekend. Hebben ze het niet leuk in hun huwelijk? Twijfelen ze over hun partner? Dan scheiden ze toch? Net zo makkelijk!

Blijven hangen in een slecht huwelijk

Er zijn echter ook mensen die zich niet kunnen toezetten om een scheiding aantevragen, of met de relatie te breken. Deze mensen maken het zichzelf buitengewoon moeilijk om weg te gaan.

Aarzelen

In plaats van op te stappen bij het minste of geringste, blijven deze mensen hangen in een slecht huwelijk. Ze aarzelen, alhoewel ze diep van binnen besloten te hebben om de relatie te verbreken. Ze kunnen maar niet tegen hun partner zeggen: "Het is over en uit met onze relatie, ik ga weg!"

Oorzaken waarom je niet weggaat tijdens een slecht huwelijk

Wat zijn de redenen en de oorzaken waarom we maar niet beseffen, of willen beseffen, dat de relatie echt op is? Waarom blijven we hangen in een slechte relatie? Waarom durven we maar niet tegen onze partner te zeggen dat we de relatie willen verbreken? Dat het over en uit is met ons huwelijk?
 • Je voelt je schuldig,
 • Je denkt nog altijd van de ander te houden,
 • Je bent bang voor de te verwachten problemen met je partner na de scheiding,
 • Je bent bang voor je vrijheid,
 • Je bent bang er alleen voor te komen te staan,
 • Je bent bang om je relatie op te geven,
 • Je bent bang om je gevoelens over je relatie te doorgronden.

Kijk naar wat je doet tijdens een slechte relatie

Om de waarheid te achterhalen voor jezelf, om jezelf te dwingen om te beseffen en te realiseren dat je relatie over is, voorbij is en kapot is, zou je eens naar je eigen daden moeten kijken. Wat doe je? Kijk eens naar wat je doet. Heb jij al concrete stappen ondernomen om te komen tot een levenswijze die de aanwezigheid van je partner volledig uitsluit? Haal jij banden aan met mensen die je kunnen helpen aan een nieuwe baan? Ben je aan je eigen toekomst gaan denken door een nieuwe opleiding te volgen?

Heb je in je hart al besloten om je partner te verlaten?

Als je tot het besef komt dat, door het kijken naar je eigen daden, je in feite al concrete stappen hebt ondernomen om te komen tot een leefwijze die de aanwezigheid van je partner volledig uitsluit, heb je in je hart al besloten om je partner te verlaten.

Geen woorden, geen fantasieën, maar daden!

De nadruk om zeker te weten dat je in je hart al besloten hebt om je partner te verlaten, ligt in jouw eigen DADEN! Dus niet op fantasieën, experimenten, speculaties of woorden.

Daden die duiden dat je besloten hebt om te gaan scheiden:

Enkele voorbeelden van daden van een persoon die diep in zijn hart al besloten heeft zijn partner te verlaten:
 • Een nieuwe baan aannemen aan de andere kant van het land, terwijl je weet dat je partner onmogelijk kan verhuizen,
 • Het indienen van scheidingspapieren,
 • Een nieuwe woning huren en de borg betalen.

Daden die er op kunnen lijken dat je besloten hebt om je partner te verlaten

Het volgende rijtje lijkt er heel veel van te hebben dat je de beslissing hebt genomen: je gaat scheiden en je gaat weg bij je partner. Echter: bij deze volgende daden is de beslissing nog niet daadwerkelijk genomen!
 • Solliciteren naar een nieuwe baan aan de andere kant van het land,
 • Bij de advocaat gesprekken gehad over allerlei informatie op het gebeid van scheiden,
 • Woningen bekijken die je eventueel zou kunnen gaan huren.
© 2009 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Als de relatie te goed is om te gaan scheidenAls de relatie te goed is om te gaan scheidenNa jaren van relationele twijfel - blijven of scheiden - kan je met gemengde gevoelens achterblijven als je je realiseer…
Is jouw partner nog aantrekkelijk en aardig?Is jouw partner nog aantrekkelijk en aardig?Tijdens de zoektocht naar het antwoord op de vraag: "Blijven? Uit elkaar gaan of scheiden?" is het belangrijk om te acht…
Vernietiging van de relatie door vernederingVernietiging van de relatie door vernederingAls je te vaak vernederd wordt door je partner, als je te vaak dat zeurende gevoel hebt dat je niet meetelt binnen je ei…
Voel jij je schuldig om je partner te verlaten?Voel jij je schuldig om je partner te verlaten?Lang geleden heb je besloten om je partner te verlaten en je relatie of huwelijk te verbreken. In de praktijk doe je ech…

Tips voor een romantisch dagje uitTips voor een romantisch dagje uitIn het jachtige leven van alledag schiet het er vaak bij in om tijd voor elkaar te maken. Wordt het daarom niet weer een…
Kenmerken en signalen van een slecht huwelijk of relatieKenmerken en signalen van een slecht huwelijk of relatieJe hebt relatieproblemen en je relatie of huwelijk zit in grote moeilijkheden. Je vraagt je af of je moet blijven of dat…
Bronnen en referenties
 • Scheiden of blijven (Too good to leave, too bad to stay) - Mira Kirshenbaum - Uitgeverij Archpel - Amsterdam, Antwerpen
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 01-12-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.