De 7 eigenschappen van de ideale partner

De 7 eigenschappen van de ideale partner Mogelijkerwijs bestaat de perfecte partner niet. Toch kunnen we de ideale partner vinden in iemand die zichzelf heeft ontwikkeld. Volgens klinisch psycholoog Dr. Lisa Firestone zijn er zeven karakteristieken die voor een succesvolle relatie zorgen.

Eigenschappen van de ideale partner

Er zijn algemene karaktereigenschappen die een partner zou moeten hebben volgens psychologisch onderzoek.

Volwassenheid

De ideale partner heeft een psychologisch volwassen persoonlijkheid. Psychologisch volwassen zijn, betekent het herkennen, oplossen en begrijpen van ontwikkelingsblokkades uit het verleden. Volwassen personen hebben een sterk gevoel van zelfstandigheid. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua innerlijk zijn zij opgegroeid. Ze zijn niet langer jongen of meisje, maar man of vrouw.

Een geestelijk volwassen persoon zal geen partner zoeken die zijn/haar tekortkomingen en zwaktes compenseert. Een dergelijk persoon zal juist iemand zoeken die op hem/haar lijkt.

Openheid

De ideale partner is open en is bereid om zich kwetsbaar op te stellen. Zo'n persoon is benaderbaar en staat open voor feedback. Daarnaast stelt deze openheid hem in staat om gevoelens, gedachten, dromen en wensen openhartig te uiten. Dit is belangrijk voor de persoonlijke en seksuele ontwikkeling van een individu.

Eerlijkheid

De ideale partner begrijpt het belang van eerlijkheid in sociale relaties. Eerlijkheid zorgt voor het opbouwen van een vertrouwensband tussen mensen. De ideale partner streeft naar een oprecht leven waarin er geen discrepanties tussen woorden en daden zijn. Oneerlijkheid en bedrog hebben een erg negatieve invloed op een relatie. Dit geldt ook als er sprake is van vreemdgaan. Personen van wie de partner is vreemdgegaan, vinden het liegen over deze ontrouwe daad pijnlijker dan de daad zelf.

Gelijkheid

De ideale partner respecteert en steunt de ander in de zijn/haar doelen. Een dergelijke partner vindt de interesses van de ander net zo belangrijk als de eigen interesses. In een goede relatie is er begrip voor persoonlijke grenzen. Er vindt geen manipulatief gedrag plaats.

Empathie

De ideale partner heeft empathie en toont begrip voor zijn/haar partner. Wanneer een koppel elkaar begrijpt, worden zij zich bewust van de dingen die ze gemeen hebben. Tevens herkennen en waarderen ze de verschillen tussen hen. Als beide partners empathisch zijn, voelen ze zich begrepen en gewaardeerd.

Genegenheid

De ideale partner behoort affectie te tonen. In een gezonde relatie genieten partners van elkaars nabijheid en seksualiteit. Zij zijn ongeremd wat betreft het geven en ontvangen van plezier tijdens de seks.

Humor

De ideale partner heeft een gevoel voor humor. Het kunnen lachen om jezelf en om de moeilijkheden van het leven, stelt je in staat om adequaat te reageren op gevoelige relatiekwesties. Bovendien voorkomen koppels die elkaar op een lieflijke wijze plagen vervelende situaties vaak.

Dr. Lisa Firestone

Lisa Firestone (1957) is de dochter van klinisch psycholoog Robert W. Firestone (1930). Net als haar vader beoefent zij het beroep van klinisch psycholoog. Vader en dochter hebben samengewerkt en de Firestone Assessment of Self-destructive Thoughts (FAST) ontwikkeld. De FAST is een schaal die potentiële suïcide beoordeelt. Tevens hebben zij de Firestone Assessment of Violent Thoughts (FAVT) ontwikkeld. Deze schaal voorspelt gewelddadige gedachten die tot gewelddadig gedrag kunnen leiden.
Daarnaast heeft Lisa Firestone boeken geschreven over psychologische weerstand.
© 2014 - 2024 Dezy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geluk in de liefde, wie is de juiste partner voor jou?Geluk in de liefde, wie is de juiste partner voor jou?Hoe kan je succesvol zijn in de liefde? Hoe kan je het gelukkigst zijn met iemand? Hoe ontdek je de juiste partner? Welk…
Liefde: de chemie van verschillende persoonlijkhedenLiefde: de chemie van verschillende persoonlijkhedenWelke partner past het best bij je? Welk type ben jij in de liefde? Waarom word je verliefd op de een en niet op de ande…
Relatie: waarom val ik steeds op de verkeerde?Relatie: waarom val ik steeds op de verkeerde?Veel korte relaties gehad? Zodra de verliefdheid verdwenen was, viel je partner wel erg tegen? Als de passie is verdwene…
Liefde: de ware vindenLiefde: de ware vindenLiefde is het belangrijkste in ons leven. We willen de ware vinden én houden. Toch blijven velen zoeken naar de ware, oo…

Een goed internetdating profielEen goed internetdating profielHet is natuurlijk afhankelijk wat je bij een online relatiesite “komt doen”. Immers, de één wil gewoon voor de gezelligh…
Een vaste relatie, maar verliefd op een anderEen vaste relatie, maar verliefd op een anderHet kan iedereen overkomen: verliefd worden op een ander terwijl je een vaste relatie hebt. Maar hoe ga je met deze verl…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • www.psychalive.org
Dezy (106 artikelen)
Gepubliceerd: 23-07-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.