Veel voorkomende fouten binnen een relatie

Veel voorkomende fouten binnen een relatie We horen het overal om ons heen: relaties die verbroken worden. Soms gebeurt dat met wederzijdse instemming, maar het komt ook maar al te vaak voor dat één of beide partners fouten hebben gemaakt binnen de relatie waardoor de ander er helemaal klaar mee is. Vaak is het een opeenstapeling van fouten en veel mensen hebben niet door dat ze fouten maken, of doen het steeds opnieuw, waardoor de ander het niet meer ziet zitten. Het is goed om eens bij jezelf na te gaan of deze fouten in jullie relatie voorkomen. Probeer te voorkomen dat jullie relatie aan deze fouten kapot gaat.

Jaloezie

Eén van de meest voorkomende fouten die je binnen je relatie kan maken is jaloers zijn. Natuurlijk is een beetje jaloezie gezond, het laat zien dat je je van je partner houdt en hem of haar niet kwijt wilt. Maar jaloezie kan ook extreme vormen aannemen. Zo kan het zijn dat je niet wilt dat je partner een avondje alleen met vrienden en/of vriendinnen op stap gaat, niet met het andere geslacht mag praten en geen vrienden van het andere geslacht mag hebben. De kans is groot dat je partner dit extreme jaloerse gedrag zat wordt en een einde aan de relatie wil maken. Ook het bewust jaloers maken van je partner doet je relatie niet goed.

Controleren

Het controleren van je partner is een fout die vaak gemaakt wordt. Denk hierbij aan het checken van zijn of haar telefoon, mailtjes, post, constant bellen en sms'en, altijd willen weten waar je partner is, met wie en wat hij of zij aan het doen is. Dit kan erg verstikkend werken voor je partner, waardoor de kans groot is dat je je partner afstoot. Ook is het controleren van je partner een teken dat je hem of haar niet vertrouwt. Het is in dit geval een goed idee om je relatie eens goed te overdenken en of je echt altijd zo verder wilt gaan, of dat je liever ooit een relatie wilt met iemand die je wel volledig vertrouwt.

Afhankelijkheid

Wees niet te afhankelijk van je partner. Wanneer je alle beslissingen in je leven van je partner af laat hangen, komt dit over alsof je niet zelfstandig bent en niet op eigen benen kan staan. Het is belangrijk dat jullie allebei een eigen leven kunnen hebben en dat je elkaar vrij laat in de dingen die jullie leuk vinden. Ga af en toe eens lekker apart een avondje uit of een weekendje weg. Iemand die zelfstandig en zelfverzekerd overkomt is veel aantrekkelijker dan iemand die constant aan je blijft hangen.

Liegen

Een leugentje om bestwil heeft iedereen weleens. Anders is het wanneer er binnen een relatie constant gelogen wordt. Met liegen bereik je alleen maar dat je partner je niet meer vertrouwt en uiteindelijk achterdochtig wordt, ook als je wel eerlijk bent. De kans is groot dat iemand zich verspreekt of dat je zo verstrikt raakt in je leugens dat je jezelf uiteindelijk gaat tegenspreken. Hierdoor zal je partner doorhebben dat er iets niet klopt. Blijf in je achterhoofd houden dat leugens altijd uitkomen en dat het moeilijk is om het vertrouwen van je partner terug te winnen. Uiteindelijk is je partner de leugens zat en kan besluiten een punt achter de relatie te zetten.

Vreemdgaan

Vreemdgaan is iets wat in veel relaties voor komt. Er zijn er maar weinig die hier eerlijk over zijn tegen hun partner. Het kan gaan om een slippertje, maar ook om een verhouding. Wanneer je partner erachter komt dat je hem of haar hebt bedrogen, zul je keihard moeten werken om je relatie te herstellen. Het vertrouwen is weg en je partner is erg gekwetst. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je partner je per direct de deur wijst en dat het nooit meer goed komt. Het beste is natuurlijk om niet vreemd te gaan en wanneer je toch iets met een ander wilt is het beter om eerlijk te zijn en de relatie te beëindigen. Ben je al vreemdgegaan? Biecht het dan op voordat je partner er op één of andere manier achter komt. Vooral wanneer je een verhouding hebt zul je uiteindelijk fouten gaan maken en vreemd gedrag gaan vertonen.

Respectloos gedrag

Wat funest kan zijn voor je relatie is respectloos gedrag. Dit komt in veel relaties voor. Mensen worden gekleineerd, uitgescholden en er wordt weinig rekening met ze gehouden. Dit komt vaak doordat ze als vanzelfsprekend worden gezien in de relatie. Wanneer je respectloos behandeld wordt door je partner, hoef je dit natuurlijk niet te accepteren. Het kan zelfs zulke extreme vormen aannemen, dat er uiteindelijk sprake is van geestelijke mishandeling. De kans is groot dat je partner het respectloze gedrag een keer zat wordt en bij je weg gaat. In een relatie ben je met z'n tweeën, dus behandel elkaar altijd met respect.

Niet praten

Het belangrijkste in een relatie is met elkaar praten. Toch komt het vaak voor dat dit niet gebeurt. Hierdoor stapelen dingen zich op, zoals ergernissen, emoties en problemen. Hierdoor kunnen vaak ruzies ontstaan zonder dat jullie eigen precies weten waar de ruzie nou eigenlijk over gaat. Communiceren is erg belangrijk, zonder communicatie gaat de relatie niet werken. Als je iets dwars zit, of je denkt dat je partner ergens mee zit, los dit dan op door erover te praten. Op deze manier kunnen kun je je gedachtes en emoties delen met je partner.

Lees verder

© 2014 - 2024 Lisa1987, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jaloezie in een relatieJaloezie in een relatieJaloezie is een normale menselijke emotie. Maar we hebben altijd geleerd dat jaloezie vooral een negatieve emotie is. De…
Ziekelijk jaloers: oorzaken en oplossingZiekelijk jaloers: oorzaken en oplossingIeder mens is wel eens jaloers en dat hoeft niet altijd verkeerd te zijn. Jaloezie is een emotie die kan optreden door v…
Daten met de verkeerde: de jaloerse partnerDaten met de verkeerde: de jaloerse partnerMannen (of vrouwen) die erg jaloers zijn daar kan je maar beter bij uit de buurt blijven. Extreme jaloezie uit zich mees…
Jaloezie en ontrouwwaanJaloezie en ontrouwwaanJaloezie treedt voornamelijk op in relaties of bij bezittingen. Jaloezie kan ernstige vormen aannemen en overgaan in zie…

Bruiloft: invulling van de avondBruiloft: invulling van de avondIn veel gevallen krijgen de ceremoniemeesters op een bruiloft de taak om de avond min of meer in te richten. En dat kan…
Waarom een bruid haar trouwboeket in de lucht gooitWaarom een bruid haar trouwboeket in de lucht gooitEen bruiloft kent veel tradities. Een voorbeeld van zo'n traditie is het in de lucht gooien van het bruidsboeket. Dit ri…
Lisa1987 (29 artikelen)
Gepubliceerd: 13-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.