Waarom een bruid haar trouwboeket in de lucht gooit

Waarom een bruid haar trouwboeket in de lucht gooit Een bruiloft kent veel tradities. Een voorbeeld van zo'n traditie is het in de lucht gooien van het bruidsboeket. Dit ritueel zorgt vaak voor grappige momenten: volwassenen vrouwen die strijden om een boeket! Hoe is deze traditie eigenlijk ontstaan? Waarom gooit een bruid haar boeket in de lucht?

Bruidsjurk scheuren

Het gooien van het bruidsboeket is een traditie die uit de Angelsaksische landen is overgewaaid. De traditie kent echter een ontwikkelingsproces.

In de middeleeuwen stond een bruid symbool voor geluk en een bruidsjurk symbool voor vruchtbaarheid. Vrijgezelle vrouwen geloofden dat een stukje van de bruidsjurk hen zou helpen bij het vinden van de geschikte huwelijkspartner. Na de bruiloft renden deze vrouwen daarom de bruid achterna om een stukje van haar jurk te scheuren. Het stukje trouwkledij namen de vrouwen mee naar huis. De bruid bleef uiteindelijk achter in een kapotte jurk.


Bruidsboeket gooien

Hoe komt het dat het scheuren van de bruidsjurk niet meer voorkomt? Waarom begonnen bruiden met het gooien van hun boeket?
Bruidsjurken werden steeds duurder. Ook wilden bruiden hun jurk graag bewaren. Daarnaast vonden bruiden het sowieso niet leuk om achternagezeten te worden door de vrouwelijke bruiloftsgasten. Logisch dus dat het bruidsjurk-scheuren-ritueel vervangen moest worden! En dat gebeurde ook. Maar hoe?

Bruiden gooiden hun boeket in de lucht om de vrijgezelle dames af te leiden. Door de chaos die het boeket veroorzaakte, had de bruid tijd om weg te rennen en haar bruidsjurk te redden. Gaandeweg werd het gooien van het bruidsboeket een traditie.

Tegenwoordig

Ook tegenwoordig komt het in de lucht gooien van een trouwboeket voor. Aan het eind van de bruiloft verzamelen alle vrijgezelle vriendinnen, nichtjes en collega’s zich. De bruid gooit het boeket over haar rechterschouder, zonder te kijken. Het bijgeloof gaat dat degene die het boeket vangt, de eerstvolgende is die gaat trouwen.

Aangezien bruidsboeketten tegenwoordig duur en exclusief zijn, willen bruiden hun boeket niet weggeven. Zij vinden een boeket een mooi aandenken. Veel bruiden nemen daarom speciaal voor het gooiritueel een dummyboeket mee. Een dummyboeket is een kleinere en goedkopere kopie van het originele bruidsboeket.

Er zijn ook bruiloften waar geen bruidsboeket wordt gegooid. Dit kan verschillende redenen hebben. Zo kunnen de bruid en de bruidegom dit ritueel ongemakkelijk vinden voor hun vrijgezelle gasten.Ook kunnen de bruid en de bruidegom de chaos veroorzaakt door deze traditie onaangenaam vinden.

Maretak

De maretak (mistletoe) staat in Wales symbool voor de liefde. Derhalve vormt de maretak een belangrijk onderdeel van het boeket van de bruiden in Wales. De bruid geeft de ongetrouwde vrouwen een stukje van de maretak. Thuis aangekomen planten of zetten de vrouwen dit stukje in het water. Als de tak groeit, zou dit betekenen dat de vrouw in kwestie binnenkort gaat trouwen.
© 2014 - 2024 Dezy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een bruidsboeket makenEen bruidsboeket makenAls u gaat trouwen is het natuurlijk ook belangrijk om een bruidsboeket te hebben. Dit moet natuurlijk ook bij de rest v…
De bruid: Trouwjurk, bruidskapsel en bruidsboeketDe bruid: Trouwjurk, bruidskapsel en bruidsboeketOp een bruiloft is de bruid het middelpunt, alle ogen zijn op haar gericht. Het is daarom belangrijk om er goed uit te z…
Tips voor trouwen voor weinig geldNu er een duidelijke trend zichtbaar is richting meer traditionele normen en waarden, kiezen mensen weer massaal voor he…
Het bruidsboeket: geschiedenis, trends en weetjesHet bruidsboeket: geschiedenis, trends en weetjesHet bruidsboeket. Als je een bruid ziet, zie je een bruidsboeket. Maar toch is het bruidsboeket een verschijnsel met bet…

Tips voor een tweede kans bij je exTips voor een tweede kans bij je exEen verbroken relatie doet pijn. Vooral wanneer jij niet degene bent die een eind aan de relatie heeft gemaakt. Als je n…
Aantrekkingskracht van alfamannenAantrekkingskracht van alfamannenDe meeste vrouwen van nu zijn zelfstandige vrouwen, zorgen voor hun eigen inkomen en zoeken in een man een aanvulling di…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • www.hoewatwaarom.nl
  • http://www.eenspeciaalmoment.nl/
  • Wij Gaan Trouwen door Karin Kustermans
Dezy (106 artikelen)
Gepubliceerd: 04-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.