Aantrekkingskracht van alfamannen

Aantrekkingskracht van alfamannen De meeste vrouwen van nu zijn zelfstandige vrouwen, zorgen voor hun eigen inkomen en zoeken in een man een aanvulling die hen “compleet” maakt. Wat dat dan ook mag zijn. De typische alfaman past eigenlijk niet helemaal in dit plaatje. Maar de praktijk is anders, want de alfaman is populairder dan ooit. Wat doet de alfaman dan toch met de vrouw, dat deze weer mateloos populair is en men massaal op zoek gaat naar een relatie schaarse groep?

Wat is een alfaman?

De alfaman is het dier dat binnen een groep van een bepaalde diersoort de leider is. Meestal gaat het om de hele groep, waarbij hij enerzijds geëerd wordt door de andere groepsleden en privileges heeft. Anderzijds, wil hij zijn macht houden, moet hij ook coalities kunnen sluiten. Bij sommige diersoorten mag hij als enige de vrouwtjes dekken om zo de sterkste dieren op de wereld te kunnen zetten. Zo wordt de diersoort in stand gehouden.

Bij de mens ligt net even iets genuanceerder en toch is de vrouw ook op zoek naar de man die haar mag bevruchten en waar ze sterke kinderen mee op de wereld wil zetten. Als we het echter over de populaire alfaman hebben binnen de mensensoort, dan ligt het iets genuanceerder dan bij de dieren. Hoe geciviliseerd we ook zijn … een basis vindt het er echter wel.

Sterke mannen

Na jaren van emancipatie waar de vrouw het allemaal zelf wel kon en geen man nodig had, wordt het beeld steeds genuanceerder. De vrouw van nu wil namelijk wel haar carrière, haar vrijheid en haar eigen sociaal leven, maar op het moment dat het nodig is – en dat verschilt natuurlijk per vrouw – die sterke beschermende arm van de alfaman om zich heen. Bovendien moet die man ook een sterk eigen leven hebben, een drive, een passie … en daar wil de vrouw ook van kunnen “genieten”. Verder heeft hij een niet irritante manier van dominant zijn en is moedig. Het is tevens een man die de ruimte (in letterlijke zin) pakt en die een bepaalde manier van respect afdwingt.

Dat wil ook zeggen dat de eerder zo populaire metroman een beetje opzij geschoven is. Deze man wordt door menig vrouw momenteel als “te soft” omschreven. Een Amerikaans onderzoek uit 2013 wijst uit dat de alfaman met ruim 65% aan kop gaat en de ooit zo populaire meedenkende metroman nog maar zo’n 28% van de vrouwen kan bekoren.

Bron: Keifit, PixabayBron: Keifit, Pixabay

Wisselende smaak bij vrouwen

Los van de levensfase waarin de vrouw zich bevindt, speelt ook de maatschappij een rol. Jaren heeft de vrouw “gevochten” voor begrijpende mannen. Mannen die meehelpen in de huishouding alsof het vanzelfsprekend is (wat met twee werkende mensen misschien ook wel de bedoeling zou kunnen zijn), de helft van de rol richting de kinderen op zich nemen, goed naar je luisteren, meedenken en alles snappen. Zelfs niet met praktische oplossingen komen, want je wilt alleen maar gehoord worden, toch?

Die man is niet meer zo populair, want de vrouw is nog steeds de vrouw maar haar behoeftes zijn anders geworden. De populaire vrouw van nu wil namelijk ook zo nu en dan weer het meisje kunnen zijn en als het even moeilijk gaat of lijkt te gaan, die beschermende arm om zich heen voelen en horen dat het allemaal wel goed komt. Althans dat blijkt uit het onderzoek wat onder een grote groep Amerikaanse vrouwen tussen de 25 jaar en de 50 jaar is gehouden.

Het overgrote deel wil kunnen lachen, wil af en toe te ver kunnen gaan en dan te horen krijgen dat ze nu ook echt te ver gaat. Een sterke vrouw en een sterke man, die dus aan elkaar gewaagd zijn, kunnen dat prima handelen. Echter, als de verhoudingen niet helemaal gelijk zijn (bijvoorbeeld bij een emotionele disbalans), kan er ook scheefgroei ontstaan en is die natuurlijke dominantie helemaal niet meer zo prettig. Maar over enkele jaren kan de vrouw het weer anders zien ... en de man buigt meestal gewoon mee.

Tot slot

De alfaman kan dan wel weer populair zijn, echt heel veel alfamannen zijn er niet. Bovendien moet je je er van doordrongen zijn dat je als vrouw sterk in je schoenen moet staan tegenover een alfaman. Een alfaman is meer dan gewoon een stoer uitziende man. Van binnen is hij namelijk net zoals van buiten en voor een balans in de relatie moet je dus als vrouw even sterk zijn, op je eigen vrouwelijke manier.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De metroseksuele manDavid Beckham, wie kent hem niet? Hij is naar alle waarschijnlijkheid de meest bekende metroman die er is. Maar wanneer…
Tien geboden van een alfamanMensen zijn sociale wezens die zich het liefst in groepen begeven. Vaak bevindt zich in een groep een leider of alfaman.…
Aantrekkingskracht, wat is aantrekkelijk?Aantrekkingskracht, wat is aantrekkelijk?Aantrekkingskracht tussen mensen is rationeel niet te verklaren. Aantrekkingskracht is vooral een chemisch proces. Welke…

Waarom een bruid haar trouwboeket in de lucht gooitWaarom een bruid haar trouwboeket in de lucht gooitEen bruiloft kent veel tradities. Een voorbeeld van zo'n traditie is het in de lucht gooien van het bruidsboeket. Dit ri…
Een goed internetdating profielEen goed internetdating profielHet is natuurlijk afhankelijk wat je bij een online relatiesite “komt doen”. Immers, de één wil gewoon voor de gezelligh…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sponchia, Pixabay
  • B. Lachmann – onderzoeker (VS)
  • Afbeelding bron 1: Keifit, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 25-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.