Cadeau voor een ziekenbezoek: wat moet je meenemen?

Cadeau voor een ziekenbezoek: wat moet je meenemen? Misschien verblijft je vriendin met een darmontsteking in het ziekenhuis of ligt een collega thuis op de bank met een hersenschudding. Wat de reden ook is, ziek zijn is altijd vervelend. Vaak is er voor de zieke dan ook niets fijner dan even wat afleiding, en weten dat er vrienden en familie zijn die om hem of haar geven en steun bieden. Men is je niet vergeten, en maakt tijd voor je vrij. Bovendien wil de omgeving ook weten hoe het met de patiënt gesteld is. Daarom gaat men op ziekenbezoek, en het liefst niet met lege handen. Alleen, wat geef je nou aan iemand die ziek is? Dit artikel helpt je daarmee een handje op weg.

Soorten patiënten

De ene zieke is de andere niet, en je kunt niet zomaar met ieder willekeurig cadeautje aan komen zetten. Iemand die nooit meer het ziekenhuis uit zal komen, moet je geen bon voor de sauna geven. Is je vriendin opgenomen in een eetstoorniskliniek, dan kom je niet aan met een zak snoep. Heeft iemand net een oogoperatie gehad, dan ga je geen tijdschriften cadeau geven. Het is dus belangrijk om in de gaten te houden waarom iemand ziek is, en daar rekening mee te houden. Moet het cadeau:
  • voor afleiding zorgen?
  • inspirerend zijn?
  • iemand aansporen om de strijd door te zetten?
  • iemand opvrolijken?
  • persoonlijk of juist onpersoonlijk zijn?
  • of moet je ermee je excuses aanbieden?

Vaak zijn meerdere mogelijkheden van toepassing op één cadeau.

Kaartje

Dat je langskomt op ziekenbezoek en zo laat zien dat je iemand niet vergeten bent, is natuurlijk het belangrijkste. Wat voor cadeau je ook geeft, er hoort eigenlijk altijd een kaartje bij. Voornamelijk omdat je hier vaak beter je gevoelens mee kunt uiten, maar ook omdat de patiënt de kaart op kan hangen en achteraf nog eens na kan lezen.

Tekst kaart

Wat je erop schrijft, is natuurlijk heel persoonlijk. Je kunt denken aan teksten in de trant van.
'Wat een ontzettend rot bericht heb je moeten krijgen. De schrik en het verdriet zullen onbeschrijfbaar zijn. Ik heb er werkelijk geen woorden voor.'
'Ik wens je ontzettend veel kracht en beterschap toe.'
'Veel sterkte in deze moeilijke periode.'
'In gedachten zijn we bij je.'
'Hopelijk gaat de zon voor jouw snel weer schijnen.'
'Ik denk aan je. Ik wil je laten weten dat ik aan je denk.'
'Ik zal een kaarsje voor je branden.' 'Ik zal voor je bidden.'
Bedenk wel: soms zeggen weinig woorden het meest.

Cadeaus

Dan nu nog een cadeautje. Hieronder staan een aantal mogelijkheden. Welke jij vervolgens kiest hangt in het bijzonder af van de relatie die je met de zieke hebt. Een vage collega geeft waarschijnlijk iets anders dan je oma.

Overlevingspakket

Als iemand lang in het ziekenhuis moet liggen, is het leuk om elke dag een pakketje te mogen openmaken. Je cadeau kan bijvoorbeeld een '20 dagenpakket' zijn, waarbij de zieke elke dag een opdracht moet doen. Of natuurlijk elke dag een cadeautje mag openmaken. Dit geeft afleiding op het moment zelf, en de patiënt heeft iets om naar uit te kijken. Bij opdrachten moet je denken aan:
  • Maak een foto van de knapste dokter in het ziekenhuis
  • Flirt net zo lang met de voedingsassistent totdat je een extra toetje krijgt
  • Schrijf de voornamen op van alle medepatiënten en maak daarmee zoveel mogelijk kloppende woorden
  • Maak 20 mensen aan het lachen
  • Vraag het telefoonnummer van minstens drie verpleegsters

Fotocollage

Koop een fotoboek en plak deze vol met foto's waar jij samen met de zieke opstaat. Als het dan even niet mee zit, kan jouw vriend of vriendin altijd even in het fotoboek kijken naar de leuke tijd die jullie samen hadden en op die manier kracht vinden om door te gaan. Het is een symbool voor jullie vriendschap die, met of zonder ziekte, blijft bestaan.

Muziek

Verzamel de meest inspirerende liedjes die je kent en zet deze bij elkaar op een verzamel cd. Je kunt natuurlijk ook een mp3-speler of radiootje cadeau geven. Muziekinstrumenten geven is niet zo'n goed idee, omdat deze waarschijnlijk niet toegestaan zijn in een ziekenhuis.

Films en dvd's

Als afleiding noodzakelijk is, zijn films en dvd's de beste oplossing. Let er wel op wat voor films je geeft. Drama's over kanker en dood kun je misschien nu beter even achterwegen laten. Komedies en romantische zwijmelfilms doen het altijd goed in moeilijke tijden. Controleer van te voren wel even of de zieke ook een dvd-speler of laptop tot zijn beschikking heeft waarop hij de films kan afspelen.

Leeg boek

Wanneer je ziek bent, zit je vaak met opgekropte emoties die er soms maar moeilijk uitkomen. Een boekje met ongelinieerd papier is dan geschikt om te geven. De patiënt kan hierin zijn gevoelens opschrijven. Ook kan je het zien als een symbool voor een nieuwe start. Een schone lei, op een lege bladzijde die nog ingevuld moet worden.

Spellen en puzzels

Spelletjes en puzzels zijn natuurlijk ook een goede vorm van afleiding. Zeker onder de oudere patiënten, voor wie films te snel gaan. Als iemand voornamelijk alleen op zijn kamer ligt, is het niet handig om een gezelschapsspel te geven wat je pas vanaf 6 deelnemers kan spelen. Ook 'dokter bibber' kun je beter achterwege laten. Kruiswoordpuzzels, Sudoku's en raadseltjes zijn in dit geval beter. Bovendien kan de zieke deze vaak niet in een keer oplossen waardoor men er voor langere tijd plezier aan kan beleven.

Boek of tijdschrift

Als iemand nog goed bij kennis is, zijn boeken en tijdschriften prima cadeautjes. Houd er wel rekening mee dat veel mensen dit waarschijnlijk ook zullen geven, of dat de patiënt ze al gelezen heeft in de wachtkamer. Wat zijn iemands interesses? Welke boeken dragen een mooie symbolische betekenis met zich mee? Denk er goed over na, want de patiënt kan een boek pas ruilen als hij of zij uit het ziekenhuis ontslagen is.

Fiets- of wandelkaarten

Op zo'n muffe kamer liggen de hele dag is natuurlijk niet leuk. Het uitzoeken van een avontuurlijke fietsroute of wandeltocht kan op dat soort momenten een grote motivatie zijn om door te zetten. 'Straks als ik beter ben...' Het geven van wandel- en fietskaarten is vaak een gewaardeerd cadeau, zeker bij de ouderen patiënten. Gewoon van de lokale omgeving, of een vakantieland ergens ver weg.

Bon voor online shopping

Heeft iemand een laptop tot zijn beschikking? Geef dan een bon voor een online winkel. De patiënt kan immers de stad niet in, en veel mensen vinden niets leuker dan urenlang op internet surfen tot ze dat ene perfecte sjaaltje hebben gevonden.

Bon voor uit eten of een dagje weg

Ziek zijn verschrikkelijk, en ook nog heel erg saai. Door een dagje uit cadeau te geven, krijgt de patiënt iets om naar uit te kijken. Het is daarbij ook een mooie gelegenheid om een met elkaar te praten over de afgelopen periode, en het zorgt voor afleiding.

Bloemetje

Ken je de patiënt eigenlijk niet zo goed? Een vrolijk bloemetje met een leuk kaartje doet dan wonderen. Het liefst niet de boeketjes die in de ziekenhuiswinkel worden verkocht, maar van een speciaalzaak. Graag met veel kleurtjes en weinig groen, en geef geen grauwe mini treurwilgjes. Dat maakt nogal een sombere indruk.

Fruitmandje

Op ziekenbezoek? Dan denken de meeste mensen direct aan een fruitmandje. Fruit is immers gezond en ziet er fleurig uit. Als je voor een fruitmandje gaat, stel hem dan wel zelf samen. Koop een mooie houten mand of glazen schaal, en vul deze met verschillende soorten fruit. Appels, mandarijnen, peren, bananen, druiven, kersen, kiwi's en nectarines zijn daarbij favoriet. Ananas, meloen, mango, lychees en avocado's laat men meestal achterwege.

Zelfgemaakt

Een eigen gemaakt kunstwerk laat niet alleen zien dat je echt moeite aan een cadeautje hebt besteed, maar persoonlijker dan dit kan het eigenlijk niet. Zeker als familieleden ziek zijn, is een gezamenlijk kunstwerk gemaakt door alle kinderen, kleinkinderen, neefjes en nichtjes extra gewild. Mooi voor aan de muur in de kille ziekenhuiskamer. Denk eens aan:
  • Een beschilderde kussensloop of dekbed
  • Een theepot met 20 beschreven theezakjes
  • Elk familielid beschildert een klein schilderijtje. Plak alle schilderijtjes vervolgens tegen elkaar aan en je krijg een groot kunstwerk
  • Een beschilderde stoeptegel
  • Een videoboodschap van alle vrienden en familie bij elkaar.
  • Een zelfgeschreven lied of gedicht
  • Een 'beterschap boek', waarin iedereen een stukje schrijft, foto plakt of tekening maakt om de zieke moed in te spreken

Rekening houden met

Een ziekenbezoek is geen verjaardag. Je moet met een aantal extra dingen rekening houden.

Bellen

Bel van te voren even op of je langs kunt komen. Een onverwachts bezoek is niet netjes en vaak ongelegen wanneer iemand ziek is. Als je van plan bent kinderen mee te nemen is het zeker slim dit even te laten weten. En houdt natuurlijk rekening met de bezoektijden van het ziekenhuis.

Reactie

Als iemand ziek is, kan diegene anders reageren dan wat je gewend bent. Verwacht dus geen super enthousiaste reactie op je komst of je cadeautje. De zieke is waarschijnlijk erg blij dat je gekomen bent, maar natuurlijk nog steeds ziek.

Luisteren

Ga niet uren zitten praten over je dagelijkse problemen, maar probeer vooral te luisteren. Het draait nu niet om jou, maar om de ander. Doe niet te druk, en zorgt ervoor dat je de patiënt niet in een slecht humeur achterlaat. En maak geen ruzie. Ruzie is nooit goed, maar zeker niet als iemand ziek is. Bovendien is het maar de vraag of je opnieuw de kans krijgt om weer met hem of haar te praten.

Sterkte

Een labiel, wanhopig gesprek is vaak niet het gene waar de zieke op zit te wachten. Meestal is het verstandiger om kracht en sterkte uit te stralen. Spreek de patiënt moed in, en laat hem of haar weten dat er mensen zijn die steun en hulp willen bieden. Iemand staat er niet alleen voor.

Veel succes, en sterkte.
© 2012 - 2024 Nellyxd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reiskosten voor ziekenbezoek aftrekken van de belastingReiskosten voor ziekenbezoek aftrekken van de belastingReiskosten die gemaakt worden ten behoeve van ziekenbezoek kunnen worden afgetrokken van de belasting, mits aan een aant…
Stichting Achterstevoren verovert hartenStichting Achterstevoren verovert hartenTwee meisjes zien de film 'Achtste groepers huilen niet' en raken geïnspireerd om iets voor ernstig zieke kinderen te or…

De oorzaken, symptomen en behandeling van asbestkankerDe oorzaken, symptomen en behandeling van asbestkankerAsbestkanker is een dodelijke aandoening waarbij vooral het longvlies, maar ook soms het buikvlies en het hart kunnen wo…
Waterpokken bij volwassenenWaterpokken bij volwassenenDat kinderen waterpokken krijgen is heel gewoon, maar bij volwassenen is dat anders. De laatste jaren krijgen volwassene…
Nellyxd (13 artikelen)
Gepubliceerd: 30-08-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.