De oorzaken, symptomen en behandeling van asbestkanker

De oorzaken, symptomen en behandeling van asbestkanker Asbestkanker is een dodelijke aandoening waarbij vooral het longvlies, maar ook soms het buikvlies en het hart kunnen worden aangetast. De ziekte komt voornamelijk voor bij mensen ouder dan 50 jaar en ontstaat doordat men veel in aanraking is geweest met asbest. Lees hieronder meer over de oorzaken en symptomen van asbestkanker. Helaas is er nog geen genezende behandeling voor deze ziekte.

Wat is asbestkanker?

Asbestkanker - ook wel borstvlieskanker of mesothelioom genoemd - is een ongeneeslijke vorm van longkanker. Jaarlijks overlijden in Nederland 750 mensen aan deze aandoening. Vooral mensen die vroeger met asbest in aanraking zijn gekomen hebben een verhoogd risico op asbestkanker. Tussen de blootstelling aan asbest en het ontstaan van asbestkanker zit meestal meer dan 20 jaar, maar kan ook met gemak meer dan 40 jaar zitten. Voornamelijk oude mensen krijgen dus asbestkanker. Men verwacht na het jaar 2018 een afname van het aantal patiënten met asbestkanker. Dit omdat er een verbod geldt op asbest in Nederland.

Asbest en de oorzaak van asbestkanker

Asbest is een natuurproduct bestaande uit mineralen. Deze mineralen bestaan uit kleine vezels. Deze losse vezels kunnen een gevaar voor de gezondheid vormen, aangezien deze vezels zo klein zijn dat ze kunnen worden ingeademd. Hier kunnen de vezels vast komen te zitten in de longblaasjes, waardoor de longcapaciteit wordt aangetast en ademhaling wordt bemoeilijkt. Je lichaam is in staat de asbestvezels de verwijderen, maar er blijven zeker resten over. Deze resten kunnen zich over de rest van het lichaam verspreiden en zich zo in andere weefsels gaan vestigen. Omdat voornamelijk de grote resten niet door de macrofagen in je lichaam verwijderd kunnen worden, gaat men ervan uit dat de grootte van de asbestvezels de mate van kankerverwekkendheid bepalen. Werken met kleine vormen van asbest is dus mogelijk zonder aanzienlijke schade op te lopen. Je loopt dan echter nog wel steeds een extra risico. De resten asbest in je longen kunnen uiteindelijk uitgroeien tot een tumor, die ook wel een mesothelioom wordt genoemd. Deze tumor vermindert de longmogelijkheden op zijn beurt ook weer aanzienlijk.

Naast macrofagen zijn ook T-cellen belangrijk. Macrofagen en T-cellen zijn de verdediging van je lichaam. T-cellen zijn in staat om kwaadaardige cellen te vernietigen en macrofagen kunnen alle vreemde stoffen opruimen door ze op te nemen. Zo wordt het lichaam schoon gehouden. De macrofagen en T-cellen worden aangestuurd door ons lichaam en maken deel uit van het afweersysteem. Een niet goed functionerend afweersysteem betekent dus dat de macrofagen en T-cellen ook minder goed werken.

Symptomen

Omdat asbestkanker voornamelijk het longvlies aantast, zijn de meeste klachten van mensen met deze aandoening bij de longen. De symptomen van asbestkanker staan hieronder weergegeven.
  • Kortademigheid
  • Veel hoesten
  • Pijn op de borstkas
De ernst van de pijn wordt bepaald door de plaats van de tumor. Als de tumor zich dicht bij de zenuwen nestelt, dan zal de pijn heviger zijn en soms ondragelijk. De pijn neemt geleidelijk aan toe met de groei van de tumor. In de eerste fase van de groei zal men voornamelijk veel moeten hoesten. Gedurende de groei van de tumor neemt de ademcapaciteit van de persoon af en zal men dat ervaren met kortademigheid. Dit gaat meestal ook gepaard met een conditionele achteruitgang.

Behandeling

Helaas bestaat er geen behandeling waarmee men geneest van asbestkanker. Vroeger heeft men geprobeerd om de tumor te verwijderen met chirurgische ingrepen, maar omdat het gebied waarin de operatie plaatsvindt risicovol is, overleefden weinig mensen deze ingreep. Van alle mensen bij wie asbestkanker is vastgesteld, overlijdt meer dan de helft binnen het eerste jaar. Dit is een ongekend hoog cijfer en het is daarom dat er vele alternatieve behandelingen worden getest om van asbestkanker te kunnen genezen. Op de korte termijn wordt daarmee gericht op het verminderen van de pijn van de patiënt. De pijn in de borstkas kan immers ondragelijk zijn. Op de lange termijn wordt getracht de tumor te laten stoppen met groeien of gericht te laten groeien. Zo kan de overleving van patiënten worden verlengd. In de toekomst is het wellicht mogelijk dat patiënten effectief worden bestraald en dat men middelen krijgt toegediend die alleen de kwaadaardige tumoren aantast. Deze combinatie zou wellicht effectief kunnen zijn om de ziekte te bestrijden, maar het is nu nog te vroeg om te zeggen of dit daadwerkelijk mogelijk is.
© 2012 - 2024 B-bbergkamp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Asbestkanker en letselschadeAsbestkanker en letselschadeOver de gevaren van het werken met asbest was vroeger niet zo veel bekend. In de jaren '60 en '70 hebben dan ook veel me…
Longkanker (mesothelioma)Longkanker, in het Engels mesothelioma genoemd, kan een gevolg zijn van blootstelling aan asbest. Wat is asbest precies,…
Mesothelioom; oorzaken, klachten en behandelingMesothelioom; oorzaken, klachten en behandelingMesothelioom of borstvlieskanker wordt jaarlijks in Nederland bij bijna 500 mensen vastgesteld en wel voornamelijk bij m…
Mesothelioom: longkanker door asbestLongkanker is een verzamelnaam van tumors die voorkomt in de longen. De meeste mensen weten niet dat er meer dan 1 type…

Hantavirus: wat is het en hoe kom je eraan?Hantavirus: wat is het en hoe kom je eraan?10.000 toeristen die gedurende de zomer van 2012 hebben overnacht in het Yosemite National Park in Californië lopen het…
Cadeau voor een ziekenbezoek: wat moet je meenemen?Cadeau voor een ziekenbezoek: wat moet je meenemen?Misschien verblijft je vriendin met een darmontsteking in het ziekenhuis of ligt een collega thuis op de bank met een he…
Bronnen en referenties
  • http://asbestkanker.com/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Asbest
B-bbergkamp (81 artikelen)
Gepubliceerd: 31-08-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.