Sex na de geboorte
Je pasgeboren kind ligt heerlijk in je armen. Dan is sex waarschijnlijk niet het eerste wat in je opkomt. Veel vrouwen hebben de eerste maanden na de bevalling weinig zin of interesse in sex. Je zult eerst wat moeten wennen aan de nieuwe fase in je leven. Als alles weer een beetje normaal gaat en de spanningen en stress zijn weer wat afgenomen, dan breekt ook de tijd weer aan voor romantiek in je relatie.
Wanneer mag het weer
Alhoewel zoals gezegd bij de meeste vrouwen de behoefte aan geslachtsgemeenschap in het begin meestal niet zo groot is, kan het ook voorkomen dat de behoefte hieraan juist wel aanwezig is, geen mens is immers gelijk en heeft gelijke behoeften. Als het aan artsen gevraagd wordt, zullen zij meestal zeggen dat het verstandig is om vier tot zes weken te wachten om de baarmoeder en vagina tijd te geven om te herstellen na de bevalling. In de praktijk duurt het een kleine drie weken voordat de baarmoedermond zich weer gesloten heeft. Als de baarmoedermond nog niet geheel gesloten is bestaat het risico dat er door het inbrengen van de penis bacteriën binnen dringen welke voor een ontsteking zorg kunnen dragen. Als er hechtingen zijn geweest, zorg er dan voor dat de wonden goed zijn genezen, en dat er geen pijn meer is als de wond of wonden worden aangeraakt. Misschien ervaar je het als prettig indien er tijdens de eerste vrijpartijen na de bevalling niet direct tot penetratie wordt over gegaan. Gebruik je fantasie, er zijn veel manieren om van elkaar te genieten.
Initiatief
Indien je een tijd geen sex hebt gehad, dan kan het zo zijn dat het moeilijk is om weer toenadering tot elkaar te zoeken. Sex is waarschijnlijk niet het belangrijkste in je relatie, maar niet belangrijk is het waarschijnlijk ook niet. Ook voor mannen is het vaak moeilijk om de draad weer op te pakken, dat komt niet omdat hij je niet meer aantrekkelijk vindt, maar heeft vaak meer te maken met de indruk welke de bevalling op hem heeft gemaakt. Veel mannen zijn bovendien bang om je pijn te doen, misschien is het dan zaak om als vrouw zelf het initiatief te nemen. Forceer het niet, zorg voor een ontspannen sfeer en kies geen moment als je kan verwachten dat de nieuwe wereldburger zich meldt. Bouw het langzaam op, begin met knuffelen en strelen en waarschijnlijk reageert je lichaam als vanzelf.
Glijmiddel
Ook als je dit voor de bevalling niet gewend was, is het verstandig om bij de eerste keer glijmiddel te gebruiken. Vaak is de vagina minder vochtig, dat kan door de spanningen zijn, maar ook is het mogelijk dat doordat je borstvoeding geeft de hormoonhuishouding van je lichaam er voor zorgt dat er minder vocht vrijkomt in de vagina. Glijmiddelen zijn gewoon te koop, maar ook huis tuin en keukenmiddeltjes zijn goed te gebruiken. Alle niet geparfumeerde olie kan worden gebruikt, zelfs slaolie!
Anticonceptie
Terwijl je borstvoeding geeft kun je, alle verhalen welke je hierover hoort ten spijt, toch zwanger worden. De kans om zwanger te worden is welliswaar een stuk kleiner tijdens het geven van borstvoeding, maar het komt voor. Niet alle vrouwen zijn immers gelijk. In principe onderdrukt de lactatie de ovulatie, wat een zekere mate van bescherming biedt. Om er zeker van te zijn dat jij niet toevallig in de categorie vrouwen valt welke wel degelijk vrij snel na de bevalling weer zwanger zijn geworden is het verstandig om een vorm van anticonceptie te gebruiken. De pil kan beter niet gebruikt worden indien je borstvoeding geeft aan de baby. Het kan gedurende de eerste zes maanden na je bevalling de kwaliteit alsook de hoeveelheid van de moedermelk negatief beïnvloeden.