Hoe kom je van rijangst af?

Hoe kom je van rijangst af? Het is niet iets waar we graag over praten, maar veel mensen hebben in meer of mindere mate rijangst. Dit betekent dat je bang bent tijdens het auto rijden. Het kan zijn dat je bang bent om een bepaalde rotonde of snelweg op te rijden. Wanneer je rijangst hebt, zul je niet ontspannen autorijden. Alleen het idee al kan sommige mensen ontzettend nerveus maken en bij sommige mensen is de rijangst zo erg dat ze het liefst de auto laten staan. Toch wil iedereen met plezier kunnen autorijden. Wat is rijangst en hoe kom je er vanaf?

Wat is rijangst?

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben rijangst. Het blijkt dat het voornamelijk vrouwen zijn die deze angsten vertonen. Het hebben van rijangst kan verschillende oorzaken hebben. Men kan een ongeluk hebben en daardoor onzeker zijn geworden in de auto. Ook gewone onzekerheid is een belangrijke factor bij rijangst. Mensen zien tegen het rijden op en zullen hierdoor sneller de auto laten staan. Ook oudere mensen zijn sneller angstig om het drukker op de weg is geworden en mensen agressiever in het verkeer zijn. Dit veroorzaakt onzekerheid en angst bij sommige oudere mensen. Rijangst is dus een breed begrip maar houdt ongeveer het volgende in:

  • Bang zijn om auto te rijden
  • Bang zijn om bijvoorbeeld over de snelweg of door een tunnel te rijden
  • Het eng vinden om naar onbekende plekken te rijden
  • Het liefst een drukke binnenstad ontwijken
  • Zenuwachtig worden als je met de auto weg moet
  • Met een gespannen gevoel autorijden

Hoe kom je van je rijangst af?

Er zijn verschillende manieren om van je rijangst af te komen. Afhankelijk van de mate van de rijangst kan bekeken worden welke aanpak helpt. Je hebt je rijbewijs niet voor niks gekregen, dus in principe zou je gewoon goed en ontspannen moeten kunnen autorijden. Maar door verschillende oorzaken kan je het vertrouwen in het autorijden zijn kwijt geraakt, waardoor je het eng vindt om auto te rijden. De meest voor de hand liggende, maar ook gelijk de moeilijkste manier om van je rijangst af te komen is door weer gewoon te gaan autorijden. Hierdoor krijg je het vertrouwen in jezelf als bestuurder terug en krijg je weer het gevoel van op de weg te rijden.

Neem rijlessen

Veel mensen met rijangst willen er liever niet aan, maar het kan echt een tip zijn om nog een paar rijlessen te nemen. Zeker als je een tijd niet hebt gereden, dan is het een veilig idee om met een instructeur in de auto te zitten. Een instructeur kan tevens tips geven waar je op moet letten, maar ook wat je sterke punten zijn. Er zijn zelfs rijscholen die zich gespecialiseerd hebben in mensen met rijangst.

Rij in een vertrouwde auto

Mensen met rijangst vinden het al moeilijk genoeg om auto te rijden. Door in een vertrouwde auto te rijden, kan je het jezelf al makkelijker maken.

Rij samen met iemand

Uiteindelijk is het doel om weer met plezier alleen te autorijden, maar in het begin kan het fijn zijn om samen met iemand auto te rijden. Op het moment dat je het echt niet meer ziet zitten, dan kan de ander het stuur overnemen. Ook is het fijn als iemand aanwijzingen geeft, mee oplet en bijvoorbeeld de weg wijst.

Oefenen

Wanneer je het autorijden echt eng vindt, dan is het een tip om eerst te gaan oefenen. Ga samen met iemand bijvoorbeeld over een leeg terrein of een rustige weg rijden. Op die manier krijg je weer het gevoel terug en ga je misschien het autorijden zelfs weer leuk vinden.

Stap over fouten heen

Blijf niet te lang in je fouten hangen. Zelfs de meest volleerde bestuurders maken nog wel eens fouten of hebben een botsing. Er kan altijd wat misgaan.

Conclusie

Het kan erg vervelend zijn om rijangst te hebben. Je bent een stuk minder mobiel als je geen of weinig auto rijdt. Rijangst ontstaat bij de meeste mensen door onzekerheid. Ze zijn niet ervaren genoeg of missen een bepaald overzicht. Ook door een ongeluk, een nare ervaring op de weg of ouderdom kan rijangst ontstaan. De belangrijkste manier om van je rijangst af te komen is door weer in de auto te stappen. Het is vaak aan te raden om eerst een paar rijlessen te nemen. Op die manier kan je er vanuit gaan dat het veilig is en kan de instructeur ingrijpen als het nodig is. Maar ook daarna is het belangrijk om te blijven autorijden. Ga bijvoorbeeld samen met iemand een stuk autorijden en word niet onzeker als er een keer wat misgaat. Uiteindelijk is het doel om je rijangst te overwinnen en weer met plezier alleen in je auto te rijden!
© 2015 - 2024 Ladycurious, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rijangst, opeens doodsbang om in de auto te rijdenRijangst, opeens doodsbang om in de auto te rijdenZaken als vliegangst en hoogtevrees kennen de meeste mensen wel. Maar er is ook zoiets als rijangst. Daarbij zijn mensen…
Hoeveel rijlessen heb jij nodig?Hoeveel rijlessen heb jij nodig?Hoeveel rijlessen heb je ongeveer nodig om het autorijbewijs te halen? Wat is het gemiddeld aantal rijlessen dat iemand…
Het overwinnen van rijangstHet overwinnen van rijangstMenig persoon heeft het wel eens benauwd gehad tijdens het inhalen van een flinke vrachtwagen of het rijden door een lan…
Plotselinge rijangst signaal van stress en overspannenheidPlotselinge rijangst signaal van stress en overspannenheidNa jaren met zelfvertrouwen aan het drukste snelverkeer te hebben deelgenomen, kan het je opeens overkomen dat je regelm…

Keloïd (littekenweefsel) verwijderenKeloïd (littekenweefsel) verwijderenBij een verwonding ontstaat er soms littekenweefsel. Dit is vooral het geval wanneer het herstel snel gaat. Jonge mensen…
Oorzaak en oplossingen bij dichte orenOorzaak en oplossingen bij dichte orenDichte oren zijn erg vervelend! De buitenwereld lijkt heel ver weg, terwijl je jezelf maar al te goed kan horen. Ook kan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pixabay, Pexels
  • http://www.rijschoolovertoom.nl/rijangst/
Ladycurious (79 artikelen)
Gepubliceerd: 07-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.