Het Alice in wonderland syndroom (AIWS)

Het Alice in wonderland syndroom (AIWS) Het Alice in wonderland syndroom is vernoemd naar het boek Alice's Adventures in wonderland geschreven door Lewis Carroll. Het is er naar vernoemd omdat mensen die last hebben van de aandoening zichzelf en de omgeving anders zien, groter, kleiner, verder weg of dichterbij dan dat het daadwerkelijk is. De aandoening komt vooral bij kinderen voor en is ongevaarlijk. Het kan veroorzaakt worden door een besmetting met het Epstein-barr-virus, een hersentumor, epilepsie maar de meest voorkomende oorzaak is migraine. Er is geen behandeling mogelijk en de aandoening gaat meestal vanzelf weer over.
Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Alice in wonderland

Het boek Alice's Adventures in wonderland is een kinderboek geschreven door Charles Lutwidge Dodgson onder het pseudoniem Lewis Carroll in 1865. Het boek vertelt het verhaal van een meisje genaamd Alice die in een fantasiewereld terecht komt nadat ze door een konijnenhol is gevallen. De wereld wordt bewoond door bijzondere karakters. In het begin van het boek groeit en krimpt Alice door het eten en drinken om zo door het konijnenhol te kunnen. Veel mensen denken dat de auteur van het boek ook last heeft gehad van het Alice in wonderland syndroom en dat daarom verschillende elementen van het syndroom in het verhaal zijn verwerkt. Het boek heeft een vervolg genaamd Through the Looking-Glass (And What Alice Found There).

Het Alice in wonderland syndroom

Het Alice in wonderland syndroom (AIWS) is vernoemd naar het gelijknamige boek geschreven door Charles Lutwidge Dodgson, maar het is ook bekend als Todd's syndroom, vernoemd naar de ontdekker van het syndroom. Patiënten met het Alice in wonderland syndroom hebben het gevoel dat hun lichaam of omgeving verandert terwijl dit niet zo is. Het komt vaak voor bij mensen met slaapproblemen.

Symptomen

Over het algemeen starten symptomen bij kinderen tussen de 5 en 10 jaar oud en verdwijnen ze weer wanneer ze ouder worden. Meestal hebben mensen alleen aanvallen gedurende de avond. Dit kan er mee te maken hebben dat in de avond de waarneming van prikkels anders is dan overdag omdat het donkerder en stiller is, maar dit kan ook komen omdat de hersenen zich gaan klaarmaken om te gaan slapen. Een aanval kan enkele minuten duren maar soms ook enkele dagen, over het algemeen is het geen chronische aandoening.

Verstoord lichaamsbeeld

Het meest voorkomende symptoom en vaak ook het meest beangstigend is dat het eigen lichaamsbeeld tijdens een aanval sterk verandert. Lichaamsdelen worden verkeerd waargenomen, het hoofd en de handen lijken onevenredig groot of klein. Over het algemeen worden lichaamsdelen groter waargenomen dan dat ze daadwerkelijk zijn.

Verstoord beeld van objecten en afstanden

Niet alleen het eigen lichaam ziet er anders uit, ook objecten en afstanden worden verkeerd ingeschat. Voorwerpen krijgen een andere vorm en het perspectief kan anders worden. Voorwerpen kunnen bijvoorbeeld kleiner worden of afstanden bijvoorbeeld tussen de persoon en de uitgang een stuk langer of objecten kunnen dichterbij lijken te zijn. De meest voorkomende symptomen zijn micropsia, waarbij objecten en lichaamsdelen kleiner lijken en teleopsia, waarbij objecten verder weg lijken te zijn.

Verlies van tijdsbesef

Wanneer iemand een aanval heeft kan het zijn dat diegene het gevoel van tijd verliest, het kan lijken dat de tijd langzaam voorbij gaat maar ook dat de tijd juist voorbij vliegt.

Migraine

Het Alice in wonderland symptoom gaat vrijwel altijd gepaard met migraine, of wordt gevolgd door migraine.

Hallucinaties

Sommige mensen kunnen ook hallucinaties naast de andere symptomen krijgen.

Ander gevoel

Wanneer iemand iets aanraakt kan dit ook anders voelen dan normaal, zo is er een geval beschreven waarbij de grond 'sponzig' aanvoelde wanneer er op werd gelopen.

Angst

Al deze symptomen samen kunnen lijden tot gevoelens van angst en paniek. Ondanks dat aanvallen niet schadelijk en gevaarlijk zijn en ze over het algemeen snel verdwijnen.

Mogelijke oorzaken

Hoewel het AIWS voornamelijk voorkomt in kinderen, komt het ook bij volwassenen voor. Hoe het Alice in wonderland syndroom precies wordt veroorzaakt is niet bekend. Wat wel bekend is, is dat er verschillende aandoeningen zijn die het syndroom kunnen veroorzaken. Het kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door migraine, epilepsie, hersentumoren of psychoactieve drugs. Ook het Epstein-barr-virus infectie kan het syndroom veroorzaken. Het syndroom komt vaak voor bij mensen die last hebben van slaapprobleen. Het lijkt er op dat ook hoestsiroop de kans op het Alice in wonderland syndroom kan vergroten. Er is een kans dat het AIWS genetisch bepaald is, het lijkt vaker voor te komen wanneer een familielid ook last heeft van de aandoening. Dit is alleen moeilijk te bewijzen omdat volwassenen het vaak moeilijk vinden om toe te geven dat ze deze aandoening hebben.

Behandeling

Er is geen bewezen effectieve behandeling voor AIWS, dit komt voornamelijk omdat de oorzaak niet bekend is en omdat de ziekte relatief ongevaarlijk is en vaak uit zichzelf verdwijnt. Er is geen medicatie of operatie die kan helpen om de ziekte te genezen. De behandelingen bestaan dan ook voornamelijk uit symptoombestrijding en de aanvallen minder zwaar te laten zijn. Het bestaat dan ook voornamelijk uit het voorkomen van nieuwe migraine aanvallen en speciale diëten voor migraine. Maar meestal leven mensen met de aandoening totdat het verdwijnt in de late tienerjaren.

Wanneer je deze symptomen bij jezelf of familieleden herkent kan het verstandig zijn om naar de dokter te gaan omdat de aanvallen minder heftig kunnen worden door migraine te behandelen.
© 2015 - 2024 Sanj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alice in WonderlandAlice in Wonderland is een bekende Disneyfilm. Het verhaal is echter niet door Disney bedacht, maar is van een (kinder)b…
Disney Treasures: Disney RaritiesDisney Treasures: Disney RaritiesDe naam Disney Rarities zegt niet veel, maar waarschijnlijk kent u wel een paar van deze filmpjes. Zoals bijvoorbeeld he…
Actrice Elisabeth HarnoisActrice Elisabeth HarnoisDe Amerikaanse actrice Elisabeth Harnois werd in Nederland vooral bekend door haar rol als Morgan Brody in de populaire…
Opmerkelijke psychische aandoeningenOpmerkelijke psychische aandoeningenEen psychische aandoening (of psychische stoornis) is een aandoening die wordt gekenmerkt door afwijkend gedrag en afwij…

Chronische hyperventilatie: HypochondrieChronische hyperventilatie: HypochondrieHypochondrie, ook wel ziektevrees genoemd, kan een vervelende invloed hebben op je dagelijkse leven. Maar hoe komt het n…
Reumatoïde artritis: het belang van beweging en voedingReumatoïde artritis: het belang van beweging en voedingBewegen bij reuma is zeer belangrijk en tevens hoognodig, omdat de gewrichten stijf en pijnlijk zijn. Dit is dan zeker n…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Andertoons, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://aiws.info/
  • http://www.livescience.com/51444-alice-in-wonderland-syndrome-acid-flashback.html
  • Weissenstein, Anne, Elisabeth Luchter, and M. Stefan Bittmann. "Alice in Wonderland syndrome: A rare neurological manifestation with microscopy in a 6-year-old child." Journal of pediatric neurosciences 9 (2014): 303.
  • https://www.excedrin.com/stories/what-is-alice-in-wonderland-syndrome/
  • http://www.theatlantic.com/health/archive/2015/03/objects-in-brain-may-be-bigger-than-they-appear/387064/
  • http://www.mnn.com/health/fitness-well-being/stories/what-alice-wonderland-syndrome
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Sanj (108 artikelen)
Laatste update: 30-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.