Witte vloed, jeuk en schimmelinfecties van de vagina

Witte vloed, jeuk en schimmelinfecties van de vagina Witte vloed is afscheiding die uit de vagina komt. Het bestaat uit doorzichtig waterig vocht en slijm, dat door de wand van de vagina en de baarmoederhals wordt afgegeven. Witte vloed is in principe niets om je zorgen over te maken, want het reinigt de vagina. Maar witte vloed kan ook duiden op een schimmelinfectie van de vagina. Een schimmelinfectie van de vagina is vaak hardnekkig, maar vooral vervelend.

Witte vloed - iedere vrouw heeft het

Bijna iedere vrouw heeft last van witte vloed, maar bij velen is het alleen maar wat ongemakkelijk dat er soms wat in het ondergoed stroomt. Soms gaat de witte vloed echter ook gepaard met jeuk of pijnklachten en ontstoken schaamlippen of een ontsteking van de ingang van de vagina. Bij sommige vrouwen is de witte vloed eigenlijk een chronische aandoening. Zodra hun weerstand wat minder is, zij bijvoorbeeld veel seks hebben of de verkeerde kleding dragen, hebben ze veel last van de afscheiding en vooral van de daarbij behorende jeuk- of pijnklachten. Iedere vrouw kan overigens zelf veel doen om de aandoening te beperken.

Lage weerstand of ziek - meer witte vloed of een infectie

Met witte vloed wordt de vagina eigenlijk gereinigd van zaken die er niet zouden moeten zijn. Dat is een goede zaak. Maar als er heel veel witte vloed is, is dat vaak een teken dat er iets aan de hand is. Dat kan een algehele situatie zijn, omdat iemands weerstand laag is of zij ziek is geweest. Het kan ook heel plaatselijk zijn. In het eerste geval is het natuurlijk zaak om de weerstand weer op te krikken. Dit kan door goed en gezond te eten, door eventueel vitaminepreparaten te slikken en door voldoende rust te nemen. Ook stress kan de weerstand verminderen. Wat rust nemen, meditatie of yoga doen, kunnen de klachten doen afnemen.

Schimmelinfectie - de balans is verstoord

Veel vaker is de witte vloed echter een kwaal die vrij plaatselijk te noemen is. In de vagina zelf is iets mis en dat veroorzaakt dat het geslachtsorgaan er alles aan doet om dat af te voeren. In veel gevallen is een schimmelinfectie de oorzaak. Die kan heel plaatselijk zijn, want schimmels voelen zich nu eenmaal erg lekker in de warmte en de vochtigheid van de vagina. Een kleine verstoring van de normale balans kan er dan al voor zorgen dat de schimmel zich vermenigvuldigt en tot een explosie komt. Het gevolg is witte vloed die rijkelijk stroomt. Maar ook heel vaak jeuk van zowel het inwendige als het uitwendige deel van de vagina. Daarbij kan het hele gebied helemaal rood en gezwollen zijn en soms zelfs pijnsteken geven. De afscheiding kan variëren in kleur van redelijk wit tot geel en zelfs bruin zijn. Ook kan het niet slijmerig maar zelfs korrelig zijn. Ook de geur kan heel divers zijn, van zuur tot vissig. Een schimmelinfectie is soms ook te zien aan de zijkant van de schaamlippen. Daar zit dan een soort wittige aanslag. Ook die ruikt meestal niet erg prettig.

Onderzoek door een arts

Om een schimmelinfectie weg te krijgen is vaak een bezoek aan de arts nodig. Die zal dan een inwendig onderzoek doen met een speculum (eendebek) om te kijken wat er aan de hand is. Soms is direct wel duidelijk dat het om een schimmelinfectie gaat, in andere gevallen zal er een uitstrijkje worden gemaakt om dit duidelijk te krijgen. Afscheiding kan namelijk ook ontstaan door bijvoorbeeld een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Een arts moet wel uitsluiten dat het daar om gaat als het niet duidelijk is.

Medicijnen die in de vagina moeten worden ingebracht

Is duidelijk dat het om een schimmelinfectie gaat (candida) dan zijn er meerdere schimmelgenezende medicijnen op de markt die meestal vaginaal ingebracht moeten worden. De vrouw ligt daarbij met haar knieën omhoog en brengt met een soort applicator de pil of de zalf zo diep mogelijk in. Deze smelt als het ware in het gedeelte tussen vagina en baarmoeder en zorgt er zo voor dat de schimmel verdwijnt. Overigens kan het middel (dat voor het slapengaan moet worden ingebracht) de volgende dag zorgen voor nog meer klachten. Bovendien smelt de pil of de zalf vaak niet helemaal en komen er allerlei korreltjes met de afscheiding mee, soms ook met wat bloed. Vaak is met zo’n behandeling de schimmel snel verdwenen. In hele ernstige vormen moet de behandeling herhaald worden, of krijgt de vrouw direct 2 of 3 behandelingen mee naar huis. Overigens zijn er ook medicijnen die oraal ingenomen kunnen worden. Zij vernietigen de schimmels overal in het lichaam en dus niet plaatselijk, maar niet iedereen heeft evenveel baat bij die behandelmethode.

Chronische witte vloed

Voor veel vrouwen is witte vloed echter een steeds wederkerend euvel dat hen behoorlijk kan hinderen. De jeuk, de pijn, het ongemak van steeds voor verschoning te moeten zorgen en soms ook de schaamte maken het tot een onplezierige kwaal. Om er voor te zorgen dat de aandoening de minste kans krijgt zijn er een aantal gedragsregels:
 1. Neem een goede probiotica om er voor te zorgen dat de candida geen kans krijgt. Deze zorgt er tevens voor dat de darmflora zo optimaal mogelijk is en dat is nodig om schimmel te bestrijden. Een dure, maar goede probiotica is die van Threelac. Deze is echt bedoeld om candida te bestrijden.
 2. Neem zo weinig mogelijk suiker. Suiker doet schimmels groeien en verstoort de balans in de darmen terwijl er gezonde darmen nodig zijn voor een goede vaginacultuur
 3. Draag nooit strakke broeken. Deze zorgen voor broei in de schaamstreek en dat zorgt er direct voor dat de schimmel woekert als nooit te voren. Draag liever een rok of een jurk met een maillot of in de zomer gewoon blote benen
 4. Draag geen synthetisch ondergoed. Ook dit is een voedingsbodem voor schimmels en dus voor witte vloed. Draag alleen katoen.
 5. Draag geen inlegkruisjes. Ze zijn er weliswaar voor gemaakt om net te doen alsof vrouwen geen witte vloed hebben, maar ze verstoren de zuurgraad in de vagina enorm. Beter een keer vaker schoon ondergoed aantrekken dat inlegkruisjes die de zaak verstikken indoen.
 6. Was de vagina nooit met zeep. Dit verstoort de zuurbalans namelijk verschrikkelijk en maakt weer dat de vagina een voedingsbodem wordt voor zaken die er niet horen. Neem in plaats daarvan bijvoorbeeld een verzorgingsproduct met een neutral PH waarde van bijvoorbeeld Lactacyd. (Anno 2012 adviseren veel artsen overigens om ook verzorgingsmiddelen als Lactacyd te laten staan. Zij zouden er voor zorgen dat de vagina haar werk niet meer goed doet. Alleen nog maar wassen met water is het devies)
 7. Was ook het lichaam verder niet te veel met zeep. Elke keer als iemand onder de douche staat en zijn lichaam wast, komt de zeep ook op die intieme plaatsen. Bovendien verstoort zeep de algehele PH waarde van het lichaam en daar hoort de vagina ook bij.
 8. Zorg na de toiletgang voor een goede hygiëne. Als de vagina in aanraking komt met ontlasting komen er zaken in de vagina die meteen voor een ontsteking kunnen zorgen. Was dus als het een beetje kan na de toiletgang direct met een nat washandje of met nat toiletpapier, maar haal van voor naar achteren af.
 9. Slaap ’s nachts zonder ondergoed. Op die manier kan de vagina ademen en zich herstellen. Voor een goede balans is dit van groot belang.
 10. Pas op met eten en drinken. Natuurlijk is een wijntje of een ander drankje erg lekker, maar drank is gemaakt door gisting en dat betekent dat schimmels er welig op tieren. En dat geldt ook voor het lichaam. Ook paddestoelen zijn schimmels. Haal die dus ook uit het dieet. Probeer zo natuurlijk mogelijk te eten, zonder al te veel toevoegingen.
 11. Pas op met al te ruwe seks. Dit kan wondjes veroorzaken en ook dat is weer een goede bodem voor schimmels.
 12. Sommige vrouwen hebben overigens elke keer dat ze seks hebben last van afscheiding en witte vloed of een infectie. Dit is niet zo vreemd, want er gebeurt natuurlijk nogal wat in de vagina tijdens een vrijpartij. Ook is sperma basisch van samenstelling, terwijl de vagina van zichzelf zoveel mogelijk zuur is om indringers buiten te sluiten. Na de vrijpartij een vaginaaldouche nemen met daarin een speciaal middel (van bijvoorbeeld Lactacyd) kan de problemen doen afnemen. Sommige vrouwen hebben ook last van het rubber van condooms. Ook dan kan een vaginaaldouche helpen. Wie overigens al gaat vrijen terwijl ze al last heeft van een infectie kan er op rekenen dat deze daarna nog veel erger wordt. Bovendien wordt de partner op die manier (als er tenminste geen condoom wordt gebruikt) ook besmet en vindt er over en weer steeds besmetting plaats. Beide moeten dan eigenlijk behandeld worden.

Chronische vaginale candida: een langdurige kuur met antischimmelpillen

Sommige vrouwen hebben een soort chronische vaginale candidabesmetting. Veel huisartsen blijven dan gewoon elke maand of elke week een vaginaalpil geven. Veel beter is het dan echter om een orale kuur te geven die er voor zorgt dat de schimmel uit het lichaam verdwijnt. Zo'n kuur kan maanden duren, maar helpt wel. Daarbij moet wel aangetekend worden dat de middelen waarin bijvoorbeeld het werkzame middel terbinafine zit kan leiden tot leverfalen. Om die reden moeten mensen eens in de 6 tot 3 maanden (meestal is dat eens in de 3 maanden, maar mijn huisarts schreef voor dat ik al na 6 weken moest bloedprikken) hun bloed laten prikken om te kijken hoe het met die leverwaarden gesteld is. Ook bij mensen met nierproblemen kan het zorgen voor problemen. Net als veel andere medicijnen kunnen deze antischimmel middelen de nodige bijwerkingen veroorzaken. Die staan uiteraard vermeld in de bijsluiter.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezondheid: Last van witte vloed?Gezondheid: Last van witte vloed?Voor sommige is het een taboe en andere praten er normaal over, maar last hebben van witte vloed kan vervelend zijn en a…
Witte vloed bij zwanger, overgang en voorkomenWitte vloed bij zwanger, overgang en voorkomenWitte vloed is een natuurlijke afscheiding van de vagina. In de volksmond wordt witte vloed wel eens aangeduid als een s…
Witte vloed: oorzaken, verschijnselen en behandelingWitte vloed: oorzaken, verschijnselen en behandelingDe vagina bevat veel soorten schimmels en bacteriën, die zorgen voor een afscheiding, witte vloed genaamd. Deze afscheid…
Vaginale schimmelinfectieVaginale schimmelinfectieEen vaginale schimmelinfectie wordt ook wel een candida infectie genoemd. Er leven schimmels en bacteriën in de vagina,…

Zon- of LichtallergieZon- of LichtallergieLichtallergie of de officiële benaming polymorfe lichteruptie (PMLE) is een overgevoeligheid van lichtstralen. Variërend…
Maagkanker: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseMaagkanker: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseMaagkanker symptomen zijn er vaak in het begin niet. Maagkanker of maagcarcinoom is na longkanker, wereldwijd de meest v…
Reacties

Kato, 31-08-2015
Ik ben 16jaar en heb al enkele jaren last van jeukende, irriteerde, en ook ruikende vagina. Het doet af en toe zeer en het jeukt heel erg. Ik durf niet naar de dokter te gaan en het ook niet te zeggen tegen mijn ouders. Wat moet ik doen? Reactie infoteur, 25-07-2016
Naar de dokter gaan is toch wel het beste met jeuk aan de vagina. Durf je dat echt niet probeer dan bij een apotheek (Trekpleister of Kruidvat hebben het zo in het schap liggen) Canesten Gyno te kopen. Je hebt creme en je hebt pillen die je in de vagina moet brengen. Misschien is de creme wel het beste voor je. Dat 5 dagen achter elkaar inbrengen voor het slapen gaan. Gaan de klachten dan over, dan weet je dat het een vaginale schimmelinfectie was. Gaat het niet over dan zul je toch echt naar de dokter moeten.

Lola, 03-01-2015
Hoi, ik heb sinds de tweede kerstdag laat van inwendige steken. Ook heb ik last van witte afscheiding. Dit is inwendig en kan je uitpersen maar dit zit ook aan de zijkant van de vagina. De vagina mond is na mijn idee ontstoken want zodra je voelt voel je allemaal steeltjes. De seks word er niet beter van want dat is zeer pijnlijk. Ook heeft mijn vriend 1dag-2dagen last gehad van een rode beetje opgezwollen eikel met hele kleine bultjes. Dat is nu zelf weggegaan en is opgelost. Ik heb verder niemand geïnformeerd. De dokter weet er misschien meer van? Of valt het mee? Snachts word ik er wakker van door de vervelende steken die zeer pijnlijk zijn. Reactie infoteur, 04-01-2015
Het enige advies is om hiermee naar de dokter te gaan. Steken horen niet bij witte vloed dus dit kan heel goed iets anders zijn. En wat steeltjes zijn weet ik niet, maar het klinkt niet helemaal goed. Dus zo snel mogelijk een afspraak bij de dokter maken, zodat die kan kijken wat er aan de hand is.

A., 27-08-2014
Hallo,
Ik ben nog niet ongesteld geweest (11 jaar). Maar ik heb al ongeveer een halfjaar last van witte afscheiding, maar, ik heb sinds een week Bruine/donker rode afscheiding, ook heb ik last van buikpijn, wat kan ik doen?
Of word ik binnenkort ongesteld?

Groetjes. ❤ Reactie infoteur, 05-10-2014
Het zou heel goed kunnen dat dit de voorbode is van je ongesteldheid. Zeker omdat je ook praat over buikpijn. Mocht het zo blijven, dan zou ik eens een dokter raadplegen.

San, 27-07-2014
Hallo,
Ik ben nog nooit ongesteld geweest en ik ben 15 jaar, maar afscheiding heb ik al wel.
Ik heb soms jeuk in de vagina en rondom de vagina en ik heb ook redelijk veel afscheiding.
Ik weet niet of ik nu wel of niet iets heb maar ik heb het ongeveer een half jaar.
Naar de dokter durf ik al helemaal niet en heb het mijn moeder ook nog niet verteld want dat durf ik gewoon niet :(
Ik hoop dat iemand mij kan helpen?!
Groetjes Sandra Reactie infoteur, 28-07-2014
Het kan heel goed dat je last hebt van een schimmelinfectie, ook als je nog niet ongesteld bent geweest. Ik zou toch je moeder op de hoogte brengen en misschien wil zij dan met je mee naar de dokter. Het is bovendien niets om je voor te schamen: bijna elke vrouw heeft wel eens een schimmelinfectie.

Minka, 27-05-2014
Hallo,
Al enige tijd zit ik ziek thuis, door hormonale disbalans.
Hierdoor heb ik last van candida in de mond (tenminste dit wordt verdacht) na het gebruik van nystatine werd het wel minder, maar na de kuur was de aanslag weer helemaal terug. Ook heb ik last van een branderig gevoel en overdreven veel brokkelige, witte afscheiding van de vagina. Staat dit met elkaar in verbinding? Moet ik naar de huisarts hiervoor? Of afwachten tot de hormonen weer in een normale balans zijn en dan dit probleem aanpakken? Reactie infoteur, 09-07-2014
Als er een disbalans is in je lijf is de kans groot dat je ook een vaginale schimmelinfectie hebt. Ik zou hem behandelen want hij gaat vaak niet vanzelf over en dat geeft dan alleen maar klachten.

Lini, 15-01-2014
Ik ben naar de dokter geweest omdat ik opgezwollen schaamlippen, veel witte dikke afscheiding en een branderig gevoel in de vagina had. Toen heb ik 3 flucanazol tabletten gekregen. Daarna ging het iets beter, maar het kwam weer terug. Toen heb ik canasten creme bij de drogist gehaald, waardoor het ook beter ging maar nog steeds niet over is! Het duurt nu echt al 7 weken. Een soa is het ook niet, ik ben getest. Ook een uitstrijkje, daar kwam ook niks uit. Wat kan dit zijn? Reactie infoteur, 04-04-2014
Schimmelinfecties kunnen heel hardnekkig zijn. Soms is het wel nodig om een jaar lang fluconazal te slikken. Dan moet de leverfunctie wel zo nu en dan gecontroleerd worden.

14 Jaar, 19-11-2013
Hoi,

Ik heb sinds een korte tijd geleden last van afscheiding elke dag het jeukt ook vreselijk en stinken doet het heel erg! Ik vind het echt irritant. Ik ben 14 heb nog nooit seks ofzo gehad als ik bij me schaamlippen kijk zie ik soort van rode bultjes / puistjes. Eerst zaten er maar 2 maar opeens is het ook op de andere schaamlip. Reactie infoteur, 04-12-2013
Het enige wat ik je kan aanraden is dat je naar de dokter gaat. Rode bultjes zijn niet typisch voor een schimmelinfectie dus laat je gewoon onderzoeken.

Eagle, 06-11-2013
Hallo,
Ik zit met een probleem. Ik wel eens eerder een schimmel of een bacterie gehad. Kan gebeuren. Ruim een jaar/ twee jaar geleden kreeg ik er weer last van. Toen heb ik weer testjes gedaan en het was een bacterie. Oke, weer een kuur gehad en ging niet weg. Toen heb ik een langere kuur gehad en ging het niet weg. Al zou ik geen bacterie meer hebben.
Toen na maanden er mee om te zijn gegaan en het aangekeken te hebben heb ik besloten dat ik naar een gynaecoloog wilde. Die heeft allemaal uitstrijkjes gedaan voor baarmoederhalskanker, bacterie's en schimmels. Helemaal niks. Dus ik leef zo weer een aantal maanden met:
-veel afscheiding, die ik er bijna paar x op een dag kan uitpersen.
-wit
-Heel erg stinken. Echt heel erg. Dat als ik ga douchen mijn ondergoed uittrek ik mijzelf gewoon goed ruik. Ook door mijn broek heen.

Ik word hier zo verdrietig van. Mijn vriend en ik hebben alleen maar oppervlakkig seks omdat ik niet wil dat hij met zijn hoofd naar beneden gaat. Zelfs mijn vriend heeft zich laten testen voor mij, dat we zeker weten dat ik het misschien niet elke x van hem krijg.
Ben er heel erg onzeker door geworden. Kan me niet meer laten gaan bij mijn vriend. Niemand kan mij vertellen wat ik hier aan moet doen en ik wil er nu een keer vanaf zijn.!

Please laat er toch een x iemand zijn die mij kan zeggen wat ik moet doen! Reactie infoteur, 06-11-2013
Soms kan een bezoek aan een dermatoloog wel helpen. Die doet ook onderzoekjes en werkt soms samen met een gynaecoloog. Mogelijk dat dit een oplossing is, want het is toch raar dat ze niets kunnen vinden

Een Meisje (11 Jaar )., 04-11-2013
Ik ben een meisje die 11 is en ik las alleen van witte vloed, het stink verschrikkelijk en het blijft plakken in mijn ondergoed. ik schaam me. hoe krijg ik dit weg? help pleas! Reactie infoteur, 05-11-2013
Naar de dokter gaan. Die kan uitmaken wat het precies is. En die kan heel snel goede medicijnen voorschrijven. Ik snap dat dit vaak niet leuk is, maar het is de enige manier.

Black Beauty, 09-10-2013
Ik heb vaak last van witte vloed en hevige jeuk. Ik weet niet wat het allemaal is ik schaam me zelf om naar de dokter te gaan. Kan dit alles je zwangerschap verstoren want las iets ergens dat je niet zwanger kan raken met veel witte vloed is dat zo? Reactie infoteur, 11-10-2013
Ga nu maar gewoon naar de dokter. Er zijn zoveel vrouwen die dit hebben, dat die daar echt niet van opkijkt. Als een vrouw een schimmelinfectie heeft, kan het kind dat ook oplopen. Dus er snel iets aan doen is niet onverstandig als je zwanger bent.

Iemand, 06-08-2013
Hallo, ik ben al ongeveer een jaar ongesteld en ik heb een paar maanden geleden witte slijm-achtige afschijding gekregen en ik heb er last van, want het is vies en het stinkt best wel. Ik heb nooit seks gehad (uds het is geen soa), wat zouden andere oorzaken kunnen zijn? En ik wil niks vaginaals inbrengen of insmeren. Maar ik ben bang dat als ik het oraal in neem dat ik niervallen krijg, hoe groot is de kans dat je niervallen krijgt? En moet je echt naar de dokter, want ik weet bijna zeker dat het een schimmel is Reactie infoteur, 30-10-2013
Een bezoek aan de dokter kan alleen uitsluitsel geven. Anders zou je toch een vaginaal pil moeten inbrengen die je zo bij het Kruidvat of een andere drogist kunt kopen.

Iemand, 26-07-2013
Heyy, okay ik schaam me echt dood nu. maar k heb echt advies nodig. Ik heb geen jeuk, geen pijn, het enige dat ik heb is super veel afscheiding… witte vloed dus. Ik ben ongesteld vanaf mn 12e en ik ben nu 15. Maar zelfs voor mijn 12e had ik al last van witte vloed. Als ik ongesteld ben, ben ik het zo erg dat ik soms niet eens naar school kan. alles loopt eruit en dat 7 tot 8 dagen lang! en als ik dan eindelijk van ongesteld zijn af ben, komt de witte vloed. Er is sinds een paar maanden nauwlijks een dag dat ik niet hoef te verschonen. elke avond ontdek ik een wit, geel slijm in mn onderbroek en soms voel ik de afscheiding gewoon uit me lopen. maar ik heb dus geen jeuk of pijn, . wat is er dan mis met mij? ik heb sinds kort vriendje, maar durf helemaal niet meer dicht bij hem te komen omdat het best stinkt soms en ik niet wil dat hij het weet of merkt want ik schaam me. Gister heb ik pil gehaald voor de hevige menstruatie in de hoop dat t minder word. De pil ga k in loop van deze week mee beginnen. Maar wat help dan tegen die witte vloed? Reactie infoteur, 28-07-2013
Je moet met deze klachten toch echt naar de dokter, want alleen die kan zien wat er aan de hand is. Bovendien vind ik het vreemd dat ze je niet onderzocht hebben toen je de pil ging halen. Dat hoort er namelijk vaak wel bij. De pil kan je witte vloed klachten namelijk ook nog verergeren. Ga gewoon naar de dokter, die zijn daarvoor.

Suus, 14-07-2013
Hoi, ik heb zeg maar een soort chronische candida-schimmelinfectie. Elke maand komt de infectie weer terug. Ik voelde er afgelopen donderdag weer één aankomen. (het is nu zondag) Vrijdagochtend direct fluconazol 150 mg genomen. Het leek even goed te gaan, maar nu zet ie toch door. Mag ik nu een tweede pil nemen? Zou dat helpen of de boel alleen verergeren? Ik ben bang dat als ik nu niets doe de infectie helemaal doorzet.
Ik heb alles al geprobeerd. preventief elke maand 1 capsule, een paar keer zo'n kuur van twee weken met zalf inbrengen. Rokjes dragen, slapen zonder ondergoed. Zo min mogelijk gist eten. Het heeft een ontzettende weerslag op mij en mn partner. Wie weet iets? Reactie infoteur, 14-07-2013
Er is ook een kuur fluconazol waarbij je iedere dag een tablet neemt gedurende een aantal maanden. Dit is echter wel een heftige kuur waarbij je ook je leverwaarden moet laten checken. Maar misschien is dat de oplossing voor jou, aangezien je alles al hebt geprobeerd.

Miasdica, 16-05-2013
Hallo,

Ik heb sinds een week denk ik heel veel dik wittig slijm. Eerst zat het in mijn onderbroek, nu niet echt meer. Maar nu zit het veel dieper. Als je je vagina ingaat hoor je het ook helemaal klok klok. Ik ben nog niet ongesteld en ik kan er wel 7 cm lange draden van trekken. Ik heb sinds mijn 11,5 e witte vloed.
Word ik ongesteld?
Miasdica Reactie infoteur, 26-05-2013
Of je ongesteld wordt weet ik niet, maar ik zou wel even kijken wat er mis is met je vagina, want zoveel witte vloed hoort een vrouw niet te hebben. Waarschijnlijk heb je een schimmelinfectie.

Klaasje, 28-03-2013
Kun je ook witte vloed hebben als je nog lang niet ongesteld bent? Ik geloof namelijk dat ik het heb, alle symptomen kloppen, maar ik ben pas 13 en ik heb nog nauwelijks cup A, dus lijkt het me niet logisch dat ik al ongesteld word en zo. Bovendien heb ik het al veel langer. Ik durf het echt niet aan mijn ouders te vertellen, en al helemaal niet aan de dokter. Reactie infoteur, 28-03-2013
Ja hoor dat kan heel goed. Zelfs baby''s hebben het al. Ik had het zelf nog jonger dan jij en het bleek wel degelijk een schimmelinfectie te zijn die behandeld moest worden. De een is namelijk vatbaarder dan de ander voor dit soort aandoeningen. En het heeft dan inderdaad niets met ongesteldheid te maken. Ik zou toch echt even bij de dokter langsgaan, want je kunt hier zelf echt helemaal niets aan doen, maar het is wel heel lastig. En durf je echt niet probeer dan bij de apotheek of het Kruidvat canesten zalf of vaginaalpillen te kopen als je het daar geld voor hebt. Is het na gebruik dan over dan weet je dat het wel degelijk een schimmelinfectie is geweest (met witte vloed als zichtbaar effect). Sterkte.

Danique, 02-12-2012
Ik ben een meisje van 16 en ik heb al een jaar hier last van. Ik durf niet verder te gaan met mn vriend die ik al 9 maand heb. Ik draag elke dag inleg kruisjes zodat ik niet doorlek, het jeukt niet gelukkig dat zal dr nog eens bij moeten komen. Ik ben van plan binnenkort aan de pil te gaan in de hoop dat ook dit weggaat. Ik wil graag naar de dokter maar durf het niet en durf het ook niet aan mn ouders te vertellen want het ruikt nogal ongemakkelijk. Iemand tips? Reactie infoteur, 04-12-2012
Van de pil wordt witte vloed vaak alleen nog maar erger dus dit zal het niet oplossen ben ik bang. De enige oplossing is toch echt om naar de dokter te gaan die dan kan kijken wat er precies aan de hand is. Vaak is met een eenvoudig middeltje de schimmelinfectie (als het dat is) snel bestreden. Overigens zijn tegenwoordig bij winkels als Kruitvat en Trekpleister ook Canesten zalf en vaginale tabletten te koop die er voor zorgen dat een schimmelinfectie verdwijnt. Maar dan moet dit wel het geval zijn, want het kan ook iets anders zijn.

Bartha Velema, 10-07-2012
Hallo
Ik loop al jaar met deze klachten. Ben er al een paar keer bij de dokter geweest. Krijg er wat voor wat maar even helpt. Een lekker gevoel geen wittevloed en geen jeuk, maar dat is maar tijdelijk. Het komt gewoon weer terug en draag altijd inlegkruisjes die ik wel 10 keer op 1 dag moet verschonen. Ik wou echt wel eens van die wittevloed af. Reactie infoteur, 13-07-2012
Eerste advies wat ik wil geven is om de inlegkruisjes weg te doen. Die bevorderen namelijk de witte vloed alleen maar. Is misschien smerig, maar beter ondergoed wisselen dat dit synthetische goed steeds in aanraking laten komen met uw vagina. Vraag uw arts verder om een kuur van maanden. Er zijn pillen die elke week geslikt moeten worden, maar ook die wekelijks ingenomen moeten worden zoals Fluconazol. Hiermee wordt de schimmel bestreden vanuit de darmen en daar moet hij eerst weg. Bij sommige van die middelen moet overigens wel de leverwaarde regelmatig gecheckt worden. Dit gebeurt door bloed te prikken.

Anoniem, 28-06-2012
Sinds een lange tijd komt er ook bij mij een soort witte gloed, Ook heb ik rondom mijn vagina super veel jeuk en ook binnen mijn vagina, zelf weet ik niet wat er aan de hand is, als ik het met een vochtigdoekje het schoonmaak, zie ik allemaal een soort witte spul, dat lijkt net schimmel, langs de dokter ga ik niet, dat wil ik niet en durf ik niet. :S Reactie infoteur, 28-06-2012
Dat lijkt heel veel op een schimmelinfectie want die lijkt natuurlijk niet op een gewone schimmel zoals je die kent van eten. En natuurlijk moet je daarmee naar de dokter, die kan dan vaststellen wat het is en er een medicijn voor geven. Dit gaat namelijk niet zomaar weer over.

Zkalibra, 18-09-2011
Ik heb eerder ook schimmelinfectie gehad en het is bestreden met gyno dac. nog wat. maar wat raar is is dat als ik aan de pil ga dat ik steeds een infectie krijg maar als ik geen pil gebruik dan krijg ik het niet. ik was weer 2 maanden aan de pil en nu heb ik het weer. ik begrijp niet waardoor het komt want ik was me zelf niet met zeep of lactacyd ik gebruik alleen water. daarnaast draag ik ook nog zo veel mogelijk katoenen ondergoed. mijn vriend is de enige waar ik sex mee heb hij heeft ook een soa test gedaan en het was schoon. dus soa zit er bij ons allebij niet. in het normaal als ik infectie heb is het alleen brokkelig wat geur en witte afscheiding. maar nu heb ikvoor het eerst ook echt bloed achtig bruine afscheiding waar kan dit door komen? ik ben meerdere malen bij de arts geweest en ze geven me alleen maar gyno dactarien inbreng capsules Reactie infoteur, 18-09-2011
Waarschijnlijk ligt het bij jou toch echt aan het gebruik van de pil. Die zorgt namelijk voor een andere hormoonhuishouding en blijkbaar ben jij daar heel erg gevoelig voor. Mocht je af willen van die schimmelinfectie dan zul me misschien moeten kijken naar een andere vorm van antionceptie.

Sandra, 17-08-2011
Ik heb een vraag ik durf er niet mee naar de dokter tegaan maar ik ben 24 jaar en heb erg last van witvloed maar jeukt niet en ruikt wel een beetje maar ik vind gewoon ongemakklijk heb er verdder geen last van maar ik heb ook fibromylga kan daar ook door komen? Reactie infoteur, 17-08-2011
Hoe lastig het misschien ook voor je is, je zult daar toch mee naar de dokter moeten om te kijken wat er aan de hand is. Het lijkt me sterk dat het door de fybromalgie komt, dat zit niet in de geslachtorganen namelijk.

Beautysaloon (infoteur), 16-08-2011 #22
Mijn advies is: Regel via uw huisarts Fluconazol is een goed bestrijdingsmiddel.
Het is een capsule welke gelijk het hele lichaam aanpakt. Reactie infoteur, 16-08-2011
Dat is een goede tip. Ik neem aan dat dit een oraal middel is dat de schimmel van binnen uit aan pakt?

Lisa, 17-06-2010
Hoe kom ik af van de witte gloed in men onderbroek, want ik heb het heel erg. en soms gaat het zelfs door men onderbroek heen. dat vind ik echt niet leuk, ik heb ook veel jeuk. maar wat moet ik nu doen om het te verminderen of zelfs te stoppen? Reactie infoteur, 27-06-2010
Je kunt het beste een dokter bezoeken die je dan medicijnen kan geven voor je aandoening. Met vaginaaltabletten ben je vaak zomaar van je klachten af. Wel zijn sommige vrouwen extra vatbaar voor witte vloed. In dat geval kun je het beste de zaken aanhouden die in mijn artikel staan genoemd zoals geen strak en synthetisch ondergoed dragen, geen strakke broeken dragen, 's nachts zonder ondergoed slapen en weinig suiker eten. Dit verergert de klachten namelijk.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 03-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.