Last van elektromagnetische velden?

Last van elektromagnetische velden? Elektriciteit is natuurlijk een geweldige uitvinding en de techniek dendert maar voort. Waar we alleen niet bij stil staan, of minimaal in het verleden niet bij stil gestaan hebben, is dat de mens last kan hebben van die straling. Er zijn nogal wat mensen die in meer of mindere mate last hebben van allerlei apparatuur. Ze moeten dit EHS en wat is het precies?

Wat is het?

Elektro Hyper Sensitiviteit ... kortweg, EHS. Wat zoveel wil zeggen dat je min of meer allergisch bent voor de elektromagnetische velden. We noemen het ook elektroallergie of elektrostress en uit zich op verschillende manieren. Tussen 1 en 3 procent van de mensen in Nederland heeft hier in meer of mindere mate last van. Opvallend is wel dat het niet evenredig verdeeld is tussen mannen en vrouwen, maar beduidend meer vrouwen er last van hebben. Jonge mensen hebben er verhoudingsgewijs ook minder last van.

Welke apparatuur

Maar niet alleen de manieren waarop het zich openbaart, ook welke apparatuur je last geeft. De grote zendmasten en hoogspanningsleidingen zijn wellicht wel bekend, maar minder bekend zijn:
 • mobiele telefoon
 • digitale televisie
 • draadloze vaste telefoons
 • elektrische apparatuur
 • spaarlampen
De lijst is divers en ook de mensen die van een of meerdere zaken last hebben.

Wat zijn de klachten?

De klachten zijn uiteenlopend en waar sommige mensen niet meer van het kussen komen of zelfs verhuizen als ze een zendmast of hoogspanningsleiding in de buurt hebben, geeft het bij andere mildere klachten. Een opsomming van zaken die kunnen duiden op EHS, zeker als ze in combinatie komen (wat meestal het geval is).
 • aanhoudende vermoeidheid
 • hoofdpijn wat tot migraine gaat
 • oogproblemen, zoals pijnlijke ogen, continu vochtige ogen of met name ook rood doorlopen ogen en oogleden die opzwellen
 • depressie, daar waar je normaal weinig last hebt van depressie en er geen negatieve ontwikkelingen zijn
 • verhoogde bloeddruk zonder lichamelijke of geestelijke reden
 • aanhoudende oorsuizingen
 • plotseling en aanhoudend eczeem
 • spierpijn die zonder reden aanhoudt
 • aanhoudend droge mond zonder lichamelijke reden

Vanwaar deze klachten?

Spreekt voor zich dat de mensen die er last van hebben, duidelijk zijn over de straling die deze apparatuur afgeeft en waar zij schijnbaar overgevoelig voor zijn. Toch zijn er ook genoeg sceptici (waaronder de stichting Skepsis) die het allemaal onzin vinden. De reden waarom is, aldus de sceptici, dat de straling die er vanaf komt volledig ongevaarlijk is. Het maakt niets kapot, er komt alleen warmte af.

Dit alles neemt niet weg dat er ook mensen zijn die zich pas jaren later realiseren dat ze destijds, toen ze bijvoorbeeld in de buurt van een zendmast woonde, vaak een of meerdere van de eerdere genoemde klachten, hadden. Daar toen geen link legde richting de straling, maar waar de klachten wel stopte toen ze ergens anders zijn gaan wonen. Dit is geen aanstellerig gedrag, maar is wel een feit. Dan nog weet je niet 100% zeker of het daaraan gelegen heeft. Maar wat geeft wel 100% zekerheid in het leven?

Onderzoek

Als je gaat zoeken vind je zomaar verschillende onderzoeken, met uiteenlopende resultaten. Echter, veel onderzoeken zijn niet zuiver en dat maakt dat zwaaien met onderzoeksresultaten weinig zin heeft.
Als je dan naar de mensen die er last van hebben gaat kijken, kan je geen verschil maken tussen de mensen die met oorsuizingen of oogproblemen in de buurt wonen van een zendmast versus degene die met dezelfde problemen, absoluut niet in de buurt woont van iets dergelijks.

Oplossing?

Eigenlijk simpel, als je er van overtuigd bent dat het te maken heeft met de straling, uit de buurt blijven van de mogelijke straling. Dat is met alle apparatuur die er om ons heel is, niet eenvoudig. Maar je eigen huis kan je wel zoveel mogelijk straling vrij maken. Er zijn professionals die je hierbij kunnen helpen.
De claim die gelegd wordt op bepaalde apparatuur die zou helpen, zoals metaalweefsel of koolstofverf is niet aangetoond afdoende.
En natuurlijk zijn er ook mensen waarvan men denkt dat het probleem slechts tussen de oren zit en dan wordt er bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie voorgesteld. Bepaal zelf!
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een elektromagnetisch veld of straling?Wat is een elektromagnetisch veld of straling?Een elektromagnetisch veld is de voortplanting van elektrisch- en magnetische trillingen (golven) door het universum of…
De natuurlijke elektromagnetische velden worden verstoordDe natuurlijke elektromagnetische velden worden verstoordDe aarde is omhuld met het aardmagnetisch veld. Dit natuurlijke veld is een basisvoorwaarde voor al het leven op aarde.…
Natuurlijke en kunstmatige elektromagnetische veldenNatuurlijke en kunstmatige elektromagnetische veldenOns lichaam bestaat voor ongeveer 65% uit water, dat weten we allemaal. Niet zo algemeen bekend, is dat ons lichaam in h…
Het elektromagnetisch spectrumAlles in de natuur met een temperatuur boven de 0 Kelvin (-273 graden Celsius) zendt elektromagnetische straling uit. De…

Wervelbreuk: oorzaak, symptomen, behandeling en herstelWervelbreuk: oorzaak, symptomen, behandeling en herstelWervelbreuk: oorzaak, symptomen, behandeling en herstel. Een wervelbreuk ontstaat vaak na een harde slag of stoot aan de…
Veel voorkomende oorzaken van hoofdpijn en duizeligheidVeel voorkomende oorzaken van hoofdpijn en duizeligheidHoofdpijn en duizeligheid komen vaak tegelijkertijd voor. Heel veel mensen hebben er af en toe last. Vaak is er naast ho…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Tejasp, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 24-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.