Alternatieve therapie bij allergie

Alternatieve therapie bij allergie Een allergie is een heftige reactie van het afweersysteem van het lichaam op stoffen, die niet per definitief schadelijk hoeven te zijn. Er bestaat geen algemene therapie voor allergie, maar voor bepaalde vormen van allergieën kan er een keuze worden gemaakt uit diverse alternatieve behandelingen en therapieën. Er zijn verschillende soorten therapieën die gevolgd kunnen worden als behandeling tegen een allergie. Een therapie kan er op gericht zijn om de symptomen van een allergie te bestrijden, maar er zijn ook therapieën waarvan een preventieve werking uit gaat.

Alternatieve therapie bij allergie

Een bekend voorbeeld van een alternatieve therapie, waarmee dus niet de reguliere geneeskunde wordt bedoeld, is homeopathie. Bij homeopathie wordt er bij de therapie uitgegaan van het individu en wordt er een op de persoon afgestemde therapie gegeven. Er zijn ook allerlei homeopatische middelen bij de drogist verkrijgbaar, maar daar zal de persoon met een allergie zelf een keuze voor producten moeten maken. Een homeopaat kan echter een gericht onderzoek doen en op basis daarvan de therapie vaststellen. Andere voorkomende alternatieve therapieën die gevolgd kunnen worden bij een allergie zijn:
  • Acupunctuur
  • Bioresonantie
  • Toegepaste kinesiologie
  • Kruidengeneeskunde

Een van de oplossingen om allergie te vermijden is door de oorzaak die de allergie veroorzaakt buiten te sluiten. In het geval van allergie voor een huisdier of voor voedsel, kan daar eenvoudiger rekening mee worden gehouden dan bij een stuifmeel allergie. Het is dan ook zeker raadzaam om te kijken welke therapie het meest aanspreekt, en te kijken wat de gevolgen van een behandeling zijn.

Homeopathische behandeling

Een veelvoorkomende allergie is hooikoorts, hetgeen uitstekend behandeld kan worden door gebruik te maken van homeopathie. Hooikoorts is een allergische reactie die veroorzaakt kan worden door graspollen, maar ook door bloesems en planten. De klachten die veroorzaakt worden door hooikoorts kunnen overigens per persoon verschillen. Om die reden is het verstandig om bij de keuze voor homeopathie een op de persoon afgestemd advies te krijgen over het meest geschikte homeopatische middel. In de drogisterijen is er weliswaar een ruim aanbod van homeopathische middelen, maar het is dus de vraag welk middel het beste zal werken tegen deze allergie.

Klassieke homeopathie

Bij de keuze voor klassieke homeopathie om een allergie te bestrijden, kan er contact worden opgenomen met een klassiek homeopaat, waarmee een afspraak gemaakt kan worden. Het doel van de klassieke homeopaat is om dat middel te selecteren, dat past bij de door allergie veroorzaakte klachten bij de persoon. Bij de klassieke homeopathie is er niet alleen aandacht voor de specifieke klachten en allergieveroorzaker, maar worden ook andere omstandigheden in het onderzoek meegenomen. De basis van homeopathie is er namelijk in gelegen dat lichaam en geest van de mens een geheel vormen. Er kunnen dus persoonlijke vragen worden gesteld, zoals de vraag hoe de klachten door de persoon zelf worden ervaren, wat er in de afgelopen periode zich heeft voorgedaan in het persoonlijke leven en of er bijvoorbeeld bijzondere veranderingen geweest zijn. Tijdens een bezoek aan de klassieke homeopaat kunnen er dus veel vragen verwacht worden, die de homeopaat een completer beeld geven van de klachten en de oorzaak van de allergie.

Bestanddelen homeopathische middelen

Het gemiddelde homeopathische product bestaat voor zeker 80 procent uit bestanddelen van planten en voor de rest onder meer uit bestanddelen van bijvoorbeeld mineralen en zogenaamde ziektematerialen, die ook wel nosodes worden genoemd. Naast de bestrijding van de klachten van allergie, zal er bij het gebruiken van een middel uit de homeopathie ook een ander effect optreden. Er wordt namelijk een extra prikkel gegeven aan het lichaam, waardoor er meer weerstand wordt opgebouwd en het lichaam over meer zelfgenezend vermogen kan beschikken.
© 2013 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bioresonantie en Asyra, oplossing voor al uw klachten?mijn kijk opBioresonantie en Asyra, oplossing voor al uw klachten?Bioresonantie meet elektrische stromen in het lichaam. Alle lichaamscellen hebben ieder een eigen frequentie. Hier is ee…
BodyTalk TherapieBodyTalk TherapieBodyTalk is een therapeutische behandelingsmethode. BodyTalk combineert de energetische werking van acupunctuur, kinesio…
Allergieën en overgevoeligheid uitschakelenAllergieën en overgevoeligheid uitschakelenEr zijn allerlei manieren om allergieën en overgevoeligheden aan te pakken, maar er komen ook nieuwe technieken bij. NAE…

Ontzuren van lichaam is na het veertigste jaar noodzakelijk!Ontzuren van lichaam is na het veertigste jaar noodzakelijk!Zodra we de veertig zijn gepasseerd, zal het aandeel zuren in het lichaam geleidelijk aan toenemen. Het lijkt er daarbij…
MSM zwavel, werkt tegen (ontstekings) pijn en allergieënMSM zwavel, werkt tegen (ontstekings) pijn en allergieënMSM zwavel is een wat minder bekende stof en toch is MSM minstens net zo belangrijk voor het lichaam als vitaminen en mi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mojpe, Pixabay
  • www.klassiekehomeopathie.nl
  • www.homeopathiewijzer.nl
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.