Kruinchakra: wat is het en hoe functioneert het goed?

Kruinchakra: wat is het en hoe functioneert het goed? Steeds meer mensen raken bekend met het fenomeen chakra’s, maar dit geldt niet voor iedereen. Echter, als je je verdiept in de chakra’s en je licht er vervolgens het kruinchakra uit, dan kan je voor verrassingen komen te staan. Het kruinchakra is namelijk het verbindende chakra en essentieel in ons dagelijks functioneren. Met die kennis is het nog steeds de vraag hoe het exact werkt, hoe je het in balans krijgt en wat je er vervolgens mee kunt.

Chakra’s

Chakra komt uit het Sanskriet en wil zeggen: ‘wiel’. Dit wiel, dat we op verschillende plaatsen van het lichaam terug kunnen vinden, is verbonden met het centrale zenuwstelsel en laat de energie als het ware door je lichaam stromen. Daarbij dient wel gezegd te worden dat het hier om metafysische (studie van het bovennatuurlijke) uitgangspunten gaat.

Er zijn verschillende ‘knooppunten’ in het lichaam waar het wiel draait. Er zijn zeven chakra’s met allen een eigen basiskleur. Deze basiskleuren worden binnen de natuurgeneeswijze/het alternatieve circuit overal identiek toegepast. De chakra’s zijn als volgt:
 • Eerste chakra, met als basiskleur rood. Muladhara zit net onder het stuitbeen. Legt het verband tussen het lichaam, de aarde en de manier waarop je op de wereld staat.
 • Tweede chakra, met als basiskleur oranje. Swadhisthana zit ter hoogte van je heiligbeen. Het heeft verbinding met je geslachtsorgaan, heiligbeen, bekkengebied, baarmoeder, nieren, blaas, bloedsomloop en waterhuishouding.
 • Derde chakra, met als basiskleur geel. Manipura zit ter hoogte van je navel. Dit chakra legt een sterke verbinding met het opslaan van energie. In het lichaam legt het verbinding met de alvleesklier, maag, galblaas, lever, milt, dunne darm en de milt.
 • Vierde chakra, met als basiskleur groen. Anahata zit ter hoogte van het hart. In het lichaam is het verbonden met het hart, de longen en de ademhaling.
 • Vijfde chakra, met als basiskleur blauw. Vishuddha zit ter hoogte van de keel. Het legt de verbinding tussen hoofd en hart, voelen en denken.
 • Zesde chakra, met als basiskleur indigo. Ajna zit ter hoogte van het voorhoofd en noemen we ook wel eens het derde oogchakra en staat voor het geestelijk centrum van oplettendheid en bewustzijn.
 • Zevende chakra, met als basiskleur violet. Sahasrara zit net boven het hoofd. Het heeft een nauw verband met spiritualiteit en verlichting. Dit zevende chakra heeft te maken met het streven naar hogere bewustzijnstoestanden.

Verdiep je in chakra’s en balans

Chakra’s zijn belangrijke knooppunten en de informatie over de werking en hoe je de chakra’s kunt stimuleren, reikt verder dan de opsomming zoals hierboven. Ze kunnen verschillende proces in het lichaam beïnvloeden, zoals balans en gewicht. Balans is wat uiteindelijk iedereen op enig moment kan gebruiken om mentaal en fysiek een gezond leven te kunnen leiden. Er zijn verschillende methoden om tot balans te komen, maar de chakra’s op de juiste wijze stimuleren is er één van.

"There is deep wisdom within our very flesh, if we can only come to our senses and feel it." Elizabeth A. Behnke*

Behnke is auteur en onderzoeker, onder meer inzake fenomenologie, wat zoveel als 'het zichtbare' wil zeggen en een specifieke filosofische stroming binnen de hedendaagse filosofie is.

Bron: Sciencefreak, PixabayBron: Sciencefreak, Pixabay

Het kruinchakra

Door het bovenste chakra te openen, maak je als het ware contact met het licht, de kosmos. Chakra’s hebben kleuren en behalve het violet van het kruinchakra, staat dit chakra ook voor goud en wit. Dit chakra reikt verder dan het lichaam of de directe omgeving. Maar ook verder dan waar ons derde oog voor staat. Als je in staat bent je open te stellen, dan kan je je verbonden voelen met intense en diepe wijsheid. Je gaat dan volledig op in het geheel.

Alle facetten van het dagelijks leven

Maar “het volledig openstaan” is gemakkelijker gezegd dan gedaan. We leven in een drukke maatschappij waar we continu nieuwe indrukken opdoen, we piekeren over zaken die niet lekker lopen, bekommeren ons om mensen die aandacht nodig hebben, willen liefhebben en als er wat ruimte overblijft, kunnen we ons verwonderen over een mooi geluid of beeld.

Vanuit de yogaleer zegt men dat het goed is met het kruinchakra aan de slag te gaan, zodra je het lichaam onder controle hebt. Echter, alle chakra’s goed te hebben ‘draaien’ en de energie dus te laten stromen is belangrijk. Je kunt zaken naast elkaar laten lopen.

Hoe merk je dat je kruinchakra niet goed functioneert?

Sommige mensen voelen het direct, maar voor de meeste mensen geldt dat ze bewust moeten kijken naar de signalen die het lichaam afgeeft. Te denken valt aan:
 • Problemen met concentreren op verschillende vlakken.
 • Als je alleen maar aan het nadenken bent en niet in staat te ervaren.
 • Een erge drang het hoofd leeg te moeten maken om je dan pas goed te kunnen voelen.

Hoe open je je kruinchakra (weer)?

Er zijn verschillende methoden om je kruinchakra te openen. Het is afhankelijk wat voor type mens je bent, wat het beste bij je past.

Bron: Devanath, PixabayBron: Devanath, Pixabay
Natuur
Je kruinchakra kan je openen door de natuur in te trekken en dat bij voorkeur in alle rust (dus kleine kinderen meenemen, is meestal niet zinvol). Het kruinchakra houdt van rust. Als je in alle rust loopt, vergroot je de kans dat het ook stil in jezelf wordt. Het geniet de voorkeur als je zo hoog als mogelijk loopt. Heuvels hebben we alleen in Limburg, maar je kunt in de natuur ook een uitkijktoren beklimmen. Dan heb je bovendien prachtig zicht.

Inspiratie

Hoewel de natuur ook een inspiratiebron kan zijn, is iedere andere inspiratiebron goed voor je kruinchakra. De een weet wat hem of haar kan inspireren en de ander (nog) niet, maar wat let je om een museum in te gaan en schilderijen, foto’s of kunstvoorwerpen te gaan bekijken. Weer iemand anders kan zich laten inspireren door techniek en weer iemand anders trekt zich terug in een stoel met een goed boek om inspiratie op te doen.

Bron: Corawen, PixabayBron: Corawen, Pixabay
Fysiek
Het is niet voor iedereen weggelegd, maar letterlijk op je kop gaan staan, kan je helpen je kruinchakra te openen. Doe het rustig aan, bijvoorbeeld tegen een muur of zo. Heb je behoefte aan fysieks, maar is op het hoofd gaan staan net even iets te veel uitdaging, zorg er dan voor dat je een goede hoofdmassage krijgt.

Een ander fysieke mogelijkheid is opruimen, misschien zelfs de grote schoonmaak, en dan moet je het meteen groot aanpakken in huis. Als je huis rommelig is, is de kans groter dat je energie onbewust geblokkeerd wordt.

Geuren en kleuren

Amethist is een steen die bij uitstek geschikt is om te ondersteunen bij het openen van het kruinchakra. Misschien nog gemakkelijker is een grote amethist-steen altijd in huis te hebben liggen. Qua geur zijn er verschillende die ondersteunen, zoals lavendel, lotus, amber en salie. Met olie, kaars of wierook kan je de geur laten doordringen in je woning.

Bron: Unsplash, PixabayBron: Unsplash, Pixabay
Mediteren
Een stilte meditatie wil je ook nog wel eens helpen bij het openen van je kruinchakra. Zorg dat je niet gestoord wordt door de telefoon, de deurbel, blaffende honden etc. Zink diep in jezelf, al dan niet met behulp van een stem of muziek (op YouTube staan verschillende mooie meditaties voor je kruinchakra), en laat je gedachten langzaam los. Laat het gaan zolang het goed voelt.

Lief zijn

Het klinkt mogelijk vreemd, maar alles begint met lief te zijn voor jezelf. Als je daartoe in staat bent, dan is het voor je kruinchakra goed om ook lief voor anderen te zijn. Niet alleen de mensen waar je toch al van houdt, maar ook de voorbijganger vriendelijk toelachen of de collega een compliment maken. Goed voor de energie van de eenheid en de verbondenheid.

Je lichaam ‘opruimen’

Je lichaam ‘opruimen’ noemen we ook wel detoxen of vasten. Bij de reformwinkels zijn er vele soorten sappen en kruidenthee die je erbij kunnen helpen. Het opruimen van alle overbodige ballast in je lichaam, geeft een soort ruimte.

Wat levert het op?

Voor sommige mensen geldt dat het ze niet uitmaakt wat het oplevert, echter voor de meeste mensen is dat niet zo. Als ze ergens moeite en energie in steken, dan willen ze er als het ware ook iets voor terug. Er zijn verschillende zaken die een rol spelen, te weten het bewustzijnsaspect wordt groter. Maar je zult ook alerter zijn en je kunt zelfs merken dat je spiritueel ontwaakt. Dit levert je meer invoelingsvermogen op en het helpt bovendien eventuele andere chakrablokkades in je lichaam op te ruimen. Als je mediteert, zal je meer energie door je chakra’s voelen stromen.

Tot slot

Iedereen heeft de vrije keuze om iets te willen doen met zijn of haar chakra’s. Je hebt er geloof in of niet, het maakt eigenlijk niet eens uit. Voel je er zeker niet door belemmerd als je er mee aan de slag wil en de buitenwereld het afdoet als ‘hocus pocus’. Voel zelf wat goed voor je is, dat is de basis.
© 2016 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je zevende chakra, het kruinchakraIeder mens heeft zeven chakra’s, waarvan het zevende chakra het kruinchakra wordt genoemd. Het zevende chakra heeft lich…
Chakra's en de TarotChakra's en de TarotEr zijn in ons lichaam zeven grote chakra's te vinden. Deze zeven verschillende chakra’s zijn verbonden met de grote en…
De zeven hoofdchakra'sDe zeven hoofdchakra'sIn ons lichaam zijn zeven hoofdchakra’s en 40 secundaire chakra’s te vinden. Sommige mensen kunnen deze chakra's zien do…
Wat is een chakra?Wat is een chakra?Wat is een chakra en hoeveel heeft een persoon er? Het antwoord hierop is 7, en dat is voor iedereen hetzelfde. Ieder me…

Graviola: ondersteunt het immuunsysteem en is lekker als sapGraviola: ondersteunt het immuunsysteem en is lekker als sapDe vrucht graviola staat bekend onder verschillende namen. Wordt hij verwerkt in vruchtensap dan noemt men hem meestal b…
Afvallen met een virtuele maagbandAfvallen met een virtuele maagbandHeb jij al gehoord van een virtuele maagband? Wist je dat je kunt afvallen met een virtuele maagband? Het is een manier…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Arcturian, Pixabay
 • http://www.marjanka.nl/Energie/ch-inl.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Chakra
 • Yoga magazine 5/2016: “Het kruinchakra – De grote Verbinder”
 • http://www.elohim-centre.org/site/mc/1/EloChakra/7/200/kruinchakra.html
 • http://jouwspiegeltje.nl/kruinchakra.html
 • https://hogerbesef.nl/het-kruinchakra/
 • Afbeelding bron 1: Sciencefreak, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Devanath, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Corawen, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Unsplash, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 20-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.