Test - Ben je Vago of Sympathico?

Test - Ben je Vago of Sympathico? Ben jij Vago of Sympathico Tonicus? Vago tonicus en Sympathico tonicus zijn persoonskenmerken die in verband staan met het zenuwstelsel. Vago heeft betrekking op het parasympathische en sympathico op het orthosympathische zenuwstelsel. Tonicus betreft de spanning. Beide typen hebben specifieke kenmerken, zowel emotioneel als fysiek die in relatie tot stress een rol spelen. Een Vago type heeft andere kenmerken en reacties dan een Sympathico type. Doe de test om te kijken welk type jij bent.

Ben je Vago of Sympathico?

Test of jij een Vago Tonicus of een Sympathico tonicus bent. Een Vago type heeft andere kenmerken en reacties dan een Sympathico type, o.a. in relatie tot stressreacties. Doe de test om er achter te komen welk type jij bent.

Test - Vago of Sympathico Tonicus

Deze test geeft aan welk type tonicus jij bent. Zet voor de onderstaande uitspraken een kruisje bij ja of nee (wat voor jou van toepassing is). Als je de uitspraken even uitdraait, werkt het handiger. Werk je direct van beeldscherm, is het goed om in ieder geval de ja antwoorden even op papier te zetten.

Uitspraken: Ben jij Vago of Sympathico tonicus?
ja    nee  - Ik heb het meestal kouder dan de mensen om me heen

ja    nee  - Ik doe weinig of niet aan sport (ook als kind niet)

ja    nee  - Ik heb altijd moeite gehad om me concentreren

ja    nee  - Ik ben kunstzinnig aangelegd.

ja    nee  - Ik heb zelden of nooit last van verstopping

ja    nee  - Bij lichamelijke inspanning ben ik snel moe, Ook vroeger als kind

ja    nee  - Ik kan heel goed naar anderen luisteren, zonder zelf te spreken

ja    nee  - Ik heb het grote voordeel dat ik de dingen makkelijk aanvoel

ja    nee  - Als kind en misschien ook nu heb ik last van keelamandelen en appendix (blinde darm)

ja    nee  - Ik vergeet nogal makkelijk

ja    nee  - In geval van ruzie ben ik er snel bij om het weer goed te maken

ja    nee  - Ik ben snel melancholisch

ja    nee  - Meestal slaap ik heel gemakkelijk en heb ik meer dan acht uur slaap nodig

ja    nee  - Als iemand boos reageert, transpireer ik vooral onder de oksels

ja    nee  - Ik heb last van allergie

Vago of Sympathico Tonicus test - Betekenis antwoorden

Als je meer dan 10 keer met ja hebt geantwoord, dan neig je meer naar een Vago tonicus en bij 10 of minder dan 10 keer, neig je meer naar een Sympathico tonicus. Je kunt ook een mengtype zijn, waarbij je kenmerken van beide hebt, maar dan met een accent op het ene of andere type.

Type en middelen

Vago type

Als natuurlijke geneesmiddelen tegen stress zijn in jouw geval de zogeheten vagolytische middelen het meest geschikt. Deze middelen remmen de te sterke werking van het parasympathische zenuwstelsel.

Symphatico type

Als je sympathico bent, zal je meer baat hebben bij sympalythische middelen.

Relatie Persoonskenmerken Stress

De precieze aard van het verband tussen persoonskenmerken en stress is nog steeds niet echt helemaal bekend en wordt nog volop onderzocht, maar wel is duidelijk dat persoonskenmerken en persoonlijkheid een belangrijke rol spelen bij de wijze van reageren op stressvolle situaties.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Shuttle run testIedereen heeft wel eens gehoord van de shuttle run test of de piepjestest. Deze test wordt wereldwijd gebruikt en aanger…
Test - Persoonlijkheidstype A of B?Test - Persoonlijkheidstype A of B?Persoonlijkheidstype A of B? Test welk persoonlijkheidstype jij bent. Je persoonlijkheid speelt een grote rol in het ont…
Persoonlijkheidsmodel The Big FivePersoonlijkheidsmodellen, wat kunnen we er mee of wat moeten we er mee? Ze worden veelal gebruikt voor studiekeuzes, maa…
Alternatieven voor een monogame relatieAlternatieven voor een monogame relatieVeertien februari is Sint-Valentijn, de dag der geliefden. Op deze dag uiten koppeltjes hun liefde voor elkaar op versch…

Fytotherapie, geneeskunde met plantenFytotherapie, geneeskunde met plantenFytotherapie is de behandeling van klachten en ziektes met natuurlijke geneesmiddelen. Deze zijn afkomstig van planten.…
Over de Runen als OrakelSlechts weinig mensen hebben van het woord Runen gehoord. Mensen, die van Scandinavische oorsprong zijn of de boeken van…
Bronnen en referenties
  • Verheyen, M. Stop Stress. Kosmos
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 10-09-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.