Sterrenbeelden of Dierenriemtekens?

Het verschil tussen de sterrenbeelden en de dierenriemtekens. Bij een bezoek aan een sterrenkijkavond viel het mij weer op hoe weinig mensen het verschil weten tussen sterrenbeelden en de dierenriemtekens.

Sterrenbeelden of dierenriemtekens?

Het is ook niet eenvoudig om beide uit elkaar te houden, sterrenbeelden daar zijn er maar liefst 88 van en deze hebben alles te maken met de sterrenkunde of astronomie. Dierenriemtekens daar zijn er slechts 12 van en dierenriemtekens horen bij de astrologie.

In de astronomie is de zon het centrum, immers alle planeten draaien om de zon. In de astrologie is onze aarde het centrum en worden de planeetstanden al duizenden jaren lang vanaf de aarde bekeken en worden situaties op aarde vergeleken met de planeetstanden, zo boven zo beneden dus. Is het aan de hemel onrustig tussen de planeten dan merk je dat ook hier op aarde, kijk maar naar de drukte rondom een volle maan en de meer kalme en introverte periode rondom een nieuwe maan.

De 12 dierenriemtekens zijn vernoemd naar de sterrenbeelden waarin zij zich z'n 2000 jaar geleden bevonden, ieder teken is 30 graden groot in de dierenriem of zodiak. In de astronomie hebben alle sterrenbeelden trouwens een ander formaat. De dierenriem, waar de westerse astroloog dus mee werkt is gebaseerd op de stand van de Zon. Wanneer de winter voorbij is en dag en nacht even lang zijn staat de zon op een bepaald punt aan de hemel en dit punt is het begin van de dierenriem, hier begint het Ramteken, en dit is dus het begin van een nieuwe lente. Als de zon aankomt bij het teken Kreeft, begint de zomer, en als de zon in het teken van de Weegschaal gaat begint de herfst en tot slot begint de winter als de zon het teken van de Steenbok in gaat.

De 88 sterrenbeelden hebben dus alles te maken met ons zonnestelsel en het heelal. De dierenriemtekens hebben te maken of corresponderen met het levensritme en de jaargetijden. Daar is ook de uitleg van de tekens in de astrologie op gebaseerd.

Ram

De Ram is dan het teken van het nieuwe, een nieuw begin, een nieuw leven, het staat symbool voor iedere nieuwe geboorte, in de jaargetijden dus het begin van de lente waar alles na de stille winter weer mag ontwaken en gaan groeien, weer naar buiten mag en in het leven symboliseert de ram ieder nieuwe start, een geboorte dus in de ruimste zin van het woord. De Ramtijd is van half maart tot half april.

Stier

De Stier, het 2e teken van de dierenriem, de stierentijd is van half april tot half mei, de tijd van zaaien, grond bewerken, de bloesemtijd. In het levensritme de baby/peuter periode waarin de zintuigen zich ontwikkelen.

Tweelingen

De Tweelingen, de periode van half mei tot half juli, is de tijd waarin men zich naar buiten gaat richten en dus makkelijker contacten maakt, de dagen worden nu al lekker lang en je bent in deze periode meestal erg aktief. In het levensritme is dit de lagere schooltijd, de tijd van kennis vergaren.

Kreeft

De Kreeft, van half juni tot half juli, de tijd waarin we vrij zijn van school en dus veel met het gezin optrekken, in het levensritme de periode waarin we als kind nog ons thuis als de hele wereld ervaren en we nog dichtbij onze ouders staan.

Leeuw

De Leeuw, van half juli tot half augustus, de tijd van luieren, feesten en plezier maken, het is nu volop zomer, de Zon (het ego) staat centraal , we kijken en willen bekeken worden. In het levensritme is dit de pubertijd de periode waarin je je eigen ego ontdekt, we worden meer ik en gaan ons afzetten tegen de ouders.

Maagd

De Maagd, van half augustus tot half september, de oogsttijd, nu is het hard werken om voorraad te maken voor slechtere tijden, de tijd van zorgen voor later dus. In het levensritme symboliseert dit het begin van ons arbeidzaam leven, het werken om in je onderhoud te kunnen voorzien.

Weegschaal

De Weegschaal van half september tot half oktober, de tijd waarin het weer rustiger wordt we meer naar binnen trekken en ons weer op de 1 op 1 relatie richten, we maken het nu binnens huis weer gezellig en harmonieus. In het levensritme is dit de tijd waarin we werken en bouwen aan onze relatie, waarbinnen we de balans zoeken tussen het ik en het jij.

Schorpioen

De Schorpioen, van half oktober tot half november, de tijd dat de herfst voor verval zorgt veel sterft af, gaat dood of bereid zich onder de grond voor op een periode van stilte. In het levensritme symboliseert dit de tijd dat we met de dood te maken krijgen het sterven van de ouders, en soms het sterven van je idealen. Een tijd waarin we de diepte en tegelijkertijd de beperktheid van het leven ervaren.

Boogschutter

De Boogschutter, van half november tot half december, de tijd van filosoferen op de lange winteravonden, waarbij we idealistisch plannen kunnen maken hoe we verder willen. In het levensritme is dit de tijd waarin je al je vergaarde kennis en al je opgedane evaringen omzet naar een eigen visie en kijk op het leven.

Steenbok

De Steenbok, van half december tot half januari, soberheid ten top nu in de natuur, de tijd van overleven, alles is koud, hard, stug en sober. Buiten overleeft alles op wilskracht en volharding. In het levensritme symboliseert dit de periode van het aanbreken van de oude dag. Je wordt ouder, strammer, grijzer en wijzer.

Waterman

De Waterman, van half januari tot half februari, nu nadere we het einde van de cyclus en als de aarde de aantasting van de natuur overleefd zal er straks vernieuwing plaats vinden. In het levensritme is dit de tijd waarin je je bewust hoort te worden van je eigen uniekheid, je vrijheid en van het feit dat we allemaal een onderdeel zijn van die enorme kosmos.

Vissen

De Vissen van half februari tot half maart dit is het einde van de cyclus, de natuur maakt zich op voor een nieuw leven, een nieuwe start, de lente. En in het levensritme is dit de tijd van loslaten, van oplossen, van echt vrij zijn. Loslaten doe je ook als je in verzorgings of bejaarde tehuis gaat of als dementie toeslaat. Allemaal zaken die zorgen dat je afstand neemt van het bewuste leven.

Dierenriemtekens

De twaalf dierenriemtekens staan dus symbool voor alle mogelijkheden die je in het leven tegen kan komen.
  • Ram staat symbool voor Pionieren
  • Stier voor Stabiliseren
  • Tweelingen voor Communiceren
  • Kreeft voor Verzorgen
  • Leeuw voor Creëren
  • Maagd voor Organiseren
  • Weegschaal voor samenwerken
  • Schorpioen voor Transformeren
  • Boogschutter voor Idealiseren
  • Steenbok voor Structureren
  • Waterman voor Socialiseren
  • Vissen voor Beschouwen
© 2007 - 2024 Elisabeth2, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sterrenbeelden aan de hemel: indeling en dierenriem (zodiak)Sterrenbeelden aan de hemel: indeling en dierenriem (zodiak)Vele volkeren hebben zich in de geschiedenis beziggehouden met de bestudering van de sterrenhemel, in het bijzonder de v…
Keltische astrologie horoscoop - BoomtekentabelKeltische astrologie horoscoop - BoomtekentabelDe Keltische boomastrologie is gebaseerd op de maancyclus, een jaar met 13 maanmaanden. In de Keltische astrologie heers…
Sterrenbeelden elementen overzichtSterrenbeelden elementen overzichtIn de astrologie je horoscoop worden de vier elementen geduid, daar deze bij je sterrenbeeld een belangrijke rol spe…

De Maagd in 2020 - 2021De Maagd in 2020 - 2021Een klein overzicht van het jaar van de Maagd, van augustus 2020 tot september 2021. Dit jaaroverzicht speciaal voor all…
Afrikaanse Astrologie - Horoscoop & SterrenbeeldenAfrikaanse Astrologie - Horoscoop & SterrenbeeldenAfrikaanse Astrologie - Horoscoop en sterrenbeeld. De West-Afrikaanse astrologie behelst de symboliek van een oeroude cu…
Bronnen en referenties
  • www.desterrenlijn.nl
Elisabeth2 (43 artikelen)
Gepubliceerd: 06-09-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Astrologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.