Woolness: een 'wollige' trend in wellness
Wellness? Zo 2011! Anno nu gaan we voor 'woolness'. Een warm laagje wol ontspant, zet de huid aan tot zelfreiniging en verwarmt behaaglijk. Waar anders dan op Texel wordt de oude traditie van 'woolness' nieuw leven ingeblazen? Lichaam en geest knappen ervan op.
Wellness? Zo 2011! Nee, anno nu gaan we voor 'woolness'. Ofwel, we nemen een wolbad. Het baden voor de ware wellness-ervaring is natuurlijk zo oud als de weg naar Rome. Letterlijk, want de Romeinen hadden destijds al een indrukwekkende badcultuur. Inmiddels baden we in water, melk of stoom. Als je echt een gevorderde wellness-fan bent, ken je zelfs het verschijnsel van het heilzame hooibad, waar onder andere prins Albert van Monaco en die knapperd die Joey speelde in Friends zich aan hebben gewaagd. Voor een hooibad moet je naar Tirol, dat spreekt voor zich. Maar wie oren heeft naar een zelfverwennerij met warme woolness, spoede zich naar.. Texel.
Een oude traditie herleeft
Woolness is een mooie nieuwe term voor de dikke Van Dale. Maar dat neemt niet weg dat met woolness een oude traditie herleeft. Die traditie van het ‘wolbad’ komt van Texel. Het gaat om een onvervalste oud-Texelse behandeling met zuivere Texelse schapenwol. Lichaam en geest knappen ervan op, wisten de vroegere Texelaars al. Wie zich in een fijn warm laagje schapenwol laat wikkelen, ontvangt weldadige warmte en ontspanning, én zet de huid aan tot zelfreiniging.
Van arme boerenbevolking tot verwend stadspoppetje
Woolness heeft een degelijke achtergrond. Het was namelijk de arme boerenbevolking die ooit de wol van het Texelse schaap gebruikte voor lichamelijk en geestelijk welbehagen. Een laagje wol hielp om koude winters te verzachten en te verwarmen. Maar dankzij hun nabijheid tot dit stukje onvervalste natuur, merkten de boeren als geen ander dat na een dag hard werken vermoeide spieren en gewrichten weer soepel werden onder de spreekwoordelijke wol. Al is 'woolness' een hippe term die alleen nog bij de voorhoede in wellness bekend is, het principe is traditioneel gebleven. Dus wat let ons verwende stadspoppetjes om ons in de landelijke wellness te storten?
Als een baby in de kribbe
Wie aan de woolness gaat, wordt eerst zorgzaam in een laag pure wol gewikkeld. Daarna mag je er lekker bij gaan liggen in een traditionele houten kribbe. Natuurlijk vindt al dit wellnessplezier plaats in een landelijke omgeving. Marianne Langeveld is een van de drijvende krachten achter het herleven van woolness. Enthousiast legt ze uit: "Wol werkt isolerend, maar ademt ook. De natuurlijke warmte wordt als heel plezierig ervaren." Maar eh, Marianne. De Nederlandse bevolking zit wel massaal met de kinder-herinnering aan die vreselijke jeukende mutsen en sjaals waarmee goedbedoelende ouders onze jeugd zuur maakten. Dus? Nee, zegt Marianne, "Het kriebelt totaal niet.’’ Wie aan wol denkt, denkt aan lekker warm blijven. Maar niet voor niets is warmte een bekend beauty-bestanddeel van behandelingen. Omdat er een lekker behaaglijke temperatuur ontstaat in de wollen pakking, gaan je poriën zich openen. Denk aan het sauna-principe. Daardoor gaat je lichaam afvalstoffen afscheiden. Omdat de warmte ook goed is voor spieren en gewrichten, is een woolness-behandeling ook een goed idee voor mensen met RSI of zelfs reuma of artrose.
Wat woor wol?
Voor woolness wordt natuurlijk het beste natuurproduct gebruikt, en op een authentieke vorm verwerkt. Het beginpunt bestaat uit het kaarden en wassen van ruwe schapenwol. Daarbij blijft lanoline ofwel wolvet in de wol achter. Lanoline? Dat klinkt bekend als je van etikettenlezen houdt. Marianne: "Lanoline zit in 90% van alle cosmeticaproducten. Het werkt helend, bijvoorbeeld bij kleine wondjes, en verzachtend.’’ En waarom kriebelt die wol nu eigenlijk niet? Omdat Texelse schapenwol een heel eigen structuur heeft. Het is daardoor lekker zacht, maar het bevat ook nog eens zuiverende bestanddelen.
Woolness op Texel
Marianne Langeveld is geboren en getogen op Texel. Samen met schapenhoudster Ans Kikkert (her)ontwikkelde zij woolness. Sinds 2012 mogen we de woolness-behandeling begroeten in het Nederlandse 'wellness-landschap'. Waar mogen we naartoe? Naar familiebedrijf Hotel Texel, dat ligt in de polder Eierland. Dit hotel maakt harmonieus onderdeel uit van hoeve Nieuw Breda, een flink uit de kluiten gewassen akkerbouwbedrijf. Schapen waren hier ooit de basis van de broodwinning, en nu is daar dus een nieuwe functie bijgekomen: de recreatieve functie. Marianne: "Het is iets dat hier hoort. We bieden de mensen een wellnessmiddag met een Texels tintje.’’ Voor wie het nog niet wist: Texel heeft sinds eeuwen een reputatie als onvervalst schapeneiland. Het Texels schaap – de Texelaar - heeft de naam een oergezond ras te zijn. Dat mag ook wel, als je als schaap opgroeit in een mild en zonnig zeeklimaat. Het eiland telt zelfs meer schapen dan inwoners: tegenover de 18.000 schapen blijven de 14.000 mensen ver achter. Dat het Texelse schaap ook weleens wordt opgegeten als het nog maar een lammetje is, laat ons tere hart dan weer krimpen; brr, wat gemeen. Maar gelukkig, zelfs de dierenliefhebber kan zich zorgeloos wagen aan wollige woolness.
Meer weten? Kijk op www.woolnesstexel.nl!