Help jezelf aan mooi haar

Help jezelf aan mooi haar We doen er veel voor om mooi haar te hebben, want “als je haar maar goed zit” is een van de weinige uitspraken die ook echt inhoud krijgt. Als het haar goed zit, voelt menigeen zich een stuk beter, vrolijker. Regelmatig naar de kapper en/of zelf aan de slag, er is genoeg te doen om een mooie bos met haar te hebben.

Puur natuur of wat hulp?

Waar de een van nature een mooie bos met haar heeft, heeft de ander dit absoluut niet. Maar daar kan de kapper soms weer wat aan doen. Wat in ieder geval van belang is, dat wanneer je je haar goed in model wilt hebben, het van belang is dat de coupe in je haar goed is. Het wordt nogal eens onderschat, maar ook een bos met krullen wordt mooier als je er een goede coupe in laat knippen. De man of vrouw met spriethaar kan plots een beter kapsel krijgen als de coupe er goed in geknipt is, bovendien kan een goede coupe ook je gezicht en de vorm mooier maken.

Zelf aan de slag

Vervolgens kan de kapper nog veel meer doen, maar de materialen voor thuis zijn ook veel ruimer geworden en kwalitatief doet niet veel meer onder voor de kappersmaterialen. Er is wel een vuistregel die niet alleen de kappers hanteren. Het geldt voor de privébehandeling, bij alle onderdelen van het behandelen of het nu wassen of drogen of kuren is, zorg altijd voor de juiste materialen en bescherm je haar. Ga niet alleen op een geur of prijs af, maar kies bewust.

Wassen en drogen

Er zijn veel shampoos, dus voor iedere hoofdhuid is er wel een. Maar het is ook het water, zorg dat je lauwwarm water gebruikt en laat de straal niet te hard zijn. Een gemiddelde straal en gemiddeld de shampoo lekker inmasseren voorkomt dat de talgproductie wordt gestimuleerd. Je vingertoppen alleen gebruiken is veel beter, bovendien masseer je je hoofdhuid dan lekker en behalve een goed gevoel is het ook nog goed voor de doorbloeding van de hoofdhuid.

Vervolgens gebruik je een conditioner om het lekker zacht en handelbaar te maken. De haarschubben sluiten weer netjes aan. Een goede conditioner is erg belangrijk voor het behoud van je haar. Er zijn er erg veel en kijk dus goed – eventueel in overleg met de kapper – waar je haar het meest behoefte aan heeft. Gebruik nooit te veel en plak het niet te veel op de hoofdhuid, maar gebruik het zoveel als mogelijk in de lengte van je haar. In plaats een conditioner kan je af en toe ook een haarmasker gebruiken. Dit moet wat langer intrekken, maar is een weldaad voor je haar. Veel merken hebben de combinatie van een conditioner en een masker.

Zodra je gaat stylen moet je een goed stylingproduct gebruiken, want ook met een lauwwarme föhn kan je zonder stylingproduct je haar beschadigen.

Extra glans

Er zijn zachte haaroliën op de markt die je haar zijdezacht maken. Je moet dan enkele druppels in je hand doen, dit uitsmeren over de binnenkant van je handen en vervolgens in de lengte van je haar kneden. Laat het een nacht zitten, want dan kan het ook tijdens de slaap zijn werk doen. Van haarolie krijg je geen vet haar als je het in normale proporties verdeelt.

Weetjes

  • Pluist je haar gemakkelijk tijdens de slaap. Leg er voor het slapen gaan dan een vlecht in of als het te kort is, maak een knot van je haar. Wel met de juiste haarelastieken uiteraard.
  • Haar groeit gemiddeld een centimeter per maand en kan bij vrouwen gemiddeld zo’n 80 tot 85 centimeter lang worden. Bij mannen wordt het meestal niet langer dan zo’n 55 tot 60 centimeter.
  • Haaruitval bij vrouwen komt steeds meer voor, inmiddels heeft een op de drie vrouwen er in meer of mindere mate last van. Er zijn wel wat zaken die je kunt proberen, bij veel vrouwen komt het vaak weer goed (denk aan na de zwangerschap, de menopauze, sterk afvallen of grote mate van stress). Verder kan er altijd gekeken worden naar de hormoonhuishouding om te kijken of daar nog iets aan gedaan kan worden. Alopecia moet via de arts behandeld worden (en kan niet altijd behandeld worden).
  • Gekleurd haar loopt bij veelvuldig wassen altijd in meer of mindere mate terug in kleur. Er zijn wel preparaten waarmee je de kleur enigszins kunt bijhouden.
  • Invloeden van bijvoorbeeld een chloorbad of de sauna kunnen ook aanzienlijk effect op het haar hebben. Bescherm je haar altijd op voorhand goed. Er zijn speciale producten die je kunt gebruiken en welke een beschermend filter over het haar leggen.
  • Droogshampoo is ook handig als je haar niet vet is, maar je het niet goed in model krijgt. Droogshampoo toepassen op het haar, kan je helpen het te stylen.

Tot slot

Gelukkig hebben we niet meer één of twee kapsels die het modebeeld bepalen, alles mag. Lekker slordig met een losse knot (met losse plukjes), maar ook de straks gestileerde knot en super glanzend haar. De knot kan onderaan in de nek weggewerkt worden, maar ook aan de zijkant of verf alleen de onderkant van het haar. Het geeft meer het gevoel van “voor ieder wat wils” en dat maakt het straatbeeld een stuk prettiger en de mens een stuk vrolijker.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beauty: Het stylen van haarBij ieder nieuw seizoen speelt de mode in op het betreffende seizoen en reden om te kopen. Zo ook de kapsels, meer nog l…
Dun haar, wat doe je er tegen?Als je last hebt van dun haar is het moeilijk om weer dik haar te krijgen. Wat helpt om weer dik haar te krijgen?
De Instyler, om haar te stylen en meer volume te gevenDe Instyler, om haar te stylen en meer volume te gevenDe Instyler is een soort stijltang waar uw haar uitermate mee glad gestyled kan worden. Haar glad stylen is erg in. De I…
Glanzend haar te koop!Glanzend haar te koop!Wie wil het niet, mooi glanzend haar. De een heeft het van nature en de ander moest het doen met hetgeen moedernatuur ge…

Woolness: een 'wollige' trend in wellnessWoolness: een 'wollige' trend in wellnessWellness? Zo 2011! Anno nu gaan we voor 'woolness'. Een warm laagje wol ontspant, zet de huid aan tot zelfreiniging en v…
Geef jezelf een goedkope mini-metamorfoseGeef jezelf een goedkope mini-metamorfoseKen je dat gevoel, je kijkt in de spiegel en ziet steeds maar hetzelfde gezicht met hetzelfde kapsel en dezelfde make-up…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 18-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.