Gezichtsrollers van jade of kwarts bij massage van de huid

Gezichtsrollers van jade of kwarts bij massage van de huid Een gezichtsroller is een handige toevoeging aan je verzorgingsritueel. Het heeft diverse gebruiksmogelijkheden wat de massage van de huid betreft. Het is een gewild hebbedingetje geworden. Er zijn gezichtsrollers te kust en te keur te koop, maar de rollers met een wals van jade of kwarts staan op nummer 1 bij de consument vanwege de (vermeende) bijzondere eigenschappen van de steen. Wat zijn de eigenschappen van een kwarts- of jaderoller precies en hoe gebruik je een roller eigenlijk? Gezichtsrollers van jade of kwarts geven tijdens de behandeling een gevoel van weldaad. Daarom alleen al zijn ze de moeite waard. Ze zijn ook uitermate geschikt om cadeau te doen.

Gezichtsrollers en massage

Een gezichtsroller kan bij de dagelijkse verzorging helpen om de huid van het gezicht, de hals en het decolleté te masseren. Het neemt de taken van de vingers en handen over bij specifieke behandelingen en kan bijvoorbeeld helpen om verzorgingsproducten dieper in de huid laten doordringen of het weefsel te detoxen. Gezichtsrollers van kwarts en jade komen van oorsprong mogelijkerwijs uit China. Daar werden zij waarschijnlijk eeuwen geleden gebruikt bij de schoonheidsrituelen van de rijken. Zo was jade in Azië destijds (en nog steeds) een bijzonder luxe product. De claims over positieve energie ('Chi') bij het gebruik van deze rollers zijn wellicht met het oog op hun Chinese achtergrond ook goed te begrijpen. Een andere naam voor een gezichtsroller is guasharoller (Chinees).

Wat is een jade of kwarts gezichtsroller?

Een gezichtsroller is eigenlijk een heel eenvoudig apparaatje met een klein aantal onderdelen:
 • een handvat;
 • een metalen beugel;
 • een wals.

Bij een jade- of kwartsroller bestaat de wals uit jade of kwarts.

Een gezichtsroller doet qua lengte en bouw veel denken aan een wegwerp scheermesapparaat of een kleine verfroller. Een gezichtsroller daarentegen is niet een wegwerpartikel. Het heeft een handvat dat eindigt in een tweezijdige metalen beugel. Aan die beugel draait een wals: De metalen beugel en de wals vormen de 'kop'. De wals bestaat uit een stuk jade of kwarts (2.5 tot 3 cm lang). Aangezien de wals ronddraait aan een tweezijdige beugel, kan met de hand heel gelijkmatig tegen de huid gedrukt worden. Er zijn ook rollers die een kleine wals aan de onderkant van het handvat hebben. Dat kan handig zijn, omdat een kleine steen beter bij plekjes rondom de ogen kan komen, bijvoorbeeld. Er zijn ook rollers waarvan de steen niet glad is, maar juist bewerkt met een 3D-motiefje. Dit kan de werking van een massage verhogen, omdat op bepaalde punten worden gedrukt (acupressuur). Het drukken op bepaalde punten is een Chinese techniek uit de geneeskunde.

Is een jade of kwarts gezichtsroller hetzelfde als een dermaroller?

Neen, een jade of kwarts roller is niet hetzelfde als een dermaroller. Het verschil zit hem in het volgende: een dermaroller bestaat uit een wals met micronaalden, die tijdens het rollen minuscule gaatjes in de huid prikken om de aanmaak van collageen aan te wakkeren. Een roller van jade of kwarts is glad of bewerkt (zoals met een blokjesmotief). Het heeft geen micronaalden en maakt geen gaatjes in de huid. Een gezichtsroller masseert en een dermaroller prikt. Zij richten zich op andere effecten bij de behandeling van de huid.

Jade

Jade is een populair mineraal in Azië. Zij vinden dat jade veel spirituele en genezende eigenschappen bezit. Zo zou jade rust en innerlijke harmonie brengen en zodoende ontstressen. Stress kan rimpels en fijne lijntjes veroorzaken. Waarom heeft de roller een wals van jade? Jade zou ook helende eigenschappen bezitten. Het is daarom al met al een logische keus wat de wals betreft.

Kwarts

Waarom gebruikt de roller een wals van kwarts? Roze kwarts staat bekend als de steen van de liefde. Roze kwarts heeft mogelijk 'anti-age'-eigenschappen en zou helpen tegen rimpelvorming. De poeder van roze kwarts werd lang geleden verwerkt in verzorgingsproducten om rimpels te bestrijden. Roze kwarts heeft een zuiverende, kalmerende en reinigende werking, zo gelooft men. Daarnaast zou het ook de positieve energie bevorderen.

Hoe gebruik je een gezichtsroller op de huid?

Het gebruik hangt af of de massage:
 • een lymfedrainage is;
 • een weldadige massage is;
 • een massage is om een product dieper de huid in te laten trekken

Gezichtsrollers hebben vaak een bijsluiter met getekende instructies hoe de diverse behandelingen uit te voeren.

Lymfedrainage

Het lymfestelsel is anders dan het bloedvatenstelsel. Bloedvaten rekenen op de werking van het hart als pomp. Lymfe heeft de werking van de spieren of het weefsel nodig om voortgestuwd te worden.Een uitstekend medium om dat te realiseren is een massage met lichte druk die de lymfebanen volgt. De koele steen vermindert tijdelijk de bloedtoevoer naar de huid en drukt de lymfe met afvalstoffen weg naar de lymfeknopen in het lymfestelsel, zoals langs de kaaklijnen naar de oren toe. De druk van de wals op de huid zorgt ook voor voortstuwing. De lymfe en afvalstoffen worden vervolgens afgevoerd. Dit geeft een detox-effect. Op internet zijn ook veel getekende diagrammen te vinden over deze massages.

Luxe massage

De gebruiker van een gezichtsroller kan een luxe massage imiteren, die gewoonlijk door een schoonheidsspecialist wordt toegepast. Bij een weldadige massage om te ontstressen bijvoorbeeld dient de huid vooraf goed te zijn schoongemaakt. De wals is ook uiteraard schoon. Het is niet de bedoeling om vuil in de poriën te drukken natuurlijk. Van tevoren kan een product worden opgebracht om het masseren te faciliteren. Een lichte massage volgt bij dit type telkens een bepaalde richting. Ook voor een luxe massage zijn veel instructies op internet te vinden. De roller kan de spanning in het gezicht (zoals bij de kaak en tussen de wenkbrauwen) helpen verlichten, wanneer het regelmatig wordt gebruikt (tegen 'stress face'). De ontspanning die volgt, geeft een aangenaam gevoel. Spanning (stress) kan fijne lijntjes in het gelaat veroorzaken, met name rondom de ogen en tussen de wenkbrauwen. Stress is slecht voor de slaap en voor de doorbloeding van de huid. Het kan de huid dof maken en wallen veroorzaken. Een dergelijke massage kan dit helpen verlichten.

Massage als sluitstuk bij het verzorgingsritueel

Bij deze massage na het opbrengen van het laatste verzorgingsproduct (crème, gel of serum) rol je lichtjes met de wals van de gezichtsroller in bepaalde richtingen over het gezicht, hals en decolleté tot het verzorgingsproduct helemaal is opgenomen. Het masseren zorgt voor een betere doorbloeding van de huid, waardoor de bestanddelen in de crèmes, gels of serums beter opgenomen kunnen worden. Een gemiddelde massage van dit type duurt 2 à 3 minuten.

Er zijn een aantal gemeenschappelijke regels die gelden bij elke massage. Wals tijdens de massages niet over de ogen. Een kleine roller kan wel onder de ogen worden gerold. Dat kan vooral 's ochtends fijn zijn, wanneer de ogen (wallen) wat meer opgezwollen zijn. Het kan de werking verder veraangenamen door de roller in de koelkast te bewaren. Het is aan te bevelen om lymfedrainage en een ontstressmassage niet op dezelfde dag uit te voeren. Het apparaat moet regelmatig gereinigd worden.

Wat zijn de voordelen van een wals uit jade of kwarts?

Het gebruiken van een roller uit jade of kwarts claimt diverse voordelen voor de huid. Dat zijn bijvoorbeeld:
 • het stimuleren van de bloedsomloop (dit heeft diverse voordelen zoals een betere teint en detoxen van het weefsel);
 • de verfrissende werking van de koele steen. Het sluit de poriën (de huid ziet er minder dof uit);
 • het verhogen van de zuurstoftoevoer (dit zorgt voor een meer stralende huid, het verbeteren van de teint en het verbeteren van de opname van producten);
 • de ontgiftende werking (detox)
 • het stimuleren van de spieren (stressvermindering volgt en het zorgt voor drainage van de lymfe met afvalstoffen);
 • het verhogen van de elasticiteit van de huid;
 • het verminderen van zwellingen rondom de ogen die wallen en rimpels veroorzaken;
 • het helpen om bestanddelen in verzorgingsproducten dieper de huid in te laten trekken, zodat die nog effectiever kunnen werken;
 • de ontstekingsremmende werking

Tips bij de aanschaf

Bij deze rollers gaat het erom dat de wals een echte jadesteen is of een stuk echte roze kwarts, anders heb je geen voordeel van de (vermeende) goede eigenschappen. Producten van echte jade en roze kwarts zijn luxe producten met bijbehorende prijskaartje. Let op claims, die melden gebruik te maken van een goede jadesteen of roze kwarts bij de productie en geef daaraan je voorkeur bij de aanschaf.

Een hele gladde steen kan erop wijzen dat de wals een gekleurde glasimitatie is. Stenen zijn natuurproducten en zullen hier en daar toch nog oneffenheden vertonen. Jade en roze kwarts zijn niet goedkoop. Er zijn goedkope mineralen die zich gemakkelijk voordoen als jade en kwarts, maar toch als iets anders worden verkocht. Wees daarom alert bij wie je een gezichtsroller koopt. Wanneer de aanschafprijs goedkoper is dan de gemiddelde verwachting, dan is de kans aanwezig dat de wals niet van jade of kwarts is, maar een 'fake' of een stuk glas. Een piepende roller kan duiden op een inferieur product.

Andere opties

Natuurlijk zijn er andere opties op de markt die de werking (zoals de koelheid) van een stuk jade of kwarts kunnen nabootsen. Zo zijn er rollers die in de wals een gel hebben die bevroren kan worden. Dat zijn de 'ice rollers'. Verder zijn er de zogeheten 'beauty bars'. Deze metalen staven (ze lijken op een uitgerekte hoofdletter T) kunnen vibreren tijdens een gezichtsmassage. Verder zijn er plastic gezichtsrollers die al scharend de kaaklijn kunnen masseren en de lymfe daar draineren.
© 2018 - 2024 Meus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een Derma Roller en wat doet het?Misschien heeft u er wel eens van gehoord. De Derma roller is een klein instrument met 540 ultra dunne naaldjes van vers…
De hardheidsschaal van MohsDe hardheidsschaal van MohsWe vergelijken de hardheid van vaste stoffen door met de ene stof op de andere te krassen. Hierop is de hardheidsschaal…
Keramiek: kleiplaten maken met kleiwalsenKeramiek: kleiplaten maken met kleiwalsenBij een aantal technieken maakt men van kleiplaten werkstukken. Deze platen kunnen op verschillende manieren tot vorm ko…

Lippen plumpen: met een zuigapparaatje of speciale lipglossLippen plumpen: met een zuigapparaatje of speciale lipglossJe lippen tijdelijk voller maken zonder een cosmetische ingreep te ondergaan? We noemen dit ook wel het plumpen van de l…
Olaplex: haar beschermen tegen beschadiging door vervenOlaplex: haar beschermen tegen beschadiging door vervenOlaplex Hair Perfector beschermt je haar tegen beschadiging door verven. Als je je haar regelmatig verft dan kun je het…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Mjps, Pixabay
 • https://www.voelwinkel.nl/product/gezichtsroller-met-rozenkwarts/
 • https://www.huffingtonpost.com/entry/jade-rollers_us_5a1c56f6e4b0e771d6b7f3a7?guccounter=1
 • https://www.byrdie.co.uk/jade-rolling-benefits
 • https://www.harpersbazaar.com/nl/beauty/g19859312/de-beste-gezichtsroller-voor-een-jonge-stalende-huid/
 • http://www.happymassage.com/wiki/Face_Massage_Tools
 • https://fashionista.com/2017/04/jade-facial-face-roller-massage-benefits
 • https://gezonderleven.com/dagelijkse-schoonheidsmassage-theelepeltje/
 • http://www.thatsmags.com/beijing/post/24118/jaded-why-is-an-imperial-chinese-beauty-tool-suddenly-popular-in-america
 • http://calmspiritblog.blogspot.com/2016/09/ying-yu-jade-roller-sale-best-jade.html
 • https://www.harpersbazaar.com/uk/beauty/skincare/a19507946/jade-rollers-benefits-tips/
 • https://wwd.com/beauty-industry-news/skin-care/jade-rollers-millennials-skin-care-tool-1202598616/
Meus (58 artikelen)
Laatste update: 02-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.