Wat is een pescotariër en een pescotarisch dieet?
Pescotariërs zijn mensen die geen vlees, eieren en zuivel eten, maar wel vis. Er zijn veel redenen om pescotariër te worden, waarvan de belangrijkste vaak is dat het een stuk gezonder is. Bij het vegetarisch dieet mag er geen vlees en vis gegeten worden. Omdat pescotariërs wel vis eten, komen ze vaak minder voedingsstoffen tekort. Daarnaast kiezen veel pescotariërs voor dit dieet omdat ze vinden dat vee slecht behandeld wordt, terwijl dit bij vissen een stuk minder is. Vaak kiezen ze er voor om alleen wilde vis te eten en geen gekweekte vissen.
Vegetariërs en veganisten
Veel mensen weten niet wat vegetarisch en veganistisch precies betekent. Mensen denken dat als je geen vis, vlees, eieren en zuivelproducten eet dat je een veganist bent, dit is niet waar. Een
vegetariër is iemand die geen dierlijke producten
eet, hieronder vallen dus ook eieren en zuivelproducten. Een
veganist is iemand die geen dierlijke producten
gebruikt. Ze eten dierlijke producten dus niet, maar ze gebruiken ook geen producten zoals wol, bont en leer. Beide groepen gebruiken geen gelatine en dierlijk stremsel.
De grootste groep mensen die in de volksmond doorgaat voor 'vegetariër' heeft eigenlijk de naam
lacto-ovo vegetariër. Dit betekent dat ze geen vlees en vis eten, maar wel eieren en zuivelproducten. Daarnaast gebruiken ze ook dierlijke producten zoals wol.
Pescotariër
Een pescotariër is een vegetariër die wel vis en schaaldieren eet. Hoewel pescotariërs geen echte vegetariërs zijn, eten ze vaak geen melk en eieren. Een pescotariër die wel melk en eieren eet, heet een lacto-ovo pescotariër. Het pescotarische dieet wordt gezien als het gezondst. Veel Japans en mediterraans eten is pescotarisch. De mensen die uit deze culturen komen staan er om bekend dat ze langer leven, maar ook een langer productief leven hebben. Daarnaast hebben mensen uit deze culturen over het algemeen minder last van ziektes. Pescotariërs eten vaak op deze manier omdat ze het gezond vinden, maar vaak is het ook een reactie op hoe dieren die voor de slacht worden gehouden, worden behandeld.
Een overzicht wat verschillende soorten vegetariërs eten
| Vlees | Vis | Ei | Zuivel | Gebruik dierlijke producten |
Veganist | Nee | Nee | Nee | Nee | Nee |
Vegetariër | Nee | Nee | Nee | Nee | Ja |
Lacto-ovo vegetariër | Nee | Nee | Ja | Ja | Ja |
Pescotariër | Nee | Ja | Ja | Ja | Ja |
Waarom zou je pescotariër worden?
Gezondheid
Een van de meeste genoemde redenen om pescotariër te worden is omdat het gezond is. Het is al lange tijd bekend dat het eten van rood vlees het risico op kanker verhoogt. Vis daarentegen is erg gezond, het zit vol met gezonde omega-3 vetzuren en ze hebben voor voordelen voor de gezondheid. De meeste soorten vis bevatten veel jodium, fosfor, seleen en vitamine B12. Hoewel vis veel ijzer bevat is dit minder dan in vlees voorkomt. Daarnaast bevat vis veel eiwitten en vet terwijl het geen koolhydraten bevat. De vetzuren DHA en EPA die veel in vis voorkomen, zorgen er voor dat het risico op hart- en vaatziekten afneemt.
Ethische redenen
Daarnaast is er voor pescotariërs ook vaak een ethische reden om te stoppen met het eten van vlees, maar wel vis te eten. Sommige pescotariërs vinden dat vissen moraal net iets minder hoog op de ladder staan. Ook is er de reden dat vissen minder slecht worden behandeld dan vee en dat het daarom minder erg is om vis te eten, of alleen vissen te eten die niet gekweekt zijn. Sommige pescotariërs zien het eten van vis als compromis om zo toch de benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen die in planten soms moeilijk te vinden zijn.
Nadelen
Aan het pescotarisch dieet zitten ook enkele nadelen, de meeste hiervan gelden ook (gedeeltelijk) voor andere soorten vegetariërs:
Andere mensen
Wanneer je er voor hebt gekozen om pescotariër te zijn kan dat een opluchting zijn. Wanneer je aan mensen vertelt dat je die keuze hebt gemaakt kan dat voor teleurstellingen zorgen. Sommige mensen zullen het moeilijk vinden om die keuze te accepteren of vinden het hypocriet dat je geen vlees eet maar wel vis. Ook kan het lastig zijn wanneer je bij iemand anders moet eten en het eten moet worden aangepast naar je dieet. Omdat de vegetarische diëten steeds bekender worden en meer mensen het volgen, wordt het zijn van vegetariër of pescotariër echter steeds normaler en makkelijker.
Voedingsstoffen
Wanneer je geen vlees eet kan het moeilijk zijn om alle voedingstoffen binnen te krijgen, dit zijn vaak dezelfde voedingstoffen die een vegetariër ook zal missen. Tegenwoordig zijn er veel goede vleesvervangers te koop waardoor het een stuk makkelijk wordt toch alles binnen te krijgen, helaas zijn deze vaak prijzig.
Veel vis
Sommige mensen zijn bezorgd omdat vis veel toxische stoffen bevat zoals kwik en polychloorbifenyls. Deze stoffen kunnen inderdaad bij grote visconsumptie leiden tot schade, maar er zijn veel vissoorten op de markt die weinig van deze stoffen bevatten.