Afvallen tijdens de feestdagen

Afvallen tijdens de feestdagen Als je denkt dat je door de feestdagen je dieet overboord moet gooien heb je het mis. Afvallen is ook tijdens de overvloedige feestdagen heel goed mogelijk. Uiteraard wil je ook kunnen genieten, maar ervoor zorgen dat er geen extra kilo's aankomen is toch wel een grote wens. Wanneer je in je achterhoofd steeds aan je gewicht denkt kan je vast niet rustig genieten van een feestmaal. Toch, als je de volgende kleine tips opvolgt en genoeg zelfdiscipline hebt geniet je ook van de feestdagen!

Tips voor het diner

Het diner is tijdens de feestdagen vaak erg overvloedig en boordevol sauzen en andere lekkernijen. Neem de volgende tips in acht en je kunt met een gerust hart genieten van het feestmaal.

 • Drink geen frisdranken, neem liever water of bruisend water. Probeer zoveel mogelijk te drinken. Dit vult niet alleen de maag maar zorgt er ook voor dat de afvalstoffen sneller het lichaam gaan verlaten.
 • Beperk je tot het proeven van alles. Op deze manier kan je overal van genieten zonder dat je teveel eet.
 • Een kleiner bord zorgt ervoor dat je jezelf een beetje bedriegt. Het voordeel is dat je niets hoeft te laten staan.
 • Sauzen kan je het best vermijden of probeer anders de meest lichte saus te vinden.
 • Als het kan vul dan je bord zelf zodat je van alles maar een beetje pakt.
 • Proef van het nagerecht maar zeg halverwege dat je echt genoeg hebt. Indien mogelijk deel je het nagerecht van te voren al met een ander die eigenlijk genoeg heeft gehad.
 • Kip en gegrild vlees zijn mager. Eet vooral ander vlees liever met mate.
 • Als er ijs met fruit wordt geserveerd kies dan voor vooral veel fruit.

Je eigen diner organiseren en op je dieet blijven letten.

Als je zelf het diner organiseert werkt dit in je voordeel. Op deze manier heb je zelf in de hand wat er op tafel komt en kan je rustig je dieet vol houden. De gasten zullen met onderstaande tips niet merken dat het eigenlijk een mager feestmaal is.

 • Tijdens het eten zorg je voor karaffen water in plaats van frisdrank of alcohol.
 • Probeer alleen verse voedingsmiddelen te gebruiken in je maaltijd.
 • Een salade met vis of een magere vleessoort is een gezond en kleurrijk voorgerecht.
 • Groenten, fruit en noten kunnen een lekkere snack zijn. Er zijn voldoende recepten voor te vinden om dit toch leuk en feestelijk aan te kleden.
 • In plaats van de meestal vette vlees en vis kan je er ook voor kiezen om helemaal geen vlees te gebruiken voor het diner. Een salade of rijst kunnen heel speciaal zijn. Als je toch graag groots te voorschijn komt kies dan voor een magere vleessoort of een vissoort.
 • Magere slagroom smaakt prima, er bestaan ook light ijssoorten. Een mooie fruitcocktail kan tevens een prima nagerecht zijn.

Calorieën verbranden tijdens de feestdagen.

Als je zelf het feestdiner klaarmaakt kan je overwegen de boodschappen met de fiets te gaan halen. Ook zal je veel wandelen bij het op-en afdienen van de tafel. Maar ook wanneer je bent uitgenodigd kan je tussendoor helpen. De gastvrouw zal je dankbaar zijn voor dit gebaar en stiekem zorg je zelf voor wat beweging zodat je weer wat calorieën verbrand. Alcohol kan je beter aan de kant laten staan. Een goed idee is het maken van een wandeling na de maaltijd. Het brengt je stofwisseling goed op gang en zorgt ervoor dat afvalstoffen sneller verwerkt worden. Vroeger deed men dit vaak. De oudere generatie zien we dit nog steeds regelmatig doen. Zet een muziekje op na de maaltijd. Het is niet alleen gezellig, misschien kan je de genodigden uitnodigen met een dansavond. Dit kan ook wanneer je uitgaat. Dansen is zeer goed voor het lichaam en de geest en je zult zeer zeker calorieën gaan verbranden!
© 2010 - 2024 Steffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen: Hoe en Wat?Afvallen: Hoe en Wat?Tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van overgewicht. Deels wordt overgewicht veroorzaakt door een aanleg in onze…
De meest populaire diëten zijn schadelijk voor de gezondheidDe meest populaire diëten zijn schadelijk voor de gezondheidVeel mensen zijn opzoek naar en manier om af te vallen. Vaak wordt er dan gezocht naar een populair dieet. Een populair…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Voorkom diëten, ga gezond eten!Voorkom diëten, ga gezond eten!Heel veel mensen die willen afvallen, volgen een dieet. Denk aan Atkins, Sonja Bakker of het Ziekenhuisdieet. Gezond ete…

Kilokiller afvallen met drie drankjes per dagKilokiller afvallen met drie drankjes per dagKilokiller is een serie bruistabletten die hulp bieden bij het afvallen. Met de Kilokiller bruistabletten maak je een di…
Caloriën in tussendoortjes / slanke tussendoortjesCaloriën in tussendoortjes / slanke tussendoortjesWat kun je beter nemen als je aan de lijn doet: een ontbijtkoekreep van 60 gram of een zakje chips? Dit lijkt voor de ha…
Steffie (51 artikelen)
Gepubliceerd: 02-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.