Vaker fietsen, de voordelen en wat bespaar je?

Vaker fietsen, de voordelen en wat bespaar je? Elke dag weer die files en telkens die stijgende brandstofprijzen. Autorijden is een duur vervoersmiddel en helaas is het openbaar vervoer meestal nog duurder. Het is daarom zeer interessant om de fiets vaker te pakken en de auto te laten staan. Maar wat zijn de voordelen? En wat bespaar je nou? In dit artikel worden de voordelen en besparingen nader uitgelegd.

Besparen op de brandstofkosten van je auto

Autorijden is duur. Vooral ‘dankzij’ de immer stijgende brandstofprijzen is de auto een steeds groter wordende kostenpost. Door geregeld de fiets te pakken kan je op jaarbasis flink wat geld besparen. Het is uiteraard ondoenlijk om elke dag van bijvoorbeeld Groningen naar Utrecht te forenzen, maar voor kleinere afstanden is de fiets een prima alternatief. Het verbruik van de auto is ook nog eens het hoogste op de korte afstanden omdat de motor pas optimaal is qua verbruik wanneer deze warm is gedraaid. Stel dat een auto op de korte afstand één op tien rijdt, dan betekent dit dat je per 10 kilometer fietsen één liter brandstof bespaart. Op jaarbasis kan je dan al snel honderden euro’s besparen op de brandstofkosten.

Besparen op de afschrijving van je auto

De brandstofkosten zijn slechts één van de kosten die moeten worden meegerekend. Besparen op de autobelasting is geen optie, dat is namelijk een vaststaand bedrag ongeacht de gemaakte kilometers. Wellicht gaat dit ooit veranderen indien er een vorm van rekeningrijden wordt ingevoerd. Wel kan er bespaard worden op de afschrijving, een auto wordt namelijk in de regel per gereden kilometer minder waard. Vooral duurdere en nieuwere auto’s schrijven erg snel af. Door vaker de fiets te pakken schrijft je auto dus minder af.

Besparen op onderhoudskosten auto

Een auto heeft onderhoud nodig, want wat rijdt dat slijt! Door minder te rijden heeft een auto ook minder onderhoud nodig, wat weer veel geld bespaart. Alles opgeteld kost een auto per gereden kilometer aanzienlijk meer dan de brandstofprijs alleen.

Meer lichaamsbeweging en minder ziekteverzuim

Fietsen is gezond voor je! Lichaamsbeweging is wat er bij veel mensen aan schort, vaker de fiets pakken is een uitstekende invulling voor dit probleem. Je moet toch naar je werk, de bakker of het station: waarom dan niet met de fiets? Met één kilometer fietsen verbrand je al snel 10 kcal. Mensen die geregeld de fiets pakken hebben voldoende lichaamsbeweging. Het bespaart een abonnement voor de sportschool en je bent lekker in de buitenlucht. Een bijkomend voordeel van de extra beweging is dat het ziekteverzuim omlaag gaat. Kortom: een gezonde bezigheid!

Goed voor het milieu

Door te fietsen verbrand je minder brandstof, wat dan weer goed is voor het milieu. Tien kilometer fietsen bespaart al snel 2 kilogram CO2, 1 gram fijnstof en 7 gram stikstofdioxide. En dan hebben we het nog niet eens over het plaatsnemen in de dagelijkse file!

Het Nationale Fietsplan

De overheid stimuleert het gebruik van de fiets. Er komen steeds meer fietspaden en ook fiscaal wordt het fietsgebruik gestimuleerd middels het Nationale Fietsplan. Met het Nationale Fietsplan kunnen werknemers belastingvoordeel krijgen over de aanschaf van een fiets (tot een maximum van €749,-). Dit belastingvoordeel kan, afhankelijk van in welke belastingschaal u valt, oplopen tot 52%. Daarnaast mag u de eerste drie jaar tot €82,- belastingvrij accessoires aanschaffen. De fiets mag ook voor privédoeleinden worden gebruikt. Als je interesse hebt voor het Nationale Fietsplan kan je je werkgever raadplegen naar de mogelijkheden. Maar wees snel, de overheid is mogelijk van plan het Fietsenplan af te schaffen per 1 januari 2015.

Lees verder

© 2012 - 2024 Advies-eb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Start to Bike: Begin met fietsenStart to Bike: Begin met fietsenDat Nederlanders en Vlamingen een fietsvolk zijn is algemeen bekend. Fietsen zit ons in het bloed. Zou jij ook graag je…
10 redenen om te fietsenWaarom zou ik gaan fietsen? Er zijn heel veel redenen om te gaan fietsen. Het is bijvoorbeeld goedkoop, veilig en gezond…
Besparen op kinderfietsenBesparen op kinderfietsenKinderfietsen zijn duur in aanschaf en ze fietsen er maar tijdelijk op. Binnen een paar jaar moet de fiets weer vervange…
Fietsen, gezond, sportief en goedkoopFietsen, gezond, sportief en goedkoopIn nederland heeft iedereen wel een fiets, veel mensen hebben zelfs wel 2 of meer fietsen. Maar gebruiken we die fiets o…
Zelfmoord met pijnstillers: een overdosis is zelden fataalZelfmoord met pijnstillers: een overdosis is zelden fataalZelfmoord plegen met pijnstillers is een van de meest gebruikte methoden bij een zelf gekozen dood. Het innemen van een…
Bronnen en referenties
  • www.gazelle.nl
  • www.fietsen123.nl
  • www.nationalefietsplan.nl
Advies-eb (275 artikelen)
Laatste update: 23-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.