Medische keuring verlenging rijbewijs

Medische keuring verlenging rijbewijs Ouder worden en achter de geraniums zitten is gelukkig geen realiteit voor zeer velen. Maar ouder worden en autorijden is voor een aantal wel een probleem. In elk geval zal er om het rijbewijs langer te bezitten dan tot de leeftijd van vijfenzeventig jaar een medische keuring moeten plaatsvinden. Het is geen zware keuring maar hij is wel duidelijk toegespitst op veilig rijden. Voor de medische keuring en de verlenging van het rijbewijs worden vijf stappen gezet die beginnen en eindigen met een bezoek aan het gemeentehuis.

Medische keuring vanaf het vijfenzeventigste jaar

Een rijbewijs is voor tien jaar geldig met uitzondering van verlenging na het vijfenzestigste jaar. In dat geval geldt verlenging tot maximaal het vijfenzeventigste levensjaar van de automobilist. De reden daarvan is dat op die leeftijd een verplichte keuring moet worden ondergaan en dat pas bij goedkeuring verdere verlening mogelijk is. Eigenschappen waar die medische keuring hoofdzakelijk op is gebaseerd zijn voldoende lichamelijke en geestelijke gesteldheid voor het besturen van een auto, geen bezwarende ziektes en voldoende gezichtsvermogen.

Niet meer voor tien jaar geldig

Na een goedkeuring wordt er een rijbewijs afgegeven dat niet voor tien jaar maar voor vijf jaar geldt. Vanaf de eerste keuring moet namelijk telkens elke vijf jaar opnieuw een keuring plaatsvinden. Een goede tip is om op tijd te beginnen met het verlengen van het rijbewijs. Een herinneringsbrief van de RDW wordt ruim op tijd voor het verlopen van het rijbewijs verzonden dus dat is ook een goed moment om de procedure al te starten. Het verlengen van het rijbewijs vanaf het vijfenzeventigste jaar vergt vijf stappen.

Stap 1.

  • Actie: Koop op het gemeentehuis een uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA).
  • Opmerking: Hiervoor moet wel een geldig legitimatiebewijs worden getoond.

Stap 2.

  • Actie: Koop een formulier met vragen over de lichamelijke en geestelijke gesteldheid, genaamd “Eigen verklaring” eveneens bij de gemeente of bij een rijschool of het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen).
  • Opmerking: De vragen gaan onder meer over bloeddruk, psychische toestand, epilepsie en eventuele operaties.

Stap 3.

  • Actie: Ga met de door uzelf, voor zover mogelijk, ingevulde verklaring naar een huisarts voor de medische keuring.
  • Opmerking: De meeste huisartsen zullen eigen patiënten doorsturen naar een collega arts om de bestaande vertrouwensrelatie niet te verstoren. De arts die de keuring uitvoert zal aan de hand van zijn bevindingen het onderdeel “Geneeskundig verslag” invullen. Keuringsonderdelen zijn de lichamelijke en geestelijke conditie, bloeddrukmeting, urineonderzoek op mogelijke suikerziekte, gezichtsvermogen (eventueel met bril of contactlenzen). Bij het nagaan van de lichamelijke conditie wordt aandacht besteed aan het functioneren van armen, benen en wervelkolom. Soms verwijst de arts door naar een specialist of is een rijtest noodzakelijk.

Stap 4.

  • Actie: Stuur het formulier met de onderdelen “Eigen Verklaring” en “Geneeskundig verslag” samen met het uittreksel uit het GBA op naar het CBR.
  • Opmerking: Het CBR beslist op basis van de gegevens of autorijden nog mogelijk is en stuurt bij een positief oordeel een “Verklaring van geschiktheid” naar de aanvrager.

Stap 5.

  • Actie: Ga na ontvangst van de “Verklaring van geschiktheid” naar het gemeentehuis waar enige tijd later het rijbewijs kan worden opgehaald.

Soms afleggen rijtest noodzakelijk bij verlenging rijbewijs

Als voor de beoordeling een rijtest noodzakelijk wordt geacht moet die afgelegd worden onder leiding van een deskundige die bekijkt of iemand rijgeschikt is. Een rijtest is geen rijexamen maar een test om na te gaan of iemand het motorvoertuig op een veilige en verantwoorde wijze kan besturen. Daarbij zal tevens gekeken worden of er bepaalde technische aanpassingen noodzakelijk zijn zoals bijvoorbeeld rembekrachtiging of automatisch schakelen.

Technische aanpassingen

Het kan ook voorkomen dat ingewikkelde technische aanpassingen moeten worden uitgevoerd aan het motorvoertuig zoals aanpassing van de pedalen of montage van volledige handbediening of verplaatsing van schakelaars. Bij uitgebreide aanpassingen wordt geadviseerd om daarna eerst enkele rijlessen te nemen om aan de veranderingen te wennen. Vervolgens vindt de test plaats onder leiding van een deskundige namens het CBR.

Lees verder

© 2012 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Senioren: rijbewijs verlengenEen rijbewijs heeft een beperkte geldigheid, namelijk tien jaar. Wanneer de geldigheid verloopt moet het rijbewijs worde…
Haken en ogen bij verlengen van het rijbewijsHaken en ogen bij verlengen van het rijbewijsHoe gaat het verlengen van je rijbewijs precies in z’n werk. Moet je zelf actie nemen of kun je afwachten tot je een ber…
Blokkade op rijbewijs bij ziekte en het opheffen hiervanBlokkade op rijbewijs bij ziekte en het opheffen hiervanHeb je een medische conditie die invloed zou kunnen hebben op je rijvaardigheid dan kan er (tijdelijk) een blokkade op j…
Vrachtwagenchauffeur wordenVrachtwagenchauffeur wordenMisschien droom je er altijd al van om vrachtwagenchauffeur te worden. Natuurlijk heb je dan je rijbewijs nodig. Maar er…

Adviezen voor goede slaaphygiëneSlaaphygiëne gaat over de maatregelen die je neemt bij het slapen gaan en de omgeving waarin je slaapt. Doordat steeds m…
DecubituswondenDecubituswondenDecubituswonden zijn pijnlijke wonden. Veel mensen hebben er last van en het komt voornamelijk voor bij mensen die lang…
Bronnen en referenties
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 29-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.