Medische keuring verlenging rijbewijs

Medische keuring vanaf het vijfenzeventigste jaar
Een rijbewijs is voor tien jaar geldig met uitzondering van verlenging na het vijfenzestigste jaar. In dat geval geldt verlenging tot maximaal het vijfenzeventigste levensjaar van de automobilist. De reden daarvan is dat op die leeftijd een verplichte keuring moet worden ondergaan en dat pas bij goedkeuring verdere verlening mogelijk is. Eigenschappen waar die medische keuring hoofdzakelijk op is gebaseerd zijn voldoende lichamelijke en geestelijke gesteldheid voor het besturen van een auto, geen bezwarende ziektes en voldoende gezichtsvermogen.Niet meer voor tien jaar geldig
Na een goedkeuring wordt er een rijbewijs afgegeven dat niet voor tien jaar maar voor vijf jaar geldt. Vanaf de eerste keuring moet namelijk telkens elke vijf jaar opnieuw een keuring plaatsvinden. Een goede tip is om op tijd te beginnen met het verlengen van het rijbewijs. Een herinneringsbrief van de RDW wordt ruim op tijd voor het verlopen van het rijbewijs verzonden dus dat is ook een goed moment om de procedure al te starten. Het verlengen van het rijbewijs vanaf het vijfenzeventigste jaar vergt vijf stappen.Stap 1.
- Actie: Koop op het gemeentehuis een uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA).
- Opmerking: Hiervoor moet wel een geldig legitimatiebewijs worden getoond.
Stap 2.
- Actie: Koop een formulier met vragen over de lichamelijke en geestelijke gesteldheid, genaamd “Eigen verklaring” eveneens bij de gemeente of bij een rijschool of het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen).
- Opmerking: De vragen gaan onder meer over bloeddruk, psychische toestand, epilepsie en eventuele operaties.
Stap 3.
- Actie: Ga met de door uzelf, voor zover mogelijk, ingevulde verklaring naar een huisarts voor de medische keuring.
- Opmerking: De meeste huisartsen zullen eigen patiënten doorsturen naar een collega arts om de bestaande vertrouwensrelatie niet te verstoren. De arts die de keuring uitvoert zal aan de hand van zijn bevindingen het onderdeel “Geneeskundig verslag” invullen. Keuringsonderdelen zijn de lichamelijke en geestelijke conditie, bloeddrukmeting, urineonderzoek op mogelijke suikerziekte, gezichtsvermogen (eventueel met bril of contactlenzen). Bij het nagaan van de lichamelijke conditie wordt aandacht besteed aan het functioneren van armen, benen en wervelkolom. Soms verwijst de arts door naar een specialist of is een rijtest noodzakelijk.
Stap 4.
- Actie: Stuur het formulier met de onderdelen “Eigen Verklaring” en “Geneeskundig verslag” samen met het uittreksel uit het GBA op naar het CBR.
- Opmerking: Het CBR beslist op basis van de gegevens of autorijden nog mogelijk is en stuurt bij een positief oordeel een “Verklaring van geschiktheid” naar de aanvrager.
Stap 5.
- Actie: Ga na ontvangst van de “Verklaring van geschiktheid” naar het gemeentehuis waar enige tijd later het rijbewijs kan worden opgehaald.