Medicijnen: houd een lijst bij en neem die mee naar de arts
Medicijnen worden vaak belangrijker naarmate u ouder wordt. Voor elk kwaaltje is er wel een medicijn en wie ouder wordt krijgt meestal wel meer dan een blijvend kwaaltje, waarvoor een arts dan medicijnen uitschrijft. Als u naar de huisarts of naar een specialist in het ziekenhuis gaat, doe er goed aan om een lijstje met de namen van uw medicijnen mee te nemen. Zo kan er niets vergeten worden en de arts kan altijd bekijken of de eventuele nieuwe medicijnen in strijd zijn met de werking van de medicijnen die u al langer gebruikt. Het gebeurt nog steeds dat vooral oudere mensen in het ziekenhuis belanden omdat hun medicijnen niet goed op elkaar afgestemd zijn. Het is in uw eigen belang dat u daar zelf ook op let en er met uw arts over spreekt.
Problemen met een nieuw medicijn
Het komt regelmatig voor dat patiënten die een nieuw medicijn voorgeschreven krijgen, problemen hebben met de werking daarvan. Sommige medicijnen werken juist tegen de werking van een ander medicijn in. Ook gebeurt het vaker dat het nieuwe medicijn de werking van het al gebruikte medicijn versterkt, waardoor de werking veel te effectief is en daardoor weer andere klachten kan veroorzaken.
Voorbeeld van bezoeken aan de arts
Een man van 72 jaar heeft gordelroos gehad. Nadat de vochtblaasjes verdwenen zijn krijgt de man "aanrakingspijn". Het is een pijn die niet uit te houden is en hem remt in de bewegingen door de dag. Soms wordt hij er 's nachts zelfs wakker van. Hij gaat voor die pijn twee keer naar de dokter en krijgt daar elke keer een pijnstiller voor.
Gevolg
Na een week merkt hij dat hij overmatig transpireert. Het is zelfs zo erg dat hij na een lichamelijke bezigheid van tien minuten doornat is en moet gaan zitten om op te drogen. Uiteindelijk bekijkt hij de bijsluiters van de medicijnen en ontdekt dat het zweten niet alleen bij de twee pijnstillers genoemd wordt, maar ook nog bij een medicijn dat hij al eerder kreeg voor hart en bloedvaten. Dat had dus voorkomen kunnen worden.
Maak een lijst van uw medicijnen en houd die goed bij
Veel mensen gaan ervan uit dat elke dokter en apotheker wel op de hoogte is van de medicijnen die hij of zij gebruikt, maar dat is niet altijd het geval. Daarnaast heeft niet elke arts de bijwerkingen van het medicijn dat hij/zij uitschrijft in het geheugen zitten. Behalve dat komen er in de loop van de tijd steeds nieuwe, of andere medicijnen bij. De lijst medicijnen moet dus ook goed bijgehouden worden.
Goed oppassen als u bij meer dan een arts onder behandeling bent
Vooral als u bij meer dan een arts of specialist in behandeling bent, kan er wel eens wat mis gaan. Als u meer dan een medicijn gebruikt is het dan ook heel verstandig om daar een lijstje van te maken. Het gemakkelijkste gaat dat in een Word-bestandje in de computer. U kunt dat bestandje uitprinten, uitknippen en opgevouwen in uw beurs of tas steken die u altijd bij u hebt. Dit bestandje kan via de computer altijd gemakkelijk aangepast worden aan een nieuwe situatie.
Ook de homeopathische middelen in de lijst van medicijnen opnemen
Zet in dat medicijnenlijstje ook de eventuele homeopathische middelen die u gebruikt en die u bij de reformzaak, de supermarkt of de drogist gekocht hebt. Of dat nu het middel echinaforce van Dokter Vogel, knoflookcapsules of magnesiumtabletten betreft doet er niet toe. Zet bovenaan welke medicijnen u van artsen hebt gekregen en daaronder een lijstje met alle homeopathische medicijnen die u gebruikt.
Ook mineralen en vitaminen doorgeven
Ook de voedingssupplementen (mineralen en vitamine producten), want van bepaalde producten, zoals vitamine A, mag u ook weer niet teveel binnen krijgen. Behalve dat zit er in bepaalde tabletten lactose of zijn ze niet geschikt voor suikerpatiënten. Daarnaast zijn sommige mensen allergisch voor bepaalde metalen.
Een voorbeeld met een zink allergie
Zink zit in een aantal natuurlijke voedingsmiddelen en is ook een natuurlijk element daarin. Van zink is echter ook bekend dat een aantal mensen niet goed bestand zijn tegen teveel contact met zink. Zij kunnen van teveel contact met zink een metaal allergie krijgen, waardoor zij huiduitslag krijgen van elk contact met bijvoorbeeld sieraden, gespen, horloges, enzovoort. Neemt u echter voor een bepaald ander mankement zink in en weet uw arts daar niets van, dan kan hij bijvoorbeeld bij huiduitslag een verkeerde diagnose stellen, waardoor u nieuwe medicijnen of ook zalf krijgt, die niets bewerken en misschien het probleem nog erger kunnen maken. Het is daarom goed als uw arts weet wat u allemaal gebruikt.
Allergie in dezelfde lijst vermelden
Bent u allergisch voor leukoplast, jodium, penicilline of andere middelen, zet dat eveneens onderaan het lijstje met medicijnen, maar wel apart met een regel tussenruimte bijvoorbeeld. Bij plotselinge opname in het ziekenhuis kan men daar dan meteen rekening mee houden en zelf vergeet u het dan ook niet zo gemakkelijk. Iets dat men zelf opgeschreven heeft, wordt immers ook beter onthouden.
Nieuwe medicijnen van de arts meteen bijschrijven
Krijgt u van uw arts een nieuw medicijn voorgeschreven, zet dat dan meteen op uw medicijnenlijstje erbij, zodat u het een volgende keer niet kunt vergeten om te vermelden. Houd zelf in de gaten hoe uw lichaam reageert op het nieuwe medicijn. Vertrouwt u het niet, vertel het aan uw arts. Die kan bepalen of u beter af bent met een ander medicijn. Vaak zijn er immers meerdere medicijnen voor een en hetzelfde mankement.
Per patiënt een lijstje met medicijnen bijhouden
Hebt u een gezin van vier personen en gebruiken daarvan drie personen verschillende medicijnen, maak dan ook per persoon een lijstje en laat elke persoon dat ook in beurs of tas bij zich dragen. Vooral bij plotselinge opnames in een ziekenhuis of na een ongeluk is het prettig als men op de Spoedeisende Hulp (SEH) zo snel mogelijk weet welke medicijnen die patiënt gebruikt en mogelijk die dag al gehad heeft.
Andere doosjes en/of andere tabletten als de arts voorgeschreven heeft
Krijgt u bij uw apotheek plotseling uw tabletten in een andere verpakking of zien de tabletten zelf er anders uit, vraag dan ook of u wel het goede medicijn gekregen hebt en of dat wel voor u bestemd is. Vaak maakt de farmaceutische industrie tabletten met dezelfde inhoudsstoffen die dezelfde werking hebben als uw oude tabletten, maar maken die dan met andere toegevoegde stoffen, waarmee ze dan een vaste vorm krijgen.
Vergissen is menselijk
U moet er echter zeker van zijn dat u de goede medicijnen ontvangen hebt. Een vergissing is altijd mogelijk. De uitgave van medicijnen is mensenwerk en er kan eens een keer een vergissing gemaakt zijn. Laat u aan de balie goed uitleggen, waarom u een ander medicijn krijgt, dan volgens u uitgeschreven was. Het is mogelijk dat de naam van het medicijn anders is, maar de werking hetzelfde. Probeer het in dat geval uit. Werkt het volgens u niet goed, ga dan terug naar de arts.
Ga naar de apotheek als u het niet vertrouwt
Soms kunnen echter ook die nieuwe medicijnen problemen geven en de toegevoegde stoffen die men gebruikt heeft om het medicijn te maken, lastige bijwerkingen hebben. Ga in dat geval terug naar de apotheek, lever de medicijnen in en vraag naar het oude medicijn. Vaak kost het even wat moeite, maar doorzetten loont meestal wel, hoewel sommige apotheken u dan om een bijbetaling kunnen vragen. Bel naar uw ziekenfonds om de zaak uit te leggen en vraag meteen of die bijbetaling wel rechtmatig is.
U bent ook zelf verantwoordelijk voor het medicijn dat u gebruikt
Artsen zijn verantwoordelijk voor de medicijnen die zij u voorschrijven, maar ook u als patiënt bent verantwoordelijk voor uw eigen lichaam en alles dat u daarin opneemt. Het is verstandig om zelf goed op te letten dat de arts alle informatie krijgt die hij nodig heeft om de goede beslissing voor uw gezondheid te kunnen nemen.
Het eigen leven beschermen
Tenslotte heeft een arts meerdere patiënten, maar u hebt slechts een enkel leven. Het is belangrijk om dat leven ook zelf te beschermen. Wie ouder wordt krijgt zo hier en daar meestal te maken met wat gezondheidsproblemen, maar het is belangrijk om er voor te zorgen dat men desondanks zo goed en prettig mogelijk kan leven.