Dyson Airblade – fris handen drogen na toiletbezoek
Na een toiletbezoek in een openbare gelegenheid - thuis ook trouwens - willen we onze handen kunnen wassen en hygiënisch kunnen drogen. Daar mankeert in menig kleinste kamertje het een en ander aan en dat is niet alleen een ergernis, het is ook onhygiënisch en ongezond. Gelukkig is er een man die aan de slag gaat bij dit soort ergernissen: James Dyson.
Handen wassen
Wassen van de handen na toiletbezoek is belangrijk. Het effect van wassen, schone handen, kan teniet gedaan worden als de handen niet op de juiste manier worden gedroogd. In veel gevallen is het aan te bevelen de handdoek die in de wc van een openbare gelegenheid hangt te laten voor wat het is, tenzij er voor elke toiletbezoek een fris handdoekje klaar ligt. Hangt er een grote handdoek waar al menigeen zijn natte handen aan heeft proberen te drogen, laat die dan hangen en pak de pijpen van je eigen broek. Je handen daaraan afvegen is dan wel zo’n verstandige keuze. Er hangt heel wat narigheid in de openbare wc-ruimtes. Dat gaat van textielrollen die net op zijn als jij je handen wilt drogen of die uitgelubberd in de ruimte hangen, tot papieren handdoekjes die overal en nergens voor worden gebruikt en die over de vloer en de wasbak slingeren. Dan zijn er nog de ‘ouderwetse’ handdrogers, de föhn voor de handen. Daar moet je een eeuwigheid met je handen onder wapperen voordat ze droog genoemd kunnen worden.
Elektrisch
Die elektrische drogers leken aanvankelijk een uitkomst. Geen natte handdoeken meer en geen papieren rommel op de vloer. De nieuwigheid is inmiddels goed van die dingen af. Ze zijn over het algemeen gammel geworden en er zit een grote knop aan waar iedereen met zijn handen aan zit. Dat is verre van hygiënisch, zelfs als je de knop ook met je arm of elleboog indrukt.
Spetters
Het is de bedoeling dat je na het handen wassen de druppels van je handen schudt en ze dan voor de droger houdt. Bijna nooit is de oude generatie blaasdrogers zo krachtig dat dit in een tiental seconden lukt. Langer willen we er niet op wachten en het gevolg is dat de toiletbezoeker zijn handen aan de kleren afdroogt of met half natte handen de ruimte verlaat. Het zijn in feite waardeloze lelijke dingen die de muren ontsieren en tamelijk nutteloos zijn.
Biomedisch onderzoek
Papieren handdoeken zijn hygiënischer dan handdrogers. Biomedisch onderzoek wijst uit dat papieren handdoeken sneller en hygiënischer drogen dan de oude generatie handdrogers. Handen die met papieren handdoekjes worden gedroogd zijn na vijftien seconden voor 99 procent droog. Een oude generatie handdroger heeft 45 seconden nodig voor hetzelfde resultaat en dat geduld hebben we vaak niet.
Blazen
Verontrustender is het verschil in hygiëne tussen de twee droogmethoden. De papieren handdoeken wrijven fysiek bacteriën van de handen. De blazende handdrogers blazen de bacteriën vooral in een andere richting. Ze worden naar je kleren geblazen of naar de andere aanwezigen in de ruimte.
Papier
Waar de papieren handdoekjes vaak tot rommel in de toiletruimte leiden, vormt de papieren handdoekautomaat, die je een stuk papier levert als je je handen voor een rood oog houdt, een goed alternatief. Elk handdoekje is fris en schoon, al kun je het ook treffen dat deze automaat leeg is. De handdoekjes moeten er wel in gestopt worden.
Airblade
Foto Dyson Airblade /
Bron: Bol.comEen sterk verbeterde versie van de warme lucht blazer is de
Dyson Airblade. Die blaast in
no time en met kracht je handen kurkdroog. Het is even wennen en het is ook een beetje eng. Je moet je handen in een apparaat stoppen en wie vaak enge films kijkt weet dat je vingers worden afgehakt als je je hand ergens in stopt. Niet bij deze Airblade. Het apparaat hangt aan de muur net zoals de eerste generatie blowers, maar hier hou je je handen niet voor of onder, maar je stopt ze in de opening van het apparaat. Je haalt je handen tien keer op en neer en een harde maar dunne luchtstroom blaast ze droog. Dyson combineerde de Airblade technologie met de Dyson digitale motor, die luchtstromen creëert met hoge snelheid. De Dyson Airblade handdroger is de snelste manier om je handen te drogen. Hij is geschikt voor alle toiletruimtes maar wordt speciaal aanbevolen voor drukke locaties. Hij is nogal prijzig, tussen de 1000 en 1500 euro.
Dyson
Het is een uitvinding van
James Dyson. Het bedrijf Dyson, dat de uitvinder in 1993 oprichtte, maakt de Airblade, net als de stofzuigers met dezelfde merknaam. De uitvinder slaat aan het denken op het moment dat hij zich ergens aan ergert. Hij ergerde zich ondermeer aan de stofzuiger die minder krachtig gaat zuigen naarmate de stofzuigerzak voller wordt. Hij werkte de stofzuigerzakloze stofzuiger uit. Van het geld dat hij verdiende aan de verkoop van de licentie aan een Japans bedrijf, begon hij zijn eigen bedrijf.
Ergernis
Dyson ergerde zich ook aan de vaak onhygiënische bedoeningen in openbare toiletruimtes en de matige werking van de handendrogers. Net als de stofzuiger werkt de Airblade met luchtkracht. De apparaten zie je intussen in steeds meer gelegenheden. Van Engeland is de overstap naar het Europese vasteland gemaakt en Dyson heeft minder enge vormen ontwikkeld: handdrogers die eruit zien als een kraan en waar je je handen onder kunt houden en ze er nergens in hoeft te stoppen.