Pilates voor lichaamsstabiliteit

Pilates voor lichaamsstabiliteit Je lichaam zegt iets over waar jij, meestal onbewust, vooral met je aandacht naartoe gaat. Als je je beter bewust wilt worden van je lichaam kun je dat bijvoorbeeld te doen door te onderzoeken hoe stabiel jij bent. Met andere woorden: hoe bewust kun jij je lichaam aansturen een bepaalde houding aan te nemen? Pilates is een mooie manier om dit bij jezelf te onderzoeken en te trainen. Als je een zittend beroep hebt loop je waarschijnlijk regelmatig rond met last van je schouders, je nek of je rug. Je weet wel dat je een goede houding aan moet nemen maar in de waan van alledag lukt het je bij lange na niet om daar constant op te letten. Zeker niet als je het druk hebt. Wat dan te doen om te voorkomen dat je structureel naar de fysiotherapeut moet? Je kunt proberen je stressniveau terug te brengen, zodat je ontspannender zit te werken. Dat vergt inspanning om jezelf te leren kennen, te leren je grenzen te stellen, vanuit je eigen authenticiteit te leven. Als je je niet meteen geroepen voelt tot een diepgaand persoonlijk proces, is het volgen van Pilates een of twee keer per week een goed alternatief (of een goede aanvulling).

Wat is Pilates?

Pilates is een vorm van sport (uitgevonden door Joseph Pilates) die erop gericht is de spieren in je hele lichaam te versterken. Dat gebeurt door middel van oefeningen waarmee je je spieren stretcht en de stabiliteit van je lichaam vergroot. Zo werk je met de spieren van je onderrug, buik, bekkenbodem, billen, maar ook schouders, bovenarmen, bovenbenen en borstkas. Je doet dit altijd vanuit je lichaamscentrum, wat door deze oefeningen stabieler en sterker wordt. Belangrijk element is je ademhaling tijdens de oefeningen. Je voert de oefeningen staand, zittend of liggend uit, op een mat. Er kan al dan niet muziek aan te pas komen; muziek kan helpen om de oefeningen makkelijker en één tempo uit te voeren. Het kan ook zijn dat de oefeningen plaatsvinden op speciaal daarvoor ontworpen toestellen. Dit is afhankelijk van de stijl van degene die de lessen geeft. Je kunt ook thuis de oefeningen doen, bijvoorbeeld aan de hand van een app of een DVD waar oefeningen op voorgedaan worden.

Wat levert het op?

Een stabieler en sterker centrum van je lichaam zorgt ervoor dat je automatisch beter rechtop blijft zitten. Alleen al door met de oefeningen aan de slag te gaan ga je het verschil voelen tussen inzakken en rechtop zitten. Je gaat het vanzelf steeds meer toepassen. Een voorbeeld is de manier waarop je fietst. Misschien ben je gewend om kromgebogen over het stuur te fietsen en vooral kracht te zetten vanuit je onderrug. Als je Pilates volgt zul je merken dat je vaker rechtop op de fiets gaat zitten, en de kracht uit je bovenbenen haalt. En zo geldt het ook voor de manier waarop je achter je bureau zit. Je zult je er sneller van bewust zijn dat je je schouders niet ontspant en niet rechtop zit. En je kunt het beter volhouden om wel rechtop te zitten omdat je beter getraind raakt. Het kan er ook voor zorgen dat je meer vertrouwen krijgt in je lichaam en daarmee in jezelf, waardoor je in je leven meer uitdagingen durft aan te gaan.

Hoe kom ik eraan?

Via internet vind je snel een Pilatesdocent bij jou in de buurt. Vaak kun je een gratis proefles volgen. Er kan een behoorlijk verschil zitten in de manier waarop de lessen gegeven worden, dus als je ergens bent geweest en het spreekt je niet zo aan, laat je dan niet meteen afschrikken. Bedenkt als je op zoek gaat wat je belangrijk vindt en waar je je prettig bij voelt. Met of zonder toestellen, met of zonder muziek, grote of kleine groepen, erg spiritueel of juist heel praktisch en lichaamsgericht.
© 2014 - 2024 Imkevos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Pilates?Pilates werd in het begin van de 20e eeuw ontwikkeld door Joseph Hubertus Pilates (1880 – 1967). Pilates was een tijd on…
De leukste sporten voor vrouwen op de sportschoolDe leukste sporten voor vrouwen op de sportschoolHet zoeken van een leuke sport kan heel moeilijk zijn. Daarnaast speelt motivatie vaak een grote rol. Sporten wordt niet…
Trend: Barre FitnessEen vrouwelijke fitnesstrend mag het zeker genoemd worden, de barre fitness. Doutzen Kroes doet aan barre fitness en hee…
Vormen van groepslessen bij fitnessSportscholen bieden niet alleen fitness aan, bij de meeste scholen kun je ook sporten in de vorm van klasjes of groepsle…
Bloedvaten: slagaderen, aderen en haarvatenBloedvaten: slagaderen, aderen en haarvatenHet bloed in het lichaam wordt rondgepompt door drie verschillende soorten bloedvaten: slagaderen, aderen en haarvaten.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: J. Vílchez, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.wat-betekent.nl/wat-is-pilates/
  • http://www.frankavanhoof.nl/page1.php
Imkevos (4 artikelen)
Gepubliceerd: 01-07-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.