Zijn onze smartphones een haard van bacteriën?

Zijn onze smartphones een haard van bacteriën? Smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. We gebruiken het apparaat op alle mogelijke plaatsen: in huis, in cafés en restaurants, op school, op het werk, in openbare toiletten, op trein, bus en tram, in ziekenhuizen en noem maar op. Soms ligt hij op het keukenblad of op een bank in het bushokje. Vaak zit hij in je handtas of in je broekzak. Je kan je wel voorstellen dat je smartphone wemelt van bacteriën. Uit onderzoek is gebleken dat vooral de smartphones in ziekenhuizen een reëel gevaar vormen voor besmetting.

Bacteriën

De meeste bacteriën gaan over van mens tot mens via aanraking. De bacteriën die op onze handen zitten zijn meestal bacteriën die in de huid leven en geen gevaar voor besmetting vormen. Maar als je bijvoorbeeld een voorwerp vastneemt of iemand de hand schudt dan komen er andere micro-organismen bij die wel ziektes kunnen veroorzaken. Wrijf je na die aanraking bijvoorbeeld met je hand in je oog of kom je aan je mond, dan kunnen die bacteriën gemakkelijk binnendringen in je lichaam. Daarom is een goede handhygiëne belangrijk: door regelmatig je handen te wassen kan je het risico op besmetting en verspreiding van sommige infectieziektes in belangrijke mate beperken.

Smartphones wemelen van bacteriën

Bacteriën gedijen goed in een warme omgeving. Een smartphone is een ideale voedingsbodem voor bacteriën omdat hij zelf warmte opwekt en omdat hij ook de warmte van je eigen lichaam opneemt. Je hebt hem in je hand, je houdt hem dichtbij je mond, je steekt hem in je broekzak enz. Onderzoek aan de The University of Arizona toonde in 2012 al aan dat smartphones meer bacteriën bevatten dan de deuren en doorspoelknoppen van openbare toiletten, zelfs meer bacteriën dan op toiletbrillen! Er worden op smartphones o.a. streptokokken en stafylokokken aangetroffen en zelfs ook E.coli-bacteriën die afkomstig zijn uit menselijke uitwerpselen. Smartphones met flatscreen zijn in dit opzicht al een vooruitgang op de vroegere flip phones. De flip phones hebben namelijk veel meer hoekjes en spleetjes waarin bacteriën zich kunnen ophopen.

Gebruik van smartphones in ziekenhuizen

Vooral in ziekenhuizen vormt de smartphone een gevaar voor het overdragen van allerlei ziektes. Artsen gebruiken vaak hun mobieltje, ook in het bijzijn van de patiënt. Het is een handig apparaatje om bijvoorbeeld gegevens op te zoeken of om te overleggen met een collega. Volgens Ruben Janssen, bioloog bij wetenschapsmuseum Micropia, zitten er op een smartphone meer bacteriën dan op andere voorwerpen omdat men een smartphone vaak in de hand neemt na het aanraken van bijvoorbeeld deurklinken en toetsenborden. Ook tijdens een toiletbezoek wordt de smartphone gebruikt. Bijna de helft van de smartphones van artsen en verplegers zouden besmet zijn met ziekenhuisbacteriën waaronder ook bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica. Artsen en verplegend personeel moeten zich meer bewust worden van het besmettingsgevaar. De smartphones worden niet of nauwelijks gedesinfecteerd. Echte richtlijnen in verband met het smartphone-gebruik in ziekenhuizen zijn er nog niet maar ze zijn dringend nodig. Een goede handhygiëne is natuurlijk uiterst belangrijk: handen wassen na het contact met de patiënt en dan pas de smartphone aanraken. Soms moet de arts of de verpleger dan wel verschillende keren de handen wassen tijdens de behandeling van één enkele patiënt. Tijdrovend dus. Beter zou zijn om de smartphone zelf te desinfecteren maar reinigen met alcohol wordt afgeraden.

Mogelijke oplossingen

Uiteraard zal je smartphone minder bacteriën bevatten als je er zelf een goede handhygiëne op nahoudt. Regelmatig je handen wassen is de boodschap. Verder zijn er de volgende mogelijkheden om je toestel schoon te houden:
  • Microvezeldoekjes: je maakt het doekje eerst een beetje vochtig met water. Dan wrijf je je smartphone schoon met kleine cirkelbewegingen.
  • Desinfecterende doekjes en spray's zonder alcohol.
  • De smartphone voorzien van een screenprotector zodat hij toch met alcohol kan gedesinfecteerd worden.
  • De PhoneSoap Charger: een oplader die tegelijk desinfecteert. Twee uv-lampjes in het apparaat verspreiden een ultraviolet C-licht dat binnendringt in de celwand van de bacteriën en hun DNA aantast. Daardoor sterven de cellen af en is het besmettingsgevaar geweken. 3 tot 5 minuten van dit licht is voldoende. De uv-lampjes worden automatisch uitgeschakeld wanneer de reiniging voltooid is. De PhoneSoap Charger is een universele oplader, past dus op elk type van smartphone.

Vergeet tot slot ook het hoesje niet. De meeste hoesjes kunnen schoongemaakt worden met een desinfecterend doekje.
© 2015 - 2025 Puccini, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Superbacterie NDM-1. Wat is dat?Superbacterie NDM-1. Wat is dat?Superbacterie is de verzamelnaam voor alle bacteriën die immuun zijn tegen (vrijwel) alle soorten antibiotica. Deze bact…
Is de smartphone verzekerd op de inboedelverzekering?Is de smartphone verzekerd op de inboedelverzekering?Wij kunnen niet meer zonder de smartphone. De smartphone en de tablet vervangen de laptop en de desktop op lange termijn…
De Samsung Galaxy S8De Samsung Galaxy S8In 2017 is de Galaxy S8 het nieuwe vlaggenschip van Samsung. Als opvolger van een van de meest verkochte smartphones van…
Smartphone: opkomst, functies en merkenSmartphone: opkomst, functies en merkenEen smartphone aanschaffen is voor jeugdigen geen enkel probleem. Op het schoolplein hebben ze al lang alle informatie o…

1,5 kilo microben in en op het lichaam!1,5 kilo microben in en op het lichaam!Het is natuurlijk even schrikken wanneer we met onze neus op de feiten worden gedrukt. Met anderhalve kilo aan microben…
Ontgiften: oilpullingOntgiften: oilpullingOntgiften is het wegwerken van ongewenste gifstoffen uit je lichaam. Hierdoor zou je je gezonder en energieker voelen. O…
Bronnen en referenties
  • http://www.corning.com/news_center/news_releases/2015/2015010701.aspx
  • http://www.automatiseringgids.nl/nieuws/2012/19/einde-aan-het-gezondheidsrisico-dat-smartphone-heet
  • http://www.scientias.nl/bah-dokter-smartphone-van-arts-wemelt-van-de-bacterien/
  • http://newsmonkey.be/article/1230
  • https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/4439306/poep-zweet-en-speeksel-smartphone-zit-vol-met-bacterien
  • https://www.businessinsider.nl/coronavirus-smartphone-schoonmaken/
  • https://www.tabletsmagazine.nl/2015/07/zte-axon-is-eerste-phablet-met-antibacterieel-gorilla-glass/
  • http://cell-phones.toptenreviews.com/smartphones/terrifying-germs-that-live-on-your-smartphone.html
Puccini (74 artikelen)
Laatste update: 05-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.