Mindmapping, voor het visualiseren van gedachten
Mindmapping is een techniek die overzicht biedt. Door het maken van een mindmap, maak je je gedachten visueel inzichtelijk. De mindmap is bedacht door Tony Buzan (rond 1969) en hij heeft ook een handleiding opgesteld. Met behulp van zijn stappen, maak je optimaal gebruik van de mindmap. Hoe gebruik je deze techniek en hoe is deze ontstaan?
De stappen van Tony Buzan
- Start in het midden van een leeg vel ongelinieerd papier. Wanneer je in het midden van een papier begint, leggen je hersenen vrije associaties en wordt je niet beperkt in richtingen.
- Gebruik het liefst een afbeelding of foto als centraal punt. Wanneer je een afbeelding gebruikt, zegt dit meer dan 1000 woorden. Een afbeelding helpt je om je te concentreren en zet je verbeelding aan het werk.
- Gebruik verschillende kleuren. Kleuren verlevendigen het geheel en activeren je creatieve gedachtenproces.
- Maak gebruik van keywoorden waaraan je weer andere uitingen verbindt. Dit maakt het makkelijker om te associëren, te onthouden en te begrijpen.
- Gebruik gekromde lijnen om de woorden met elkaar te verbinden. Rechte lijnen zijn saaier en zorgen er onbewust voor dat je rechtlijniger gaat denken. Kromme lijnen helpen je creatief denkproces.
- Vind je iets belangrijk? Maak het dan duidelijk door het te onderstrepen of te omcirkelen.
- Gebruik alleen kernwoorden, kort en bondig of tekeningetjes die duidelijk maken wat je bedoeld.
Wanneer je nog geen ervaring hebt met mindmappen, kan het wel eens tijd kosten om op gang te komen. Neem er dus gewoon de tijd voor en begin met een simpel onderwerp om te wennen aan deze manier van denken. Vooral mensen die moeite hebben met brainstormen, hebben vaak ook moeite met mindmappen. Denk outside the box en schrijf gewoon op wat er in je opkomt zonder de ideeën gelijk te bekritiseren. Door hiermee te oefenen, krijg je vanzelf meer vertrouwen in je kunnen en ga je steeds een stapje verder in je hersenen creatiever gebruiken.
Waarom mindmapping?
Een mindmap brengt structuur in de chaos. Door gebruik te maken van een mindmap krijg je overzicht in je hoofd. Vooral tijdens brainstormsessies kunnen mindmappen een goed hulpmiddel zijn om de structuur te behouden. Tony Buzan ziet de mindmap als een goed hulpmiddel om met het totale brein te denken. De mindmap helpt het synchroniseren van beide hersenhelften. Rationaliteit en logica gecombineerd met creativiteit, flexibiliteit en intuïtie. Wanneer je denkt met je totale brein kan je makkelijker problemen oplossen.
Daarnaast maakt een mindmap veel zaken beter inzichtelijk. Het helpt je om hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden en structuren overzichtelijk te ordenen, waardoor ze makkelijk worden opgeslagen in het geheugen en later ook weer makkelijker op te halen zijn. Het overzicht helpt je om op een hoger verstandelijk niveau te functioneren.
De ontwikkeling van mindmapping
Mindmapping werd in 1960 ontwikkeld door Dr. Allan Collins en M. Ross Quillian. Zij hadden het over een grafische weergave van een semantisch netwerk (cognitieve kaart). De mindmap van Tony Buzan is een doorontwikkeling van dit idee. Toch was ook toen het idee niet nieuw. Van Albert Einstein, Churchill en Leonardo da Vinci is bekend dat ze gebruik maakten van ongeveer dezelfde techniek om hun gedachten te ordenen. Waarschijnlijk was Porphyrius van Tyrus de eerste man die gebruik maakte van de mindmap, in de derde eeuw na Christus.
De naam mindmap is wel afkomstig van Tony Buzan, de zogenaamde Map of The Mind. Een landkaart van de ideeën die zich in jouw hoofd of in de hoofden van een team bevinden. Bedenk goed dat er bij een mindmap geen vaste regels zijn. Gebruik deze techniek op de manier waarop hij voor jou werkt.
De populariteit van het idee
Tony Buzan heeft het idee van de mindmap populair gekregen door een serie programma’s voor de BBC in 1970 onder de naam “Use your head”. Critici noemen zijn techniek pseudowetenschap en zetten vraagtekens bij het nut van de mind map. Of dit nu wetenschap is of niet, de mindmap is door vele grote denkers gebruikt in het verleden en heeft daardoor zijn nut bewezen.