Vetafzuiging (liposuctie) van buik, heupen of benen

Vetafzuiging (liposuctie) van buik, heupen of benen Het afzuigen van vet wordt vetafzuiging, liposuctie of liposculptuur genoemd. Het vaakst laten vrouwen dit doen, omdat zij meer last hebben van het opslaan van vet rondom de buik, de heupen en de benen. Maar ook op bijvoorbeeld de kin of de armen kan een teveel aan vet zijn. Lokale vetophopingen zorgen ervoor dat het silhouet van het lichaam niet mooi in balans is. Ondanks sporten en letten op het dieet zullen deze hardnekkige vetophopingen niet verdwijnen. In een kliniek of het ziekenhuis kan de plastische chirurg het vet afzuigen. De kosten zijn wel hoog, en vaak wordt dit niet vergoed.

Wat is vetafzuiging?

Vetafzuiging wordt ook wel liposuctie genoemd. Dit is een methode waarbij overtollig vetweefsel wordt verwijderd door dit af te zuigen. Deze methode wordt toegepast om het silhouet van het lichaam in balans te brengen. Plaatselijke vetophopingen kunnen hiermee verwijderd worden. Het mag niet gebruikt worden om gewicht te verliezen.

Vetafzuiging van de buik

Op bepaalde plaatsen wordt er vaker vet weggezogen dan elders. De buik is een bekend voorbeeld. Veel mensen die afvallen en sporten merken dat buikvet niet zomaar verdwijnt. De buikwand is de eerste plaats waar vet wordt opgeslagen, maar ook de laatste plaats waar vet verdwijnt. Het lichaam slaat graag vet in de buik op. Ondanks sporten, buikspiertrainingen en letten op de voeding kan buikvet dus hardnekkig zijn. Het is dan ook niet vreemd dat sommigen er radeloos van worden. Het afzuigen van vet kan dan een oplossing zijn om net dat beetje vet te laten verdwijnen.

De huid van de buik moet soepel zijn om vet weg te kunnen zuigen. De plastische chirurg zal van te voren aftekenen waar vet wordt weggezogen. Er worden kleine sneetjes in de huid gemaakt. Vervolgens spuit de chirurg een vloeistof in zodat het vet los komt van de buikwand. Een holle buis wordt in het vetweefsel onder de huid geschoven. Met behulp van een vacuümpomp wordt het vetweefsel afgezogen.

Wanneer de huid niet soepel genoeg is of bij cellulitis dan is vetafzuiging niet mogelijk. Het vet kan dan wel weggesneden worden. Dit noemen we ook wel dermolipectomie. Er zal een grotere snede gemaakt moeten worden, waarna het vet wordt weggesneden.

Heupen

Bij sommige mensen gaat het vet niet aan de buik zitten, maar op de heupen. Dit zien we vooral bij vrouwen nogal eens voorkomen. Ze hebben dan enorme brede heupen terwijl de rest van hun lichaam smal afloopt. Dit geeft geen mooi beeld. Ondanks sporten en letten op hun dieet lukt het niet het vet van de heupen af te krijgen. Ook in dit geval is liposuctie mogelijk.

Net als bij vetafzuiging van de buik, gebeurt dit bij de heupen ook door middel van een holle buis. Ook nu spuit de arts eerste een vloeistof in zodat het vet loskomt. Tevens verdooft deze vloeistof het omringende weefsel.

Benen

Overal aan het lichaam kan er vet worden afgezogen, maar naast de buik en de heupen zijn ook de benen de meest voorkomende lichaamsdelen waarbij vetafzuiging wordt toegepast. Waarom de een vet opslaat rondom de benen en de ander niet, is vaak erfelijk bepaald. Vrouwen hebben er eerder last van. De gebruikte methode is hetzelfde als bij de buik of de heupen.

Liposuctie en liposculptuur

Was er eerder eerst sprake van liposuctie, we horen steeds vaker over liposculptuur. Wat is het verschil tussen beiden? In beide gevallen wordt vetweefsel afgezogen. De behandeling is echter minder ingrijpend bij liposculptuur. Daarom kan deze onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. Bij liposuctie is algehele verdoving (narcose) nodig. Bovendien is de kans op onregelmatigheden van de huid bij liposculptuur kleiner. De pijn en het ophopen van vocht na de ingreep is ook beduidend minder. Liposcultuur is dus een mildere behandeling. Toch kan deze niet altijd toegepast worden. Bij grote gebieden of daar waar veel vet moet worden afgezogen, wordt liposuctie toegepast.

Kom ik hiervoor in aanmerking?

Niet iedereen kan vet laten afzuigen. Mensen met overgewicht en een BMI boven de 30 komen hiervoor niet in aanmerking. Ook niet wanneer het gewicht te hoog of te laag is in vergelijking met de lengte. Dit kan zo berekend worden: men neemt de lichaamslengte in centimeters. Hiervan wordt 100 cm afgetrokken. Wat overblijft, is het streefgewicht. Wanneer het gewicht maximaal 15 procent erboven of eronder zit, dan kan men in aanmerking komen voor vetafzuiging. Mensen met een erg slappe huid of cellulitis kunnen niet altijd vetafzuiging ondergaan. Bij hen wordt het vet vaak weggesneden. Soms is bijvoorbeeld een buikwandcorrectie nodig, waarbij de huid van de buik wordt strak getrokken.

Is het gevaarlijk?

Het afzuigen van vet brengt net zoveel risico met zich mee als iedere andere ingreep of operatie. Ten eerste wordt er vaak algehele narcose toegepast. Dit is nooit geheel zonder risico. Daarnaast kunnen er complicaties optreden. Denk bijvoorbeeld aan necrose, waarbij de huid afsterft. Ook bloedingen kunnen voorkomen. In ernstige gevallen ontstaat er een embolie zoals een luchtembolie of een trombo-embolie.

Kosten

De prijzen liegen er niet om: wie mooi wil zijn, moet pijn lijden. Zowel lichamelijk, als in de portemonnee. De kosten zijn afhankelijk van hoeveel er moet worden weggezogen. Grofweg gezegd liggen deze bedragen tussen de 800 en 2.000 euro. Vaak kan er tot 1.000 ml vet worden weggezogen onder plaatselijke verdoving. Daarboven wordt er narcose toegepast. De kosten voor vetafzuiging worden in veel gevallen niet vergoed. Alleen in zeer bijzondere gevallen zal de zorgverzekeraar willen vergoeden. Informeer daarom altijd vooraf bij de zorgverzekeraar.
© 2015 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cosmetische ingreep buik: buikwandcorrectie en liposuctieCosmetische ingreep buik: buikwandcorrectie en liposuctiePlastische chirurgie en cosmetische operaties in de buik wegens vetophoping of een hangbuik, wat zijn de voordelen van e…
Vet kwijtraken door koudebehandelingVet kwijtraken door koudebehandelingEr bestaat een zeer effectieve en uiterst milde methode waarbij mensen via een koudebehandeling permanent vet kunnen kwi…
Misvatting en strategieën over vet in de buikstreekVeel mensen hebben last van een vetmassa. Rond de buikstreek, bij de heupen, het achterwerk. Echter bestaan er misvattin…
Billen vergroten met eigen vetMooie volle billen worden gezien als een teken van schoonheid. Niet iedereen is echter gezegend met een paar mooie volle…

Mindmapping, voor het visualiseren van gedachtenMindmapping, voor het visualiseren van gedachtenMindmapping is een techniek die overzicht biedt. Door het maken van een mindmap, maak je je gedachten visueel inzichteli…
Lenzenvloeistof vergeten? Enkele oplossingenLenzenvloeistof vergeten? Enkele oplossingenJe lenzen goed bewaren is essentieel om de gezondheid van je ogen te vrijwaren. Soms kan je echter je lenzenvloeistof ve…
Bronnen en referenties
  • http://cz-wellmed.nl/vetafzuiging.htm
  • http://www.ankebeautycentre.nl/cms/afvallen/ultrashape-rotterdam-amsterdam/liposuctie-en-vetafzuiging
  • http://vorige.nrc.nl/binnenland/article1789788.ece/Liposuctie_niet_zo_onschuldig_als_wordt_gedacht
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 17-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.