Lenzenvloeistof vergeten? Enkele oplossingen

Lenzenvloeistof vergeten? Enkele oplossingen Je lenzen goed bewaren is essentieel om de gezondheid van je ogen te vrijwaren. Soms kan je echter je lenzenvloeistof vergeten wanneer je niet thuis slaapt. Als je geluk hebt, kan je misschien wat gebruiken van iemand, maar lang niet altijd. Gelukkig bestaan er enkele alternatieven die je altijd kan toepassen wanneer je je lenzenvloeistof niet bij je hebt.

Ga ergens lenzenvloeistof halen

Apotheker of brillenwinkels

Overdag kan je terecht in apothekers of brillenwinkels. Sommige apothekers zijn ook laat op de avond nog open, wanneer ze van dienst zijn. In gewone winkels als de Hema en het Kruidvat vind je ook lenzenvloeistof.

Nachtwinkels en tankstations

Sommige nachtwinkels en de meeste tankstations verkopen lenzenvloeistof. Deze zijn vaak 's nachts open. Het zal natuurlijk wel iets duurder zijn.

Ga aankloppen bij de buren

Als je metgezellen geen lenzenvloeistof bij zich hebben, kan je altijd eens aankloppen bij een buur. De kans is redelijk groot dat je iemand tegenkomt die enkele druppels aan je wil geven. De meeste eigenaars van lenzen hebben al eens in jouw schoenen gestaan, de solidariteit is dus groot.

Bewaren in vocht

Als je je lenzenbakje vergeten bent, heb je natuurlijk een extra probleem. Gebruik twee shotglaasjes om je lenzen in te bewaren. Leg onder het rechter glas een stukje papier, zodat je zeker weet welke lens in welk glas zit. Probeer inventief te zijn als je geen glazen in de buurt hebt.

Lenzen bewaren in water

Als je echt geen andere keuze hebt, kan je je lenzen bewaren in zo zuiver mogelijk water. Gewoon water uit de kraan is niet geschikt om je lenzen in te bewaren. Na enkele uren weken zullen ze er geel uitzien en het zal veel pijn doen om ze terug in je ogen te stoppen. Gekookt water is zuiverder en wordt dus aangeraden. De beste manier is het gebruik maken van gecondenseerd water. Laat natuurlijk eerst je water afkoelen voordat je de lenzen er in plaatst. Dit is een absolute noodoplossing, gebruik water enkel als er geen beter alternatief is.
  • Warm een pot met water op
  • Laat een glazen schaal of potje drijven in het water
  • Laat het water net koken
  • Het condensaat wordt vanzelf opgevangen in de glazen schaal

Lenzen bewaren in speeksel

Opgelet: bewaar je lenzen niet in speeksel! Soms zegt men wel eens dat je je lens kan bewaren in je eigen speeksel. Dit wordt echter sterk afgeraden omwille van de vele bacteriën. Zachte lenzen kunnen hierdoor zelfs scheuren. Bewaar je lenzen dus zeker niet in je mond of in je speeksel.

Een nachtje inhouden

Voor één nacht je lenzen inhouden kan niet meteen kwaad. Wanneer je wakker wordt, kunnen je ogen wel wat dichtgeknepen blijven. Het zal in het begin niet aangenaam zijn, maar je lenzen zullen goed bewaard geweest zijn. Doe dit echter niet voor een lange periode aan een stuk, zo kan je oogschade oplopen. Ook je lenzen zullen sneller in kwaliteit afnemen.

Volgende keer je vloeistof niet vergeten

Kleine dosis lenzenvloeistof meenemen

Er bestaan kleine flesjes lenzenvloeistof, die gemakkelijk mee te nemen zijn. Zoiets kan je altijd bij je houden, zodat je nooit meer hetzelfde probleem hebt. Wanneer je een groot pakket lenzenvloeistof aankoopt, krijg je vaak enkele kleine flesjes gratis. Spaar dus de kleine flesjes voor als je op stap bent.

Bril meenemen

Als je nog een bril hebt, kan je deze ook voor de zekerheid meenemen.

Verschil lenzenvloeistof harde en zachte lenzen

Harde en zachte lenzen hebben elk hun eigen soort vloeistof, vergeet dit niet wanneer je lenzenvloeistof aankoopt of gebruikt. Harde lenzen kunnen over het algemeen langer meegaan zonder af en toe te desinfecteren. Gebruik zeker geen zachte lenzenvloeistof voor harde lenzen, dan gebruik je beter (afgekoeld) gekookt water. Vergeet niet om regelmatig je lenzenvloeistof te verversen. Na een dag is de vloeistof in het lenzenbakje niet meer steriel, daarom wordt dagelijks verversen aangeraden. Denk eraan dat de functie van het lenzenvloeistof het desinfecteren van de lenzen is. In de fles blijft het goed tot twee maanden na opening. Vervang om de drie maanden het lenzenbakje zelf.
© 2015 - 2024 Bieraait, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het onderhouden en schoonmaken van contactlenzenHet onderhouden en schoonmaken van contactlenzenWanneer je slechte ogen hebt en niet goed kunt zien, dan heb je een bril of contactlenzen nodig. Steeds meer mensen kiez…
Tips bij het kiezen van kleurlenzenTips bij het kiezen van kleurlenzenMet kleurlenzen kun je op een unieke, makkelijke manier je uiterlijk veranderen. Er zijn verschillende soorten op de mar…
Aandoening: AstigmatismeAandoening: AstigmatismeAstigmatisme is een cilinder afwijking van het oog. 'a' betekent niet, en 'stigma' betekent punt of stip. Astigmatisme i…
Harde en zachte lenzenWie slechte ogen heeft en geen bril wil dragen kiest vaak voor contactlenzen. Er bestaan echter twee soorten lenzen: har…

Vetafzuiging (liposuctie) van buik, heupen of benenVetafzuiging (liposuctie) van buik, heupen of benenHet afzuigen van vet wordt vetafzuiging, liposuctie of liposculptuur genoemd. Het vaakst laten vrouwen dit doen, omdat z…
Belevingsgerichte zorgBelevingsgerichte zorgBelevingsgerichte zorg is een verzamelnaam voor gangbare benaderingsmethoden in de zorg voor dementerenden en verstandel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Giuliamar, Pixabay
  • http://www.optiekvanderlinden.be/contactlenzen_tips.html
  • http://www.goeievraag.nl/persoon-gezondheid/gezondheid/vraag/59156/goede-vervanging-lenzenvloeistof
Bieraait (45 artikelen)
Gepubliceerd: 16-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.