Het onderhouden en schoonmaken van contactlenzen

Het onderhouden en schoonmaken van contactlenzen Wanneer je slechte ogen hebt en niet goed kunt zien, dan heb je een bril of contactlenzen nodig. Steeds meer mensen kiezen voor contactlenzen. Het dragen van lenzen is makkelijk en je ziet ze niet zitten. Veel mensen voelen zich aantrekkelijker met lenzen dan met een bril. Het is echter wel erg belangrijk om je contactlenzen goed te verzorgen en schoon te maken. Vieze lenzen kunnen gevaarlijk zijn voor je oog, het oog kan bijvoorbeeld ontstoken raken. Ook kun je niet genieten van het optimale zicht als je lenzen niet goed schoon of beschadigd zijn. Wat moet je weten over de verzorging en het schoonmaken van je contactlenzen?

Schoonmaken van de lenzen

Het is van groot belang om je contactlenzen schoon te maken. Schone lenzen beginnen bij jezelf. Was daarom altijd je handen als je je contactlenzen indoet of er uit haalt. Je hebt speciale lenzenvloeistof om je contactlenzen mee schoon te maken. Maak je contactlenzen nooit met water schoon. Je maakt je lenzen schoon voordat je ze uitdoet, maar je kan ze ook even naspoelen als je ze weer indoet. Op die manier weet je zeker dat je schone lenzen hebt. Wanneer je je contactlenzen uitdoet, dan is het verstandig om ze op te bergen in een houder die geschikt is voor je lenzen. Om er voor te zorgen dat er geen vuil in deze houder komt, is het belangrijk om dit doosje ook goed schoon te houden. Spoel hem uit als je de lenzen eruit haalt en maak hem schoon als je je lenzen er weer in doet. Je maakt het doosje voor je contactlenzen schoon met water en je lenzenvloeistof. Wanneer je twijfelt of je de juiste lenzenvloeistof hebt, vraag dan advies aan je opticien.

Onderhoud van je lens; de juiste verzorging

Je lenzen hebben de juiste verzorging nodig om er optimaal van te kunnen genieten. Behalve het schoonmaken van je contactlenzen, zijn er nog een aantal dingen waar je op moet letten.

Vervang je lenzen op tijd

Er zijn verschillende soort lenzen, zoals daglenzen, maandlenzen of halfjaar lenzen. Maandlenzen houd je bijvoorbeeld een maand in en dan is het tijd voor nieuwe lenzen. Houd je ook aan deze houdbaarheidsdatum. Bij langer gebruik kunnen je lenzen beschadigen of wordt het zicht minder. Verder moet je er rekening mee houden dat je lenzen niet te lang achter elkaar mag dragen. Vaak kan je zeggen dat je ze acht uur uit moet hebben om de 24 uur.

Kijk je contactlenzen na

Bij daglenzen is het risico klein dat ze vies worden of beschadigen, maar bij maandlenzen en zeker halfjaar lenzen wordt dit risico al groter. Kijk je contactlenzen daarom altijd goed na als je ze in doet. Zit er bijvoorbeeld geen vuil op of misschien zit er wel een scheurtje in. Een vuile lens kan je even schoonmaken met de vloeistof, maar een kapotte lens moet altijd vervangen worden. Een kapotte lens zal je oog irriteren of beschadigen.

Verzorging van je oog

Om zonder problemen contactlenzen te dragen is het belangrijk om ook je ogen goed te verzorgen. Verwijder bijvoorbeeld altijd goed je make-up. Het is ook aan te raden om je ogen één keer per half jaar na te laten kijken door een opticien. Steeds meer mensen halen hun lenzen bij de drogist of bestellen ze via internet, daardoor hebben ze in principe niks meer met de opticien te maken. Het is echter wel van belang om op controle te blijven komen. Een opticien kijkt je ogen na en onderzoekt of je ogen niet achteruit zijn gegaan.

Problemen met lenzen

Het merendeel van de mensen draagt hun contactlenzen zonder problemen, maar er kunnen altijd irritaties optreden. Misschien komt er wel een vuiltje in je oog of is je oog geïrriteerd. Wat kan je dan het beste doen?

Vuiltje in het oog

Een vuiltje in je oog kan erg vervelend aanvoelen. Ga niet in je oog zitten wrijven, vaak maak je het alleen maar erger. Het beste is om te proberen het vuiltje er uit te knipperen of te tranen. Wanneer dit niet lukt, dan moet je de lens eruit halen, zodat je zowel je oog als je contactlens kunt schoonmaken.

Geïrriteerd oog

Je oog kan om verschillende redenen geïrriteerd aanvoelen. Je ogen zijn bijvoorbeeld droog door weersomstandigheden. Ook door een allergie kunnen je ogen geïrriteerd aanvoelen. Je oog kan rood en pijnlijk zijn. Met lenzen in zal dit gevoel versterkt worden. Wanneer je last hebt van je ogen, dan kan je je contactlenzen het beste uitdoen om je ogen tot rust te laten komen.

Conclusie

Contactlenzen zijn een uitkomst voor mensen die liever geen bril dragen en de wereld toch graag scherp willen zien. Met de juiste verzorging kan je veel plezier van je contactlenzen hebben. Het schoonmaken van je lenzen met lenzenvloeistof is erg belangrijk, maar ook moet je je ogen goed verzorgen. Wanneer je vieze of beschadigde contactlenzen indoet, voelt dit vervelend aan. Maar er zijn nog meer risico's. Zo kan je oog ontstoken raken of zelfs beschadigen. Met de juiste verzorging en het goed schoonmaken van je lenzen kun je problemen zo goed als voorkomen en kun je met plezier lenzen dragen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ladycurious, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Contactlenzen, zijn ze gevaarlijk?Contactlenzen, zijn ze gevaarlijk?Mensen die slecht zien zijn afhankelijk van een bril of contactlenzen. Een andere optie is ooglaseren. Maar is het niet…
Dragen van lenzenDragen van lenzenLenzen of contactlenzen zorgen voor een correctie van het oog bij brekingsafwijkingen. Er bestaan harde en zachte contac…
Desio gekleurde contactlenzen, maken bruine ogen lichtDesio gekleurde contactlenzen, maken bruine ogen lichtBruine ogen komen het meest voor op aarde. Veel mensen willen daarom wel eens een ander kleurtje. Blauw, groen of grijs.…
De ContactlensDe contactlens word door vele mensen gebruikt en wordt steeds populairder. Er zijn verschillende soorten en maten met al…

Kleur van snot: geel, oranje, groen, bruin en bloederig snotKleur van snot: geel, oranje, groen, bruin en bloederig snotGroen snot snuiten of geel snot snuiten? Wat kan dat betekenen? En bij verkoudheid: kun je dan beter snuiten of ophalen?…
Gezondheid in relatie tot het gewicht en een lage BCM waardeGezondheid in relatie tot het gewicht en een lage BCM waardeEr zijn meerdere instrumenten om de juiste verhouding tussen de vet-, spier- en botmassa en de hoeveelheid water binnen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
  • http://www.acuvue.nl/lifestyles
  • http://www.optometrie.nl/over-ogen/contactlenzen
Ladycurious (79 artikelen)
Laatste update: 13-11-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.