Tips om warm te blijven en je woning te verwarmen in de kou

Tips om warm te blijven en je woning te verwarmen in de kou Zodra het weer koud wordt buiten, zoeken mensen naar allerlei manieren om zich warm te houden. Het moet thuis lekker warm zijn en als je buiten loopt in de kou dan zoek je ook naar manieren om jezelf warm te houden. Hoe kan je ervoor zorgen dat je de woning kan verwarmen zonder dat je daar onnodig hoge stookkosten voor hoeft te betalen? Zodra het winter wordt en de kou steekt de kop op dan is het belangrijk dat je weet wat je moet doen om je woning te verwarmen. Daarnaast moet je natuurlijk ook weten hoe je jezelf zowel binnen als buiten kan verwarmen. Warm blijven in de kou is noodzakelijk maar niet altijd makkelijk. Met de juiste tips kan je dit wel voor elkaar krijgen.

Efficiënte tips tegen kou: opwarmen van de woning en jezelf

In de zomermaanden zal je geen last hebben van de kou. Integendeel. Het huis is lekker verwarmd en daarnaast zoek je vaak naar mogelijkheden om jezelf af te koelen doordat je het vaak te warm hebt. In de wintermaanden zal je vaak op zoek zijn naar mogelijkheden om jezelf te verwarmen. Je trekt allerlei kleding uit de kast in de hoop dat deze je warm zullen houden. Daarnaast verwarm je het huis door de thermostaat lekker hoog in te stellen. Je komt hiermee vast lekker warm de winter door, maar je baalt elk jaar weer als je de eindafrekening van je energieleverancier ziet. Je bedenkt je hoe je dit nou kan veranderen. Daarnaast lukt het je ook niet om jezelf buiten te verwarmen. Met de juiste tips kan je ervoor zorgen dat je warm kan blijven in de winterkou en dat je de woning kan verwarmen zonder dat je daar veel voor hoeft te betalen.

Je woning verwarmen en warm houden

Een woning verwarmen is voor velen niet zo heel moeilijk. Door de ramen dicht te doen en de thermostaat hoog aan te zetten wordt het lekker warm in de woning en dat vinden mensen maar al te best. Maar is dit ook de meest efficiënte manier om je woning te verwarmen? En hoe zit het met de energierekening? Deze zal naar alle waarschijnlijkheid erg hoog zijn als je besluit je woning op deze manier te verwarmen. Er zijn betere manieren om je woning te verwarmen waarmee je er ook voor kan zorgen dat je woning warm blijft.

Vloerbedekking

Het is steeds meer in de mode om te kiezen voor laminaat in plaats van tapijt. Voor zowel houten vloeren als stenen vloeren in de woning geldt dat warmte in de woning niet behouden wordt. Kies ervoor om een leuk vloerkleed neer te leggen zodra het koud wordt buiten. Deze zorgt ervoor dat de warmte behouden blijft.

Gordijnen met thermosvoering

Je hebt vast leuke gordijnen hangen in de woning. De meeste gordijnen laten veel koude lucht door via de ramen. Als je ervoor kiest om gordijnen op te hangen die voorzien zijn van thermosvoering, dan zal veel koude lucht bij de ramen blijven en niet in de woning.

Radiatoren

Radiatoren kunnen heel wat warmte verspreiden, mits ze vrij zijn. Zorg er dus voor dat er geen grote objecten voor de radiatoren zijn geplaatst. Daarnaast dienen er ook altijd vensterbanken boven de radiatoren te worden geplaatst. Deze zorgen er namelijk voor dat warme lucht zich door de woning verspreidt en niet omhoog stijgt. Daarnaast is radiatorfolie ook een aanrader. De folie plaats je achter de radiator zodat de warme lucht erdoor wordt weerkaatst.

Koude lucht van buiten

Heel veel plekken in de woning kunnen de koude lucht van buiten naar binnen brengen. Denk hierbij aan de brievenbus, de haard en kiertjes. Je kan er het best voor zorgen dat deze kieren worden gedicht. Laat de voordeur ook zo kort mogelijk open staan als het koud is buiten.

Ventilator

Elke moderne woning heeft een ingebouwde ventilator. Zorg ervoor dat je deze alleen gebruikt wanneer dat nodig is bijvoorbeeld tijdens het koken of douchen. De ventilator zorgt er namelijk voor dat warme lucht uit de woning wordt gezogen en wordt vervangen door koude lucht van buiten. Dit is wat je absoluut niet nodig hebt als je warmte wilt behouden in de woning.

Zonlicht

Overdag komt zonlicht naar binnen. Dit zorgt voor warmte in de woning. Sluit de gordijnen daarom ook pas in de avond zodat de woning genoeg tijd heeft om op te warmen.

Deuren

Sluit de deur van de kamer waarin je je op het moment begeeft. Zo kan deze kamer lekker warm worden en gaat de warme lucht niet naar de kamers waarin dat nu niet nodig is.

Ramen

Voornamelijk oudere woningen hebben ramen met enkel glas. Deze laten veel kou binnen. Laat deze vervangen voor ramen met dubbel glas.

Meubels verplaatsen

Ga op een centrale plek in de woning zitten en niet bij het raam. Door je meubels iets te verplaatsen, kan je ervoor zorgen dat je meer kan genieten van de warme lucht in de woning.

Luchten

Vochtige lucht warmt niet makkelijk op. Door de ramen geregeld open te zetten, stroomt koude lucht de woning binnen. Deze koude lucht zorgt ervoor dat het de vochtige lucht vervangt en dat deze weer kan worden opgewarmd door warme lucht. Radiatorlucht is natuurlijk warm en droog en door het te combineren met de koude lucht van buiten zal deze lucht warmer en aangenamer zijn.

Deel een kamer

Door samen een kamer te delen, is het enkel nodig dat één kamer hoeft te worden opgewarmd. Daarnaast zal de lichaamswarmte van de personen in de kamer worden gedeeld.

Jezelf verwarmen en warm blijven als je binnen bent

Zelfs als je binnen bent kan het er erg koud aanvoelen. Dit heeft dan niet zozeer te maken met de omgeving maar meer met je eigen lichaam die moeite moet doen om zich warm te maken. Hoe kan je je lichaam een handje helpen met eerder op te warmen?

Kleding en dekens

Verwarm jezelf met warme kleding en (elektrische) dekens. Verwarmingskussens en kruiken kunnen ook helpen. Zo hoef je niet onnodig te stoken.

Eet en drink warme producten

Een lekker warm kopje thee of koffie verwarmt niet alleen van binnenuit maar biedt ook een lekkere warmtebron voor je handen als je het kopje vastpakt.

Noten

Noten zitten boordevol eiwitten en vetten. Deze stimuleren je bloedsomloop. Eet daarnaast ook gember want deze heeft een verwarmend effect op het lichaam.

Sporten

Door lekker in beweging te blijven zal je lichaam zich opwarmen. Verwarm jezelf door minimaal een half uur per dag te bewegen.

Bij elkaar zitten

Lichaamswarmte is overdraagbaar. Zorg ervoor dat je lekker knus bij elkaar zit.

Warm water

Bij vermoeidheid gaat je lichaamstemperatuur naar beneden. Neem een lekker warm bad of douche. Als je in de kou gaat slapen dan zal je nachtrust onrustig verlopen.

Laagjes kleding

Door meerdere laagjes kleding aan te trekken, kan je jezelf verwarmen. Bij opwarming is het dan altijd mogelijk een kledingstuk uit te trekken.

Je hoofd

Warmte verlaat het lichaam altijd via de uitstekende lichaamsdelen, dus ook via je hoofd. Bedek deze om warmer te blijven.

Je hals

In de hals liggen de bloedvaten aan de oppervlakte. Daarom is het goed om deze te bedekken met een sjaal om afkoeling te voorkomen.

Buiten warm blijven

Dan komt het moeilijkste gedeelte. Het buiten warm blijven terwijl het er koud is. Hoe doe je dat?

Uitstekende lichaamsdelen

Bij uitstekende lichaamsdelen zoals handen, voeten en het hoofd verlaat de warmte het lichaam. Daarom is het belangrijk dat je deze goed warm houdt als je buiten bent door het dragen van een sjaal, een muts en handschoenen. Vergeet ook de sokken aan je voeten niet.

Hydratatie

Drink zoveel mogelijk warme dranken. Je lichaam heeft vocht nodig om je lichaamstemperatuur te reguleren.

Lagen kleding

Ook buiten is het aan te raden om lagen kleding te dragen. Met goede onderkleding dat gemaakt is van wol of katoen is het nog makkelijker om jezelf warm te houden.

Droge voeten

Waterdichte schoenen en laarzen dragen bij aan de warmte in je lichaam.

Wanten in plaats van handschoenen

Bij wanten zitten je vingers direct naast elkaar. Op deze manier geven ze elkaar de warmte door. Bij handschoenen zitten je vingers gescheiden en is het voor hen niet mogelijk om de warmte door te geven. Daarnaast kunnen je vingers in handschoenen minder bewegen en worden ze eerder koud.

Je bovenlichaam

Houd je bovenlichaam lekker warm zodat de rest van het lichaam ook warm blijft, doordat je hart het warme bloed door de rest van je lichaam pompt.

Goede kleding

Het telt erg mee als je rekening houdt met het materiaal van je kleding. Synthetische kledingstukken zijn beter want deze houden geen vocht vast.

Regelmatig eten en drinken

Kleinere hoeveelheden per keer eten houdt je lichaam actief met verwerken. Dit verwerkingsproces creëert warmte.

Je haar laten groeien

Door lichaamshaar te laten groeien wordt lichaamswarmte beter behouden.

Bewegen

Beweging is goed voor ons allemaal en in de wintermaanden zorgt het ervoor dat je lekker warm blijft. Probeer buiten niet te lang stil te blijven staan maar blijf in beweging. Dit zorgt voor een stimulans van de bloedsomloop en zo blijf je lekker warm.

Door de juiste tips toe te passen kom je ook lekker warm de winter door!
© 2016 - 2024 Galideon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vloerverwarming aanleggen, keuze uit diverse soortenHet aanleggen van vloerverwarming kan op verschillende manieren. Vloerverwarming bestaat uit de varianten hoofdverwarmin…
Vloerverwarming, huis verwarmen en koelenVloerverwarming, huis verwarmen en koelenTegen koude voeten is vloerverwarming in huis comfortabel. Wat je moet weten over vloerverwarming voordat je vloerverwar…
De warmtepomp: een investering voor de toekomstOm een woning te verwarmen met een centrale verwarming, heb je een verwarmingselement nodig. Een warmtepomp is een alter…
De woning duurzaam verwarmenDe woning duurzaam verwarmenDe toenemende tekorten in beschikbare energie maakt het nodig dat ook huizen duurzamer verwarmd worden. Een kleine groep…

Alcohol drinken met mate: wat zijn de mogelijke voordelen?Alcohol drinken met mate: wat zijn de mogelijke voordelen?Alcohol is in de samenleving een algemeen aanvaard middel om te relaxen, te ontspannen en te genieten van het leven. Bie…
Wat te doen aan een winterdip?Wat te doen aan een winterdip?In het najaar wordt het al vroeg donker. Het wordt kouder, je hebt weinig energie, je bent vermoeid en je voelt je sombe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gellinger, Pixabay
  • http://nl.wikihow.com/Warm-blijven
  • https://stofzuigerzen.nl/tips/koud-huis
  • http://modernehuisvrouw.nl/2013/10/kun-jezelf-warm-kleden-koude-dagen.html
Reactie

Henk, 30-11-2016
Vooral als het buiten koud is, moet je de mechanische ventilatie niet uitzetten. Je moet goed ventileren om geen vochtproblemen, en daarmee ongezonde schimmelgroei te krijgen. Reactie infoteur, 04-12-2016
Inderdaad! Bedankt voor je toevoeging!

Galideon (45 artikelen)
Laatste update: 07-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.