Het verboden paradijs: het Noord-Sentineleiland
De Sentinelezen is een inheems volk dat al duizenden jaren leeft op het Noord-Sentineleiland. Het is een onderdeel van de Andamaneneilanden in India. Pogingen om contact te maken met de Sentinelezen worden vijandig afgeslagen met speren en pijlen. Wie zijn de Sentinelezen en waarom kan geen buitenstaander een voet op het strand zetten?
Noord-Sentinelezeneiland
In de Indische Oceaan ligt de eilandengroep de Andamanen dat uit maar liefst 572 eilandjes bestaat waarvan enkele grotere bewoonde eilanden die bij India horen. Het prachtige Noord-Sentinelezeneiland is daar een onderdeel van. Het eiland is ongerept waardoor de natuur zijn vrije gang heeft kunnen gaan. Vanwege het koraal dat het eiland omringt is het eiland moeilijk bereikbaar. De omvang van het eiland is 72 km². Van bovenaf kun je goed zien dat het tropisch eilandje volgroeid is met bomen.
Sentinelezen
Naar schatting leven er tussen de 40 tot 500 Sentinelezen op dit kleine eilandje, precieze aantallen zijn anno 2018 onbekend doordat de bewoners geen vreemdelingen toelaten op het eiland. In 2001 heeft India geprobeerd om vanaf een bootje mensen te tellen die op het strand waren, dit zijn onbetrouwbare getallen omdat contact ook wordt ontweken doordat Sentinelezen schuilen in de bossen. Naar schatting leven de Sentinelezen daar al ruim 60.000 jaar en zijn ze vrijwel niet beïnvloed door normen en waarden uit oosterse en westerse landen. Toch gaat het tamelijk goed met de inheemse bevolking, ondanks de tsunami die in 2004 het eiland trof. De bewoners zijn niet bekend met landbouw maar halen hun voedingsstoffen uit vruchten, noten en vissen.
Ontmoetingen
Het inheemse volk moet niets van buitenstaanders weten, sterker nog, iedereen die in de buurt komt van het eiland wordt belaagd met pijlen en speren. Zo zijn er in het verleden en recent (2018) bezoekers vermoord. India heeft in 1962 en in 1990 geprobeerd contact te maken met de eilandbewoners. Dit deden ze door geschenken op het strand achter te laten, maar bij terugkeer werden ze verjaagd met pijl en boog. In 2006 zijn twee ongelukkige vissers gestrand en vermoord door de eilanders. In 2018 was een religieuze toerist naar het eiland gevaren door vissers om te kopen, met als doel het christendom te introduceren. De toerist is direct bij aankomst met pijl en boog omgebracht. Er is geen duidelijke reden waarom niemand hartelijk verwelkomd wordt. Wellicht hebben hun voorouders een negatieve ervaring gehad met de eerste bezoekers en zichzelf aangeleerd dat bezoek van buitenaf als vijandig beschouwd moet worden.
Beleid India
Hoewel het geïsoleerde volk velen interesseert, heeft India het opgegeven om een relatie op te bouwen met de Sentinelezen. Zelfs heeft de regering een verbod ingesteld om het eiland te bezoeken. Deze maatregel is niet alleen om buitenstaanders te beschermen maar ook om de eilandbewoners te beschermen van ziekten die meegenomen kunnen worden door buitenstaanders. Zo kunnen de Sentinelezen ongestoord en in vrijheid blijven leven in het paradijs.