Een privé arts hebben: iemand die alle tijd voor je neemt

Een privé arts hebben: iemand die alle tijd voor je neemt Wie bij de huisarts moet zijn kan vaak rekenen op haast. Mensen die toch iets meer tijd nodig hebben van hun arts, kunnen daarom overwegen naar een privé-arts te gaan. Een privé-arts vervangt de huisarts niet, maar zorgt er voor dat er op bepaalde momenten veel meer aandacht is van de dokter. Ook worden in veel gevallen de kosten van een privé-arts gewoon vergoed.

Consult van een gewone huisarts: tussen 5 en 7 minuten

Een gemiddelde patiënt van een huisarts zit tussen de 5 en 7 minuten in de spreekkamer. Daar is de vergoedingsstructuur namelijk op afgestemd en het aantal patiënten dat een huisarts onder zijn hoede heeft . Voor heel veel aandoeningen of problemen is die tijd echter heel kort. In sommige gevallen willen artsen dan nog wel eens een dubbel consult inplannen. Met een enorme werkdruk lukt dat echter vaak niet.

Privé arts naast de huisarts

Een patiënt die toch alle tijd en aandacht wil, kan er daarom ook voor kiezen om naast de huisarts een andere arts te kiezen die wel alle tijd en aandacht voor hem of haar heeft. Dit lijkt mogelijk decadent, maar het is mogelijk en zeker voor mensen die graag dat hun problemen serieus genomen worden soms een uitkomst. Een aantal ziektekostenverzekeraars vergoedt de kosten voor dergelijke artsen overigens ook nog eens gedeeltelijk als de persoon in kwestie aanvullend verzekerd is.

Wisselende huisartsen

Hoewel de Nederlandse gezondheidszorg van hoog niveau is, ervaren veel patiënten toch dat er weinig tijd voor hen is en dat er niet zo veel ruimte is voor persoonlijke aandacht. Ook zijn er maatschappen waarbij een steeds wisselende arts in de spreekkamer zit. Voor veel mensen is dat niet echt een prettig gegeven, omdat ze op die manier ook niet goed een vertrouwensband kunnen opbouwen met hun dokter als het om chronische zaken gaat of om problemen die wat minder gemakkelijk opgelost kunnen worden.

Extra zorg en aandacht

In een particuliere praktijk is er wel die extra zorg en aandacht. De consulten zijn extra lang, variërend van een half uur tot een uur en de arts heeft in dat geval alle tijd voor de patiënt. Een behandeling wordt bovendien altijd in samenspraak met de patiënt ingezet. Wie normaliter gewend is om ’s ochtends al heel vroeg voor het werk naar de huisarts af te reizen of zelfs een snipperdag moet nemen om naar de dokter te gaan, kan bij een privé kliniek een heel andere situatie verwachten. De patiënt maakt daar namelijk een afspraak die hem of haar schikt. Bovendien is meestal van wachttijden geen sprake. Bijzonder is tevens dat laboratorium onderzoek ook niet elders hoeft te worden gedaan, waardoor de patiënt daardoor ook weer tijd uitspaart. Veelal wordt het bloed in de praktijk afgenomen en wordt vervolgens gezorgd dat het bloed in het laboratorium komt om daar onderzocht te worden. Wie na onderzoek in de kliniek zelf een doorverwijzing nodig heeft, wordt daarbij geholpen. De kliniek zorgt ervoor dat het beste ziekenhuis wordt gevonden en begeleidt veelal het traject er naar toe.

Keuringen, second opinion en chirurgische ingrepen

Vaak kunnen mensen in een privé-kliniek niet alleen terecht bij klachten, maar bijvoorbeeld ook voor keuringen, second opinions en klein chirurgische ingrepen.

Veel meer tijd voor de patiënt

Artsen die er voor kiezen een privé-kliniek te starten willen vaak zelf meer tijd hebben voor de patiënt. Ook kan de arts meerdere disciplines willen uitoefenen, zoals de homeopathische geneeskunde naast de reguliere manier van helen. Ook combineren sommige klinieken meerdere disciplines. De Alexandra Stein kliniek in het Friese Sloten bijvoorbeeld is een particuliere kliniek waar de patiënt terecht kan voor een reguliere, homeopathische of medisch cosmetische behandeling. Naast de reguliere geneeskunde zet dr. Stein van de kliniek desgewenst de klassieke homeopathie in om patiënten te genezen. Deze oude geneeswijze is gebaseerd op het principe dat een stof die klachten kan genezen, diezelfde klachten ook kan veroorzaken als de stof in een hoge dosering wordt toegediend. De geneeswijze gaat uit van zelfherstel en natuurlijk evenwicht, waardoor de eigen weerstand groter wordt en ziekten op die manier worden bestreden of voorkomen. De werking van homeopatische medicijnen is in die optiek als een vaccinatie waarbij de eigen weerstand wordt gestimuleerd. Het lichaam geneest zichzelf als het ware.

Cosmetische behandelingen

Wie dat wil kan in de kliniek echter ook terecht voor cosmetische ingrepen zoals botox- en fillerbehandelingen, maar wordt ook gewerkt met methoden tegen cellulite. Ook het verwijderen van moedervlekken of andere onzuiverheden of het verjongen van de huid door middel van fruitzuurpeeling en mesotherapie.

Overigens zijn er diverse privéklinieken die uiteenlopende behandelingen aanbieden.

Alexandra Steinkliniek: Steinkliniek
© 2009 - 2023 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat doet een homeopathisch arts?Wat doet een homeopathisch arts?Als homeopathisch arts onderzoek en behandel je mensen met allerlei verschillende klachten door middel van homeopathie.
Alternatieve therapie bij allergieAlternatieve therapie bij allergieEen allergie is een heftige reactie van het afweersysteem van het lichaam op stoffen, die niet per definitief schadelijk…
Alternatieve geneeswijzen voor dierenAlternatieve geneeswijzen voor dierenEr is een groeiden aandacht voor alternatieve geneeswijzen voor dieren. Dit pas in de trend dat steeds meer mensen hun h…
Geen wetenschappelijk bewijs dat homeopathie werkt (KCE)Geen wetenschappelijk bewijs dat homeopathie werkt (KCE)Er is géén wetenschappelijk bewijs dat homeopathie werkt. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) is ee…

Aandachtspunten bij de mondverzorgingAandachtspunten bij de mondverzorgingEr komt veel kijken bij de mondverzorging. Dit houdt namelijk meer in dan alleen maar poetsen; ook flossen, eten en drin…
Plaatselijk afvallen, kan dat?Plaatselijk afvallen, kan dat?Vooral vrouwen hebben de wens om van sommige lichaamsdelen, zoals de buik, billen, bovenbenen en de heupen, enkele kilo´…
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 31-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.